XXIV. Népzene- és NéptánctalálkozóVissza a tánc gyökeréig

2012. november 10., szombat, Közélet

Kétszeresen is igaz, hogy a tegnap kezdődött sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozó egészen a gyökerekhez nyúl vissza: a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes az esti előadásban porcikájára bontotta a legegyszerűbb mozdulatot is, a ma bemutatkozó hagyományőrzők pedig azt viszik a nézők elé, amit ők is apáiktól, nagyapáiktól tanultak.
 

  • Jelenet az Ördögtérgye Néptáncegyüttes Ki mint veti táncát... című produkciójából. Fotó: Albert Levente
    Jelenet az Ördögtérgye Néptáncegyüttes Ki mint veti táncát... című produkciójából. Fotó: Albert Levente

Az Orza Călin rendezte-koreografálta Ki mint veti táncát... című produkcióban urbánus környezetben köszön vissza a falu életében gyökerező néptánckincs, tele humorral, olykor pimaszsággal, aminek egy cigány asszony a hordozója, aki azért van jelen minduntalan, hogy emlékeztessen az értékre, amit elfelejtettünk.
A ma esti néptáncgálára várják azokat az idős széki hagyományőrzőket, akik közül két táncosnak már a huszadik néptánctalálkozón át akarta adni a Háromszék Táncegyüttes Az erdélyi néptánc gazdája kitüntetést, de akkor nem lehettek itt; fellép a Gázsa és a Heveder zenekar, az Ördögtérgye, a Háromszék és a Százlábú táncegyüttes, bemutatkoznak magyarpéterlaki zenészek, a házigazda együttes pedig vajdaszentiványi és bálványoscsabai (Szépkenyerűszentmártonhoz tartozó mezőségi román falu) táncokat mutat be.
Holnap a gyermekeké a főszerep, a délelőtti kézművességgel, játékokkal, ügyességi próbákkal mintegy bemelegítenek a déli harangszókor kezdődő gálára, amelyen sepsiszentgyörgyi, nagybaconi, kézdiszentléleki, kézdiszentkereszti néptáncegyüttesek lépnek közönség elé.

(A találkozó részletes programja a Mi, hol, mikor? oldalon)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2012-11-10: Közélet - Farkas Réka:

Föderális Románia, autonóm Székelyföld (Bemutatták az EMNP programját)

Jövőt Erdélyben! – ez a címe az Erdélyi Magyar Néppárt 2012-es választási programjának, melyben egy föderális berendezkedésű Romániát, ezen belül önálló Erdélyt képzelnek el autonóm közigazgatási régióként működő Székelyfölddel – mondta el Toró T. Tibor, az EMNP elnöke, erdővidéki-sepsiszéki szenátorjelöltje.
 
2012-11-10: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Hol állunk és hol állhatnánk (RMDSZ-es politikusok a gazdaságról)

A fejlesztési prioritásokról és ezek gazdasági hátteréről beszélt tegnap Sepsiszentgyörgyön Winkler Gyula EP-képviselő, Klárik László szenátorjelölt és Antal Árpád polgármester. Az RMDSZ politikusai az ország és a Székelyföld helyzetét elemezve az okokat és a jövőre vonatkozó elképzeléseiket is ismertették.