Címerek földje, Erdővidék

2012. október 6., szombat, Közélet

Két helyszínen, Jászvásárban szerdán és csütörtökön, tegnap pedig a Gyilkos-tónál zajlott a Monumentul című országos műemlékvédelmi konferencia XIV. kiadása, melyen mindössze három erdélyi magyar érdekeltségű előadás hangzott el.

Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus az erdővidéki műemlékek címereit ismertette. A vargyasi, olaszteleki, miklósvári, zalánpataki, székelyszáldobosi, köpeci, nagyajtai nemesi építményeken, illetve templomokban látható, összesen hetvenöt címer bemutatását követően Erdővidéket a címerek földjének nevezte. Kovács József, az országos műemléki hivatal vezetője a csíkrákosi római katolikus templom legutóbbi restaurálása körüli dilemmákkal hívta fel a figyelmet a szakszerű helyreállítás fontosságára. Az Elena Gheorghe–Paul Scrobotă szerzőpáros a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium ásatása során feltárt régi városi lakóházat mutatta be.(M. I.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2012-10-06: Közélet - :

Elhalasztották a választást Miklósváron

Csütörtök délutánra hirdették meg a miklósvári falufelelős-választást, ám egyelőre meghatározatlan időre elhalasztották azt. Kiderült: időközben megváltozott a jogrend, úgyhogy már nem a négy esztendővel korábbihoz hasonló feltételekkel kell a voksolást megszervezni.
2012-10-06: Közélet - :

Omladozik a hősök temetője

Nagyon rossz állapotok uralkodnak Sepsiszent­györgyön a hősök temetőjében, minél hamarabb rendbe kell tenni, és nemcsak azért, mert a nemzetközi egyezmények erre köteleznek – jelentette ki Codrin Munteanu prefektus. A hősök emlékét ápoló szövetség Kovászna megyei fiókja jelezte a gondot, és létre is hoztak egy bizottságot, amely Czimbalmos Csaba városmenedzserrel együtt kiszállt a helyszínre.