Öregotthont terveznek Kézdivásárhelyre

2013. január 21., hétfő, Közélet

Munkaülést tartottak Kovászna Megye Tanácsának és Kézdi­vásárhely Polgármesteri Hivatalának vezetői a céhes városban. Na­pi­renden a hulladékgazdálkodás, a megyei és városi gyermekjogvédelem és szociális rendszer, a kézdivásárhelyi öregotthon munkálatainak elkezdése, a műjégpálya sorsa szerepelt.
 

Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke a múlt esztendőben javasolta: tartsanak negyedévente közös munkaülést a hatékonyabb munkaritmus érdekében. Az elsőre júliusban került sor, a másodikat a választások miatt elnapolták.
A hulladékgazdálkodással kapcsolatosan arról esett szó, hogy Felső-Háromszék községeinek átrakóállomását Kézdivásárhelyen tervezik megépíteni. A két szociális központ rossz állapotban, felújításra szorul – hangzott el. A rendőrséggel szembeni 2-es központ felújításának tavaly elkészült a megvalósíthatósági terve, de még nem bírálták el. Az 1-es központ korszerűsítésének megvalósíthatósági tervét a megye idei költségvetésébe foglalják bele – mondotta Vass Mária, a Megyei Gyerekjogvédelmi Igazgató­ság vezetője. A kézdivásárhelyi nevelőintézet indulásának 140. évfordulójára, október 12-re ünnepséggel készülnek a Szentkereszty Stephanie Egyesület és a Koordinációs Központ munkatársai, valószínűleg akkor tartják meg a székely családok napját is – fejtette ki Bálint Olga igazgató.
A majdani öregotthont a városi kórház régi belgyógyászati épületében hoznák létre. Az épület felújítását a kézdivásárhelyi önkormányzat, a működtetést a megyei tanács vállalta magára. Henning László, a megyei tanács alelnöke szerint meg kell határozni az öregotthon optimális létszámát, másképpen veszteséges lehet.
A jégpálya befejezéséhez a számítások szerint 2,5 millió euróra lenne szükség, ez ügyben februárban lesz újabb tárgyalás. Az Incze László Céhtörténeti Múzeum további felújítása is szóba került, ahol az udvar, a kiállítótér és a feljáró is teljes korszerűsítésre szorulna – ezt azonban anyagi okok miatt ebben az évben nem tudják kivitelezni. A munkálatokat a városi önkormányzatnak kell megkezdenie, fel kell újítani a villanyvezeték-hálózatot, kijavítani a szobák falait és mennyezetét.
Szó esett még néhány emlékrendezvényről is: Turóczi Mózes születésének 200. évfordulójára január 26-án, Molnár Józsiás halálának 110. évfordulójára pedig március 15-én emlékeznek. Ősz elejére Kolonics-emlékünnepséget tervez a megye és a város vezetősége.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2013-01-21: Közélet - Bokor Gábor:

Két magyar, egyetlen román jelölt (Polgármester-választás Kovásznán)

Változtak az erőviszonyok a február harmadikára kiírt kovásznai polgármester-választás jelöltjei között. Míg a magyar közösség részéről RMDSZ-es és EMNP-s színekben két jelölt indul, a román közösség képviselői megegyeztek, és egyetlen jelöltet, a függetlenként induló Sorin Popicát támogatják a választáson.
 
2013-01-21: Közélet - Fekete Réka:

Adósság nélkül zárták az esztendőt (Megyei kórház)

Közel harmincegyezer pácienst láttak el a sürgősségen, több mint huszonegyezer beutalt beteget kezeltek, és százezren fordultak meg a járóbeteg-rendelő szakorvosainál – ismertették a betegápolási tevékenység sarokszámait a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban. András-Nagy Róbert menedzser és Antal Álmos orvosigazgató az elvégzett, illetve megkezdett beruházásokról is beszámolt – a megvalósítások tükrében a tavalyi esztendőt sikeresnek értékelték.