Tízéves a sepsiszentgyörgyi DiakóniaAz Ige egyházától a cselekvő egyházig

2012. november 19., hétfő, Közélet

Az európai kereszténység zsugorodásával, a gyülekezetek csökkenésével egy időben növekszik az egyház diakóniai jellege és szerepe, ami többszörös kihívást jelent: igazodni a piac követelményeihez, megfelelni a szakmai elvárásoknak, és megőrizni az egyházi profilt – összegezhető Fazakas Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem professzorának szombaton az illyefalvi KIDA-központban elhangzott előadása. Egy nappal korábban, a XI. Bethlen Kata Diakóniai Napok pénteki nyitórendezvényén a tízéves sepsiszentgyörgyi diakóniát köszöntötték.
 

  • Fellépett az Írisz Band. Nagy Demeter István felvétele
    Fellépett az Írisz Band. Nagy Demeter István felvétele

Tíz esztendővel ezelőtt, éppen egy novemberi napon kopogott be először a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresz­tyén Alapítvány munkatársa egy beteg lakásába – emlékeztette a jelenlévőket Tóth Anna, az otthoni beteggondozó szolgálat irányítója a Ta­mási Áron Színházban pén­teken tartott jubileumi ünnepségen. Jelenleg havonta hétszázötven idős embert ápolnak, gondoznak három háromszéki városban és negyvenhárom faluban. A fogyatékkal élők nappali központjaként és foglalkoztatójaként működő Írisz Ház olyan természetes hely ezeknek a fiataloknak, amivel a külvilágban nem találkoznak – mondta Makkai Péter programigazgató, akinek kezdeményezésére jöttek létre a megye első védett műhelyei, nyitották meg az első olyan boltot, ahol fogyatékkal élők dolgoznak, és avatták fel az Írisz-tábort. Köszöntőt mondott Kató Bé­la, az Erdélyi Refor­mátus Egy­házkerület főjegyzője, a Diakónia Keresztyén Alapít­vány elnöke, Füzes Oszkárné Bajtai Erzsébet, Magyar­or­szág bukaresti nagyköveté­nek felesége, Tamás Sándor megyeitanács-elnök és Ör­dög-Gyárfás Lajos, a sepsiszentgyörgyi DKA kuratóriumának elnöke. Fellépett a Ro­tary-ház diákcsoportja, és az Írisz Ház tánccsoportja, valamint zenekara, az Írisz Band és Forrai Hortenzia operaénekes. Köszöntötték, és egy-egy Gyu­lai Lí­viusz-linómetszettel ajándékozták meg az alapítvány munkatársait, bemutatták a sepsiszentgyörgyi diakónia tízéves történetét összefoglaló kiadványt (alulírott munkája), és díjazták a harmadik alkalommal meghirdetett Outsider Art pályázat legjobb három alkotóját. A fődíjat a magyargyerőmonostori Gudor Mátyás nyerte. Szombaton teológiai és szakmai előadásokkal, műhelymunkával folytatódtak a XI. Bethlen Kata Diakóniai Na­pok, amelyen a Diakónia Keresztyén Alapítvány kolozsvári, marosvásárhelyi, régeni és sepsiszentgyörgyi egységeinek munkatársai vettek részt. A zárórendezvényen, az illyefalvi templomban Pap Géza püspök hirdetett igét.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2012-11-19: Közélet - Szekeres Attila:

Bod Péter-szobrot avattak Magyarigenben

Felsőcsernátoni Bod Péter emlékére állítottak szobrot Magyaringenben, a tudós pap, történész jelentős munkáinak alkotási helyén, sírja közelében. Az alkalomra szombat délelőtt megtelt a mindössze húsz magyart, köztük tizennégy hívet számláló református egyházközség gótikus temploma.
 
2012-11-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Diákjogokra figyelmeztettek

Szűk osztálynyi fiatal vett részt szombaton a diákok világnapjára időzített sepsiszentgyörgyi villámcsődületen: a déli harangszót megelőzően két kisebb csoport alakult az Erzsébet park felső sétányán, illetve a Tein teázó előtt.