Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Aminek helye van a bőröndben

2012. december 22., szombat, Közélet

Nagyobb bőröndben elfér majd a százkötetesre tervezett Székely Könyvtár, be lehet pakolni és a világ bármely tájára eljuttatni, vezette fel Lövétei Lázár László, a Szé­kelyföld folyóirat főszerkesztője a lapot is megjelentető Hargita Kiadó kezdeményezését – de hogy mennyire tartalmas lesz majd ama bőrönd, arról meggyőződhettek mindazok, akik tegnap este részt vettek a sorozat tizedik kötete, Farkas Árpád Válogatott versek című könyvének bemutatóján a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.
 

 • Lövétei Lázár László, Farkas Árpád, Fekete Vince               Albert Levente felvétele
  Lövétei Lázár László, Farkas Árpád, Fekete Vince Albert Levente felvétele

Például azért, mert – miként a kötetet válogató Fekete Vince fogalmazott a tegnap este felolvasott ismertetőjében – amikor emberségről, tisztességről, helytállásról, megmaradásról szeretnénk jó verseket olvasni egy mai, kortárs költő hangján, akkor Farkas Árpád-kötetekért is nyúlhatunk a könyvespolcra. És talán majd visszatér valami abból, ami a vers iránti vonzódás volt – voltak idők, amikor egy-egy vers köré többen gyűltek össze, mint később politikai gyűlésekre, idézte fel Farkas Árpád –, hisz a költészet lényege több ezer éve ugyanaz, ami életben tartja, az nem változik, a költészet felfalja az őt művelőket, de ezáltal gazdagodik. S bár a rendszerváltozás után az árnyaltabb beszéd helyét átvette a pattogó, sürgősen kimondott, gya­korta bikkfanyelven megfogalmazott szó, a dörgedelmes szónoklatok mellett szükség van azért a versre.
Ezért is kell elvinni az írott betűt minél több helyre, ezért kell a Székely Könyvtár-sorozatot minél több helyre eljuttatni, városi és vidéki könyvtárakba – ezért van helye minden bőröndben és könyvespolcon a köteteknek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1137
szavazógép
2012-12-22: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Aláírásgyűjtés az autonómiáért
A székelyföldi autonómiáért indít aláírásgyűjtést az EMNP és az EMNT. Az őshonos nemzeti kisebbségek védelmére vonatkozó európai polgári kezdeményezést Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke ismertette: dolgoznak a szövegén és az online aláírásgyűjtéshez szükséges logisztikán, 2013 januárjában pedig egyeztetni próbálnak a Székely Nemzeti Tanáccsal és az RMDSZ-szel a közös ügyről. Egymillió aláírást szeretnének benyújtani az Európai Bizottsághoz a székelyföldi autonómia előmozdítására.
2012-12-22: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Szellemi cipó nehéz sorsú gyermekeknek (Berde Mózsa Kör Sepsiszentgyörgyön)

Bensőséges hangulatú, játékos évzárón vették számba szerda délután sepsiszentgyörgyi szülők, mi mindent tanultak, hogyan fejlődtek gyermekeik a közel fél éve indított Berde Mózsa Kör foglalkozásain. A megyeszékhelyi Turulmadár Ifjúsági Iroda kezdeményezése több hónapos tervezést követően valósult meg, így heti egy alkalommal csonka családokból származó, nehéz körülmények között élő gyerekek, árvák készségeinek fejlesztését vállalták fel a Lábas Házban található iroda biztonságos környezetében.