Száztíz éves a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomMárton Áron-szobrot avatnak

2012. október 27., szombat, Közélet

Ünnepel a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia. Ma 11 órától hálaadó szentmisén emlékeznek meg a belvárosi katolikus templom felszentelésének száztizedik évfordulójáról, a templom kertjében pedig leleplezik Márton Áron püspök szobrát, mely csütörtökön érkezett a megyeszékhelyre.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Gróf Majláth Gusztáv Károly erdélyi római katolikus püspök 1902. október 26-án látogatott Sepsiszent­györgy­re, hogy felszentelje a körülbelül 2500-as lélekszámú katolikus közösség templomát, a korabeli sajtó szerint az esemény megmozgatta az egész várost – idézte fel lapunknak Szabó Lajos kanonok. A templomépítésről a 19. század végén döntöttek, s az anyagiakból oroszlánrészt vállalt az Erdélyi Római Katolikus Státus, tőlük kapta az egyházközség a legnagyobb adományt, az akkori önkormányzat a területtel járult hozzá, természetesen közadakozás is indult, s maga az erdélyi püspök, Majláth Gusztáv Károly jelentős összeget juttatott a kis katolikus közösségnek. Ado­mányok érkeztek a vármegye vezetőségétől, s a tehetősebb réteg, a földbirtokosok szintén hozzájárultak a templomépítéshez, melynek munkálatait a csíkszépvízi származású lelkész, majd sepsiszentgyörgyi plébános, Fejér Manó irányította. Az építkezést az tette indokolttá, hogy a mostani templom helyén álló, a 19. század derekán létesített kőtemplomot a várossal együtt fejlődő, bővülő közösség kinőtte.
„Az évfordulóhoz két nagy esemény is kötődik: XVI. Benedek pápa néhány nappal ezelőtt hirdette meg a hit évét, és ennek első megnyilvánulása lesz templomunk ünnepe, s szintén ehhez kapcsolódik Márton Áron püspök szobrának felszentelése” – fejtette ki a kanonok. A szobrot eredeti terv szerint a püspök halálának harmincadik évfordulójára szerették volna elkészíttetni, de az anyagiak nem tették lehetővé a templom újrafödése okán, így csak mostanra készülhetett el Vargha Mihály szobrászművész alkotása, az öntésre pedig Szovátán, Sánta Csaba művész műhelyében került sor.
A püspök ülőszobra Márton Áront, a tanítót szimbolizálja: bár fizikailag már nincs közöttünk, szelleme, tanítása, életpéldája egész közel áll hozzánk – mondta Szabó Lajos kanonok. Emlékeztetett: a nagy püspök nyugdíjazásakor körlevélben búcsúzott a hívektől, s annak egyik mondata ma is igen időszerű: őrizzétek azt a szent hitet, amit őseinktől kaptunk. A hit évét pedig Márton Áron szellemében szeretnék egyházközségükben megélni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 312
szavazógép
2012-10-27: Közélet - :

Baróton felszólítják az adósokat

Mindannak ellenére, hogy a barótiak jó adófizetők – ha csak az idei eredményeket tekintjük, akkor az eredmény nagyon jónak is mondható, hiszen a 2012-es adó 87,95 százalékát már szeptember végéig befizették –, a legnagyobb elmaradást felhalmozó kétszáz adóst hamarosan felkérik, egyenlítse ki számláit.
2012-10-27: Máról holnapra - Farkas Réka:

Autonómiaharc magyar módra

Nem könnyed hét végi olvasmány, de annál érdekesebb, tartalmasabb és tanulságosabb Bakk Miklós politológus autonómiakronológiája: élesen megmutatja, huszonhárom évre visszatekintve e küzdelem ívét, s kitetszik az is, mikor állt az ügy mellé a politikum, milyen érdekek vezérelték, illetve mikor akadályozta. Tükröt tart a romániai magyar társadalomnak, s ha figyelmesen követjük, azt is megtudhatjuk, hogyan, de főként miért szakadt mára háromba az ezredfordulóig még egységes magyar képviselet.