Pusztítás az Úz völgyében

2012. szeptember 14., péntek, Nyílttér

Évek óta rendszeresen járok Erdélybe. Csodálom az itteni hegyeket, vizeket, embereket. Az Úz-völgye vált az egyik kedvenc helyemmé, ahol mindig fel tudtam töltődni.

Idén nyáron azonban megdöbbenve tapasztaltam, hogy Székelyföldnek erre az eddig nehezen megközelíthető, ezért érintetlen részére vízi erőműveket telepítenek. A zöldenergia-nyerésre hivatkozva erőgépek tucatjai és munkások százai lepték el a völgyet, és helyrehozhatatlanul megbolygattak egy olyan ökoszisztémát, amelyet már rég védetté kellett volna nyilvánítani.
Ez a táj már soha nem lesz olyan, mint korábban volt. Többtonnás köveket mozdítottak el a helyükről, fákat irtanak ki a folyó mindkét partján. Évmilliók alatt alakult ez a táj olyanná, amilyennek megismertem. Az ott dolgozó munkások szerint két év alatt rehabilitálódik a természet. Ezek az emberek nem tudják felfogni, hogy a pénzért mit művelnek! Tavaly a Hargitán, a Vargyas-patak völgyében épültek hasonló erőművek. Meg lehet nézni, hogy most milyen ott a táj! Nagyon fáj, hogy erdélyi testvéreink zöld utat adtak egy ilyen beruházásnak. Ez a föld, ez a táj többet ér ennél!
Székelyek! Megéri nektek áramot termelni ilyen áron? A Hargita és az Úz völgyének tönkretétele után melyik közös szent helyünk következik?

KAPITÁNY HAJNALKA, Budapest

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Idén négy választást rendeznek Romániában. Melyik a legfontosabb ön szerint?


eredmények
szavazatok száma 490
szavazógép
2012-09-14: Nyílttér - :

Az utca hangja

BECZE ZOLTÁN, Sepsi­szent­györgy. Az Igazság napja előtt kaptam egy RMDSZ által kiadott röpiratot, de valaki átírta, vagyis meggyalázta fekete golyóstollal, s nagyon felbosszantott, elkeserített, hogy ilyen gazemberek is vannak. Nem tudom, hogy magyar embertől, bérenctől vagy pedig egy magyarul jól tudó román embertől származik-e a diverzió. Miről is van szó?
2012-09-14: Nyílttér - :

Árvízvédelem kell, de nem így (Mai levelünk)

Barót patakának jelenlegi árvízvédelme minden túlzás nélkül merénylet a természet ellen. Nem kell nekem hinni, de el kell sétálni a Híd utcától lefelé a köpeci hídig, és megnézni, mi történik ott.