Felértékelődő Székelyföld

2012. november 9., péntek, Közélet
Tegnap a sepsiszentgyörgyi városházán mutatták be azt a nemzetközi projektet, mely a demográfiai folyamatok, a migráció vizsgálata révén próbál szakmai hátteret nyújtani a hosszú távú közpolitikák megalkotására – közérthetőbben: eme folyamatok elemzésével olyan előrevetítéseket alkotnak, melyekből kiderül, hogy például harminc év múlva hány bölcsődei helyre lesz szüksége Sepsiszentgyörgynek. És ami talán ennél is nagyobb haszon az erdélyi magyarság számára: olyan stratégiák kidolgozásához szolgáltat támpontokat, melyek révén megállítható a népességfogyatkozás.
 
A programban 11 ország 28 intézménye vesz részt, irányítását a Magyar Központi Statisztikai Hivatal végzi, romániai partner a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (NKI), Hargita Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata, összköltségvetése három és egynegyed millió euró, kivitelezésére pedig harminc hónap áll rendelkezésre – ismertette a számadatokat Buja Gergely szociológus, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat projektvezetője. Horváth István, az NKI elnöke a hivatalos nevén A migráció és a migrációs hatások kezelése Délkelet-Európában (rövidítése SEEMIG) projekt megszületésének körülményeit ismertette, Markó Attila államtitkár az NKI egykori létrehozatalának szükségességéről beszélt. Antal Árpád polgármester – távolabbról közelítve a témához – kiemelte, a gazdasági válság nemcsak gondot, de lehetőséget is jelenthet, ebben a versenyben, aki jobban megalapozza tevékenységét, jobban tud előzni, mert amikor dübörög a gazdaság, a nagyvárosok elhúznak: a demográfiai folyamatokat figyelembe véve, ha okos közpolitikát építünk e kisvárosra, akár Brassót is meg tudjuk előzni válság idején – mondta. A politikum, a gazdasági vezetők, választott tisztségviselők állandóan pillanatképeket készítenek a társadalomról, de a folyamatok ismerete nélkül ezek mit sem érnek, ugyanakkor különféle programokkal befolyásolni is lehet e folyamatokat – tette hozzá. A SEEMIG-projekt konkrét hozadékaként egy székelyföldi statisztikai intézet létrehozását nevesítette, mely évente követné Székelyföld demográfiai helyzetét, megvilágítaná azokat a folyamatokat, melyek a gazdasági tervezéshez fontosak.
Kiss Tamás demográfus, az NKI kutatója a demográfiai és migrációs folyamatok erdélyi és romániai összehasonlítása révén kimutatta Székelyföld felértékelődő szerepét a magyarság számára. Példaként említette, míg 1992-ben a romániai magyarság 33 százaléka élt Székelyföldön, a 2012-es népszámlálás adatai szerint ez az arány 38 százalékos. A tömbmagyarság ugyanakkor lehetővé teszi regionális szinten a magyar közpolitika kialakítását, olyan programok kidolgozását, melyek a magyar közösség reprodukciójának szolgálatába állíthatóak, és ismertette a különböző politikai szereplők (önkormányzat, kormány) mozgásterét a népesedés- és migrációpolitikában. A projekt hasznát – az említett székelyföldi statisztikai adatszolgáltatás mellett – a népesség-előreszámítás kérdésének kezelésében, illetve a közpolitikák alakításában látja.
A júniusban indított projekt az előtanulmányok elkészítésével folytatódik, konkrét cselekvési terveket jövő őszre dolgoznak ki.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 99
szavazógép
2012-11-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
„Tele szívem békével / Túllátok már a földi rácson. / Fáj az élet. Min­den­kit / Kérek: ne, ne, ne  bánt­son!” (Ady Endre)
A jóság síró vágyával élt, kis testében szorongó nagy lélekkel, félig beváltott ígéretekkel. Mert szárnyakkal ajándékozta meg az Élet, de ikaroszi bátorsággal túl közel került a Naphoz,
KÓSA APOR,
a drága gyermek, szerető testvér és sógor, rajongó nagybácsi, unoka, keresztgyermek, unokatestvér, a Székely Mikó Kollégium és a Néri Szent Fülöp Álta­lános Iskola tanára búcsút mondott szeretteinek.
Lelke örökre velünk marad, testétől búcsút veszünk november 11-én 14 órától a szemerjai új ravatalozóháznál.
Részvétfogadás 12 órától.
Gyógyíthatatlan sebekkel, a gyászoló család
4261578
2012-11-09: Közélet - Farcádi Botond:

A prefektus kérjen bocsánatot (Kétezren tüntettek Sepsiszentgyörgyön)

Ha a kampányelemeket mellőzték volna, bizonyára hatásosabb, jelentősebb lett volna a székely jelképek védelmében szervezett tegnap délutáni sepsiszentgyörgyi tüntetés, és talán nagyobb tömeget sikerül megmozgatni – a több száz, magasba emelt arany-kék zászló felemelő látványa, a többször is erőteljesen és hosszan felhangzó Autonómiát! skandálás, valamint a tény, hogy a szervező RMDSZ mellett jelen voltak a székely tanácsok, az MPP, valamint a néppártiak képviselői, mindez együttesen elszántságot sugárzó megmozdulássá tette a tiltakozást.