Iskolakapcsolat a zene hullámhosszán

2013. január 9., szerda, Közélet

Idén az első olyan háromszéki iskolai csereprogram kezdődött meg a hét elején Sepsiszentgyörgyön, amely a magyar kormány által meghirdetett, Határtalanul pályázatrendszerben nyert támogatást. A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola negyven diákja és négy tanára vendégeskedik a Plugor Sándor Művészeti Líceumban, pénteken pedig közös hangver­sennyel örvendeztetik meg a város lakosságát.
 

  • Szombathelyi és szentgyörgyi diákok közös zenekari próbán
    Szombathelyi és szentgyörgyi diákok közös zenekari próbán

Kedd délelőtt a művészetiben. A termekből énekhang, hangszeres muzsika hallatszik ki a folyosóra, a képzőművészeti osztályokban rajzolnak, festenek, formáznak. Minden a megszokott rendben, csupán a forgalom nagyobb, kis csoportokban vonulnak diákok ide-oda hangos nevetéssel, jókedvvel. A szombathelyiek és a házigazdák közös énekkari és zenekari próbákat tartanak, csak a teremben történő elhelyezkedésig van idő az ismerkedésre, beszélgetésre, utána a karvezetőre irányul minden tekintet. Ez így van Nyugat-Dunántúl zenei központjában és Háromszék fővárosában is. A munka, a gyakorlás hangulata, ritmusa, a hangsúlyok ellenben másak, és ettől mindkét csapat felszabadultabb, és élvezi a közös próbát. Paulik Ákos szombathelyi kórus- és zenekarvezető, valamint Sebestyén-Lázár Enikő, a sepsiszentgyörgyi iskola igazgatója ezt tartja az együttműködés legnagyobb eredményének, na meg azt, hogy a diákok már két nap után barátokra találtak. Ezt a délutáni programok is segítik. Hétfőn meglátogatták a Székely Nemzeti Mú­zeumot, kultúrtörténeti előadást hallgattak Sántha Imre Géza művészettör­té­nész előadásában, tegnap a csernátoni Haszmann Pál Múzeumot nézték meg, majd Csíksomlyóra látogattak, lesz tánc­ház, népdaltanulás, a brassói Fekete Templomban Steffen Schlandt orgonista fogadja őket, Gelencén a műemlék templom és a zsindelykészítők műhelye az úticél.
A 2012/2013-as tanévben tizenhétezer magyarországi diák és kétezer pedagógus vesz részt a Határtalanul programban a hetedikesek számára meghirdetett tanulmányi kirándulásokon, a szakképző iskolák, illetve gimnáziumok közötti együttműködésben, és háromezer külhoni magyar tanuló és diák látogat Magyarországra. A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tavaly tavasszal vette fel a kapcsolatot a Plugor Sándor Művészeti Líceum vezetőségével és ajánlotta fel az együttműködést, az elfogadó válasz után hamar megszületett a pályázat, és 2,75 millió forintot nyert a kezdeményező iskola az oda-vissza látogatásra. A sepsiszentgyörgyi diákok és tanáraik áprilisban viszonozzák a látogatást, ha az is ilyen jól sikerül, mint az e heti együttlét, tán testvériskolai kapcsolat is létrejöhet – véli a szombathelyiek csoportvezetője.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 605
szavazógép
2013-01-09: Belföld - :

Hírsaláta

FÉKSZEREPET SZÁNNÁNAK AZ RMDSZ-NEK? Victor Ponta új magyarságpolitikáját kommentálja Bakk Miklós politológus, és arra a következtetésre jut: „Új együttműködési modell körvonalazódik: a mindenkori (jobb- és baloldali) koalícióba bevont RMDSZ helyébe a mindenkori kormány és ellenzék közé ékelődő RMDSZ lép.”
2013-01-09: Közélet - Szekeres Attila:

MAMŰ-tárlat három helyszínen

Sepsiszentgyörgyön egyszerre három helyszínen nyílik meg a MAMŰ alkotócsoport jubileumi, Idő-függések című kiállítása február 12-én: a Székely Nemzeti Múzeum főépületében, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben és a Lábas Házban. Utóbbi helyszínen Diénes Attila egyéni tárlata lesz látható – tudtuk meg Vargha Mihály múzeumigazgatótól. A Marosvásárhelyről induló vándortárlat második helyszíne Sepsiszentgyörgy, innen Veszprémbe költözik.