Tanítani, nevelniKüldetés, nem csak ismeretátadás

2012. október 1., hétfő, Közélet

Közösséget, társadalmat, országot nem lehet felsza­badítani az egyén felszabadítása nélkül, ehhez egyéniségeket kell nevelni, nem csordát, viszont az egyéniség csak akkor alakul ki, ha az ember megtanul közösségben élni. Rengeteg humorral, elegendő tudományos hivatkozással, a jelenlévők iránti nagymértékű empátiával beszélt ezekről szombat délelőtt dr. Sávai János atya, szegedi teológusprofesszor a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián tartott pedagógusi lelkinapon.
 

Nem kell ahhoz hívőnek, valamilyen egyházhoz tartozónak lenni, hogy az ember elhiggye, elfogadja azt a tényt, hogy a pedagógusi munkakör nemcsak szakma, hanem hivatás, elég elfogadnia azt, hogy a gyermek nevelése misszió, amit legsikeresebben akkor tud teljesíteni, ha nem problémamegoldó akar lenni, hanem megoldja a rá bízott feladatot. Ha ezt a pedagógus úgy végzi, mintha Isten bízta volna meg e feladattal, és hisz abban, hogy az Úr segíti ebben a munkában, akkor sokszorosan könnyebb dolga van. Dr. Sávai János előadása és az azt követő csoportos beszélgetések ilyen és ehhez hasonló gondolatokat ébresztettek a jelen lévő pedagógusokban, akik az előadó hangsúlyozott felkérésére főként pozitív tapasztalataikról számoltak be egymásnak a következő témakörökben: Mit jelent a nevelői hivatás? Milyen tapasztalatokat szeretnék megköszönni életemben? Nevelői munkám és istenkapcsolatom, Mi erősít hivatásomban? Merem-e kellégáim segítségét kérni, velük együtt imádkozni? Beszéltek arról is, hogy nem vádolni kell magunkat, hanem orvosolni. A jelen lévő pedagógusok pozitív délelőttjének is nevezhető esemény azért volt sikeres, mert mindenki önmagát vállalva beszélt megvalósításairól, az ahhoz vezető út nehézségeiről, kudarcairól.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2375
szavazógép
2012-10-01: Apróhirdetések - :

Apróhirdetések

Kínál lakás
Korszerűen felújított, barátságos belterű, 78 négyzetméteres ház Angyaloson 11 áras telekkel eladó. Ára alkudható, beszámítok két- vagy háromszobás sepsiszentgyörgyi tömbházlakást. Telefon: 0722 657 986, 15 óra után.
2235/b
2012-10-01: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Alkotni jó és érdemes (A magyar népmese napja Kisbaconban)

Meseszerető cimborák, gyermekek és felnőttek zarándokoltak a hét végén Tündérország fővárosába, ahol a magyar népmese napját vidám, közösségi ünneppé varázsolta tartalmas programjaival a Bodvaj Egyesület. Születésének 153. évfordulóján Kisbaconban szombaton mesebarangolással idézték Benedek Elek emlékét.