Évadnyitó bemutató a Tamási Áron SzínházbanAz imposztor

2012. szeptember 20., csütörtök, Közélet

Spiró György Az imposztor című darabjának ma esti bemutatójával kezdi az új évadot a  Tamási Áron Színház. Az elő­adást Keresztes Attila, a Maros­vásár­helyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Tár­sulatának művészeti igazgatója rendezte, akinek A csárdáskirálynő és A szabin nők elrablása után ez a harmadik sepsiszentgyörgyi rendezése. A társulat ugyanakkor köszönti Nemes Levente színművészt, aki ötven éve áll a világot jelentő deszkákon.

  • Jelenet az előadásból. Fotó: Barabás Zsolt
    Jelenet az előadásból. Fotó: Barabás Zsolt

A magyar dráma napja (szeptember 21.) alkalmából két bemutató előadást tart a sepsiszentgyörgyi teátrum. Spiró György Az imposztor című darabja erős színházi vonatkozású mű – írja közleményében a színház –, de a kisvárosi színészi lét ábrázolásán túl a politikai hatalommal szembeni ellenállás és behódolás kérdéskörét is vizsgálja. Vilnába, az orosz megszállás alatt álló, lengyel népességű városba érkezik a fővárosból Bogusławski, az ismert színész, hogy eljátsszon egy főszerepet. A vidéki világban a kívülálló, a helyi problémákat felülről látó művész látásmódja új perspektívát jelent, ami egyszerre vonzó és ijesztő. A politikai elvárásoknak megfelelni nem akaró, megalkuvásra nem hajlandó művészt mutatja be a szerző, miközben a mindenkori művészet szabadságáról beszél. „Spiró Az imposztorban nem csupán társadalomképet rajzol meg: a színház a színházban szerkezet által mindvégig reflektál a művészi létre, a művész és művészet helyére és nem utolsósorban felelősségére. A darab vége nyitott marad: a nézőnek magának kell eldöntenie, áruló imposztor, avagy megváltó Bogusławski.”
Az előadás főszerepét Biró József, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze játssza, akivel már többször találkozhatott a szentgyörgyi közönség, színházigazgató szerepével Nemes Levente színművész pedig elkezdi félszázadik színházi évadját. Nemes Levente 1962-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Szín­művészeti Főiskolán, az azóta eltelt ötven év alatt színészként, rendezőként és színházigazgatóként egyaránt arra törekedett, hogy legjobb tudása szerint szolgálja a színházat – hangsúlyozza a teátrum. 1972-ig a Maros­vásárhelyi Állami Magyar Színház színésze volt, utána pedig mindmáig a sepsiszentgyörgyi színház társulatának tagja. 1992–2005 között a Tamási Áron Szín­ház igazgatója, 2008-tól nyugdíjba vonult, de azóta is folyamatosan játszik. 2007-ben Jászai Mari-díjjal, 2009-ben Kaszás Attila-díjjal jutalmazták.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2012-09-20: Közélet - :

Őszi vásár néptáncfesztivállal (Sepsiszentgyörgy)

Nemzetközi néptáncfesztivállal színesített őszi vásárt szervez Sepsiszentgyörgy: a hét végén zajló rendezvényen öt ország – India, Bulgária, Ukrajna, Litvánia, Bosz­nia-Hercegovina – ifjúsági néptáncegyüttesei mutatkoznak be a közönségnek, az estéket pedig táncház, illetve népzenei és folkkoncertek zárják.
2012-09-20: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Tömbben, langyban

Amikor szeptember elsején Sepsiszent­györgy központjában a Mikó-kollégium vissza­államosítása és a börtönbüntetésre ítélt köztisztviselőket ért méltánytalanság ellen több tízezren tiltakoztunk, néhány ember fejében megfordult, többen is lehettünk volna, hisz a tömeg zömét autóbuszok szállították ide Magyar­országról, Erdély és a megye más településeiről.