Huszonöt éves a Mohos Fotóklub

2013. január 28., hétfő, Kultúrkert

Sajátos kifejezésmód, egyéni vizuális eszközök s a fotográfia iránti érdeklődés – sommásan ez jellemzi az 1987-ben alakult Mohos fotóklubot, mely az elmúlt negyedszázad alatt szűk baráti társaságból alkotásra ösztönző közösséggé fejlődött. A mára „deres-Mohossá” alakuló tömörülést a klubvezető Hlavathy Károly fotóművész alkotócsoportként határozza meg, melynek célja mindig az volt, hogy összegyűjtse a fényképezni szerető embereket.
 

  • Fájdalom – Hlavathy Károly fotója
    Fájdalom – Hlavathy Károly fotója

Baráti társaságként indult a klub – és én szeretném, ha ezt megőriznénk –, eleinte otthonainkban találkoztunk hetente, majd ismerősök csatlakoztak hozzánk – idézte fel Hlavathy. Mindig nyitottak voltak, bárki részt vehetett a csütörtöki beszélgetéseken, ahol sze­mélyiségé­nek, ízlésének megfelelően meg­­találta azokat, akikkel megtárgyalta tapasztalatait. A jobbára hobbifotósokból verbu­válódott közösség oktató jelleggel ugyan soha nem működött, de a klubestek máig remek lehetőséget biztosítanak szakmai beszélgetésekre, képesztétikai elemek, képszerkesztési és fotótechnikai újdonságok megvitatására.
A klubvezető úgy tartja, a kör születésétől 1990-ig volt a legaktívabb, a lelkesedés időszakának nevezhető ez, amikor a tagság nagyon sokat fényképezett. – A nyolcvanas évek végén fotózás szempontjából volt néhány pozitív jelenség, évente öt-hat országos kiállítást szerveztek, ahová mi is rend­szeresen anyagot küldtünk. Kö­vettük ezeket az eseményeket, s bevallom, akkoriban mi is versenyszerűen fotóztunk – elevenítette fel.
A kilencvenes évek eleji „világváltást” követő időszakban elhanyagolódott a fotózás, olyannyira, hogy 1997-ig szünetelt a klub tevékenysége, nem jártak össze, nem érezték szükségét, mert az idő nagy részét a család, a vállalkozások töltötték ki. Hlavathy Károly maga is 1997 után kezdett ismét fényképezni, a műemlékfotózás iránti igény akkor erősödött meg benne, s a műemlékvédelmi hivatalnál tevékenykedő feleségével közösen kezdték meg Háromszék épített örökségének évekig tartó dokumentálását. Erre egyébként szakmai berkekben is igény mutatkozott.
– Úgy érzem, a pangás után nagy lépés volt, amikor a 2000-es évek elején Henning János megalapította a Gyulai Ferenc Fotó­művész Egyesületet, ez fellelkesítette a régieket, s negyvenkét háromszéki fotós csatlakozott az egyesülethez.
Ekkor éledt újra a Mohos is, 2003-tól ismét heti rendszerességgel megtartották talál­kozói­kat, később a Lábas Házban székhelyet kaptak.
A tervezőmérnöki szakma napi rutinos feladataival szemben a fotózást szellemi kikapcsolódásként megélő Hlavathy Károly a fiatalok jelenlétét hiányolja, hiszen frissítés rég nem történt a Mohosnál. Néhány éve csatlakozott hozzájuk Kelemen Lajos, Antal Levente és Ilyés András Zsolt, a klubvezető szerint a legfiatalabbaknál példaszerűen követhető, hogy az alkotócsoport számukra jó talaj volt. – Szigorúan ragaszkodom másik alapelvünkhöz, hogy ne próbáljunk összemosódni, uniformizmusba átcsúszni, hogy a munkákban megmutatkozzék a fotós énje. Ugyanakkor van, amit el kell sajátítani, ami a gondolkodásmódot, nézeteket befolyásolja az alkotási folyamat során, amikor a képek a vizuális művészet részei lesznek – szögezi le.
S hogy merre tart az egymást segítő, alkotásra ösztönző közösség? Hlavathy Károly úgy érzi, az elmúlt néhány évben színvonal tekintetében biztos emelkedés tapasztalható. – Ennyi idő ahhoz is kell, hogy aki amatőr fotósként kezd, felmérje, a fotóművészet alkotási folyamat. Ugyanakkor szellemi átalakulás is végbemegy, amikor a fotózás tudatos cselekedetté válik. Az optikán át való nézés végterméke a fotó, amit „el kell tudni olvasnia annak, akinek megmutatod”.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1716
szavazógép
2013-01-28: Kultúrkert - Mózes László:

Egy művelődésszervező határidőnaplójából

Az elmúlt években meghonosított sepsiszentgyörgyi kulturális programokat folytatja idén is Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező, a megyeszékhelyi Kónya Ádám Művelődési Ház és a MUKKK egyesület munkatársa. Célja fenntartani a műfaji sokszínűséget, miközben fontosnak tartja az élményszerűséget. Továbbra is több fronton szervez koncerteket, filmeket vetít, kisebb fesztiválokat telepít a megyeszékhelyre, s a megszokott rendezvények mellé néhány újítást is ígér.
 
2013-01-28: Kultúrkert - Mózes László:

Új album az Evilági együttestől

A sepsiszentgyörgyi Evilági együttes második, Dalóka című albumát jelentette meg, amelyet a tavalyi karácsonyi angyalváró koncert után Szent György Napokkor mutatnak majd újra be, s ha minden az elképzeléseik szerint alakul, év végére meglesz a zenekar harmadik lemeze is – mondta lapunknak Orbán Ferenc zenész, az album dalszerzője.