Szilveszteri bemutató a Tamási Áron SzínházbanA fösvény

2012. december 29., szombat, Közélet

Ünnepi előadással zárja az esztendőt a Tamási Áron Színház: Molière A fösvény című vígjátékát Bocsárdi László állította színpadra. A sepsiszentgyörgyi teátrum igazgató-rendezője szerint egy szilveszteri előadásnak mindenképpen humorosnak kell lennie, de ugyanakkor fontosnak érzi azt is, hogy legyen egy olyanfajta tartalmi mélysége, „amitől az új évet valamivel felelősebben tudjuk elindítani, mint ahogy a mostanit zárjuk”.
 

  • Jelenet az előadásból. Barabás Zsolt fotója
    Jelenet az előadásból. Barabás Zsolt fotója

Bocsárdi László negyedik alkalommal „találkozik” Molière-szöveggel, s mint mondta, azért választotta ezt a darabot, mert úgy érzi, „nagyon közelivé vált számunkra a moliére-i világ, a szerző egy polgárosodásban kibontakozni próbáló világ fonákságait, visszásságait, emberi botladozásait mutatja be rendkívül árnyaltan és szellemesen, erre pedig most nagyon nagy szükségünk van”. A humornak egy olyan gyökerével lehet találkozni, ami a legjobb színházat eredményezi, tette hozzá. Bocsárdi egyébként azt a fajta szembenézést várja az új évtől, „amit Molière saját magával szemben megtett”.
,,A molière-i vígjátékok attól zseniálisak, hogy Molière önmagáról írta ezeket a szereplőket, így A fösvény is egy önmagáról alkotott képét mutatja, amelyben önirónia, fájdalom, tragikum van, emellett nagyon sok humor” – fejtette ki Bocsárdi László.
A fösvény szereplőit szeretetvágy és tulajdonlási vágy mozgatja, mindkettőtől biztonságot remélnek – olvasható a színház közleményében. Egyeseknek az emberi kapcsolatok a legfontosabbak, mások élettelen dolgokat, például a pénzt bálványozzák. „Boldog akarok lenni!” – mondja Cléante az előadásban, tulajdonképpen bármelyik szereplő mondhatná, de akár mi is mondhatnánk, mert mindannyian a boldogságot keressük egész életünk során. Vagy csupán a boldogulást? Egy új év kezdete tökéletes alkalom arra, hogy ezt a kérdést újra feltegyük magunknak – hangsúlyozzák.
Az előadáshoz Illyés Gyula fordítását használták, Harpagon szerepét Pálffy Tibor alakítja. A szilveszteri bemutatót szabadelőadásként hirdetik, a Tamási Áron bemutatóbérletes nézők a január 3-i előadást tekinthetik meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1810
szavazógép
2012-12-29: Közélet - Iochom István:

Adóemelés Kézdivásárhelyen

A tegnap délelőtt megtartott rendkívüli tanácsülésen a céhes város önkormányzata egyetlen napirendi pontként a jövő évi helyi adók és illetékek emeléséről szóló határozattervezetet vitatta és szavazta meg. Míg az RMDSZ-es városatyák a határozattervezet elfogadása mellett érveltek és szavaztak, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselői ellene voksoltak, így a jövő évi helyi adók és illetékek mértékét 9:7 arányban fogadták el.
 
2012-12-29: Közélet - Ferencz Csaba:

Otthonunk falán a helye (Székelyföld-térkép minden előfizetőnknek)

„A magyar bízzék magában! Segítséget senkitől se ne várjon, se ne kívánjon, hanem egyesüljön, merjen, s maga magán segítsen!” A Széchenyi István gróftól idézett gondolatok mottóként olvashatóak azon a térképen, amelyet január folyamán minden előfizetőnkhöz eljuttatunk.