Erdővidéki Közművelődési NapokRendhagyó történelemóra és olvasómaraton

2012. november 23., péntek, Közélet

Az Erdővidéki Közművelődési Napokon bőséges prog­ramkínálattal várták tegnap az érdeklődőket: kilenc te­lepülésből ötben rendeztek valamilyen, közösséget megmozgató eseményt, Baróton Pál Antalról és Bodosi Dáni­elről nevezték el két kulturális intézmény egy-egy termét.
 

A kora délutáni órákban Baróton az iskolásokat szólították meg a Négyesi Lajos alezredes, egyetemi docens és Süli Attila hadtörténész előadásaival, Nagy­ajtán, majd Erdőfülén a kolozsvári Sétáló Bábszínház tartott rendhagyó történelemórát viseletről, zenéről, harcászat­ról, Középajtán Kinda István néprajzkutató Vőfélyhistória című könyvét mutatták be, Olaszteleken dokumentumfilmeket vetítettek.
A baróti Gyulai Líviusz Városi Könyvtár olvasóterme új nevet kapott, majd a Bod Pé­terről elnevezett huszon­négy órás olvasómaraton indult el. A Gaál Mózes Köz­mű­velődési Egyesület elnöke, Demeter László elmondta, azért nevezték el az olvasótermet Pál Antalról, mert úgy véli, méltatlanul szorult Erdő­vidék nagyjai között a háttér­be: tanári, nyelvészi és lapszer­kesztői mun­kássága is ki­emelkedő. Verseket írt, népmeséket fordított finn nyelvből, a Közművelődés folyóirat társ­szerkesztője, hittantanár és a Batthyaneum őre tisztséget is ellátta, meg­érdemelné tehát, hogy Be­nedek Elekkel, Kriza Jánossal vagy Baróti Szabó Dáviddal említsék egy lapon.
Az olvasómaratonra össze­gyűlteket a Bod Péter Megyei Könyvtár igaz­gatója, Szonda Szabolcs köszöntötte (felvételünk), s azt kívánta a barótiaknak, ne csak kulturális, de közösségi központként is hasznosítani tudják értékei­ket. A mű­velődési ház kistermét az Erdővidék Kultúrá­jáért-díj első kitüntetettjéről, Bodosi Dániel festőmű­vész­ről ne­vezték el. Lánya, Darvas Annamária kiemelte: a né­hány éve elhunyt édesapja igazi barótiként alkotásaiban az itt élő embereket és tájakat örö­kítette meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2012-11-23: Belföld - :

Hírsaláta

ROMÁNKODÁS.  Harminckét méter hosszú és tíz méter széles nemzeti zászló díszeleg Románia második legmagasabb középületén. A lobogót kedden helyezték ki Szatmárnémetiben a megyei tanácsnak is helyet adó épület oldalára. A magyar lakosság egy része felháborodással fogadta a gigantikus lobogót. Az ötlet a Szatmár Megyei Tanács elnökétől származik, ő találta ki, hogy a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmából, amikor Erdély Romániához csatolását ünneplik, így díszítsék ki az épületet. (Új Magyar Szó)
2012-11-23: Közélet - Váry O. Péter:

Kísérlet új műfajjal

A slam poetry megnevezés lehet, nem sokat mond, bár a műfaj az amerikai filmekből nem teljességgel ismeretlen: bárban, kocsmában például egyesek kiállnak alkalmi közönségük elé, felolvassák-előadják saját alkotásukat, azt megbeszélik, esetenként a közönségből verbuvált zsűri értékeli is.