Mi, hol, mikor?

2013. január 30., szerda, Mi, hol, mikor?

Tánc
A Háromszék Tánc­együttes csütörtökön 12 órától a kézdiszentléleki kultúrotthonban bemutatja Csipke­rózsika című zenés-táncos mesejátékát.

Ze­neszerző: Apostolache Zé­nó, díszlet- és jelmeztervező: Bagoly Zsu­zsanna, dramaturg: Bartha Loránd, szakmai munkatárs: Imreh-Marton Enikő, a rendező munkatársa: Fazakas Misi, rendező-koreográfus: Ivá­cson László. Jegyek előadás előtt a helyszínen kap­hatók.

Színház
A sepsiszentgyörgyi Oso­nó Színházműhely Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadását (rendező: Fazakas Misi) ma 13, csütörtökön 13 és 19 órától láthatja a közönség a Bod Péter Megyei Könyv­tár Gábor Áron Termében.

Hitvilág
A sepsikőröspataki Szent Erzsébet Közösségi Házban (volt tornaterem) csütörtökön 18 órától dr. Kovács Zita Az élet védelméért címmel tart előadást, amelyre minden érdeklődőt elvárnak.
A magyar nemzet története
Az erdélyi előadás-sorozat V. részének címe: A Rákóczi-szabadságharc. Az előadásokat dr. Mészáros Kálmán hadtörténész, a budapesti Hadtörténeti Intézet munkatársa tartja, akit a Rákóczi-szabadságharc egyik legkiválóbb szakértőjeként tartanak számon. A háromszéki előadás ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében lesz.

Székely Akadémia
A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Bar­tók Termében a Székely Aka­démia előadás-sorozatban csütörtökön 18 órától Józsa Lajos levéltári kutató tart előadást Ínséges évek Há­romszéken a 19. században címmel.

Rádió
A Marosvásárhelyi Rádió ma 12.15 órakor kezdődő Miben segíthetünk? című mű­sorának meghívottja Tánczos Barna szenátor, a szenátus mezőgazdasági, erdőgaz­dálkodási és vidékfejleszté­si szakbizottságának titkára, aki a mezőgazdasági támogatások, valamint a családi gazdaságokra, a mezőgazdasággal foglalkozó természetes személyekre kivetett újabb adóterhek kapcsán felmerülő kérdésekre válaszol. A hallgatók a műsor alatt kérdéseket tehetnek fel a 0265 307 777-es vagy a 0365 424 433-as telefonon, sms-ben a 0755 044 519-es számon vagy a műsort megelőzően a mibensegithetunk@marosvasarhelyiradio.ro e-mail címen. Mű­sorve­ze­tő: Agyagási Levente.

Közlekedés
Gázolás. Hétfő reggel Kézdivásárhelyen a Gyárak úton Z. Csaba (36) kocsijával vigyázatlanul balra fordult, és fellökött egy 68 éves, a gyalogos-átkelőhelyen szabályosan haladó nőt. A balesetben az idős nő súlyos zúzódást szenvedett.
(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden
Kurd nemzeti est.
A sepsiszentgyörgyi Lábas Ház nagy­termében csütörtökön 18 órától a Szentgyörgyi Ifjúsági Klub két törökországi önkéntese, Filiz Kaya és Seyhmus Kardas bemutatja Dyarbakir és a kurdok történelmét, hagyományaikat és ételkülönlegességeiket. A két fiatal az Európai Bizottság által finanszírozott Európai Önkéntes Szolgálat – Fiata­lok lendületben program keretében teljesít önkéntes szolgálatot Háromszéken.
Táncoktatás. A sepsi­szent­györgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 16 órától kisiskolásoknak tart néptáncoktatást a Rügyecske néptánccsoport, 17 órától román népi táncokat tanulhatnak a résztvevők az Izvoraşul ifjúsági néptánccsoporttal együtt. Táncok­tató: Rápolti István.
Kézműves-foglalkozás. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban a Guzslyas Alapít­vány szervezésében ma 17.30 órától nemezkészítő tanfolyam fiataloknak, felnőtteknek, 18 órától fazekas tanfolyam fiataloknak, felnőtteknek.
Cserebere hobbiklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház hobbi-klubjába ma 16 órára várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
Fogadóóra. Zsigmond Jó­zsef sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő ma 17–19 óráig tartja idei első fogadóóráját a sepsiszentgyörgyi RMDSZ-székházban (Beör-palota). A fiatalok szerepe közösségünkben cím­mel tematikus beszélgetésekre vár minden fiatalt és másokat is, akiknek konstruktív elképzeléseik vannak a város, a fiatal közösség jövőjéről. A minden hónap utolsó szerdáján tartandó fogadóórákon a megadott témától eltérő beszélgetésre is alkalom nyílik. A fogadó­órán ötletbörze lesz hálózatépítés, oktatásfejlesztés témakörben. A Székelyföl­di Diákigazolvány kapcsán felmerülő kérdésekre is szívesen válaszol. Javaslatokat a zsigmond@gmail.com cím­re is vár.
Jogi szolgálat. Szerkesztő­sé­günkben ma 13–15 óráig Balogh Klára jogtanácsos fogadja a jogi tanácsot igény­lő­ket. A szolgáltatás ingyenes.
Áramszünet. Sepsiszent­györ­gyön csütörtökön 9–11 óráig az 1918. December 1. úti 42-es, a Păiuş David hadnagy út 43-tól 50-ig számozott tömbházaiban, az 51L és 52K tömbházban, valamint ezeknek a földszintjén levő összes kereskedelmi egységben, az 1918. Decem­ber 1. úti 11-es, 13-as és 19-es tömbház mögötti családi házakban, a hőközpont hidroforjánál, 12–14 óráig az 1918. December 1. úti 35-ös és 36-os tömbházban (beleértve a kereskedelmi egységeket is), a Korona vendéglőben, a vasútállomás előtti bódékban, a vasútállomás jegypénztárában és irodáiban, az Állomás negyedi kereskedelmi komplexumban (Bertis, Big Mama, Expres bár, emeleti bár, használtruha-bolt), az autóbusz-állomáson, a Bani Marketben (volt Mimi Zup) és a lakónegyedi piacon szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 614
szavazógép
2013-01-30: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Kacskaringós ösvényeken

Utunk több okból is a Rika alatti Felsőrákosra vezetett. Riportunk címe Beke György felsőrákosi emlékeket idéző írásához kapcsolódik. Való, hogy egyre kacskaringósabbak a hétköznapok ösvényei nemcsak az emberek, hanem az egész faluközösség számára is. A kacskaringó olykor éles kanyart jelent, ami csak akkor jó, ha kedvező fordulatot rejteget. Ilyesmiben bizakodnának a felsőrákosiak is. A remény nem hervadó virág – jegyezte meg egy kisgyermekes anya, aki hinni szeretné, hogy az új baróti városvezetés változást hoz a falu életében.
 
2013-01-30: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy az eresztevényi
PÁL  ANDRÁS
BANDI bácsi
életének 89. évében csendesen elhunyt.
Temetése 2013. január 31-én 14 órakor lesz a családi háztól az eresztevényi temetőben.
Pihenése legyen csendes.
Szerettei
12398