Önkéntesség – túl minden határon!

2013. február 9., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Valamivel több, mint egy éve támadt az a gondolatom, hogy szeretnék önkéntes tevékenységet végezni, akár határainkon belül, akár azokon túl. Akkor még nem voltam teljesen tisztában azzal, mit is takar az önkéntesség fogalma.

Elsőd­leges célpontom Afrika volt, de ahhoz, hogy valaki önkéntesként dolgozzon a fekete kontinensen, több hónapos felkészítőn kell részt vennie Dániában. Ez talán még nem is lenne akkora akadály, viszont az összes kiadást saját zsebből kell finanszírozni – ez az összeg pedig több ezer euróra is rúghat. Így el kellett állnom attól a szándékomtól, hogy Európán kívül önkénteskedjem.
Szerencsémre, az Erdélyi Magyar Ifjak továbbított egy pályázati felhívást az elektronikus postaládámba, így szereztem tudomást arról, hogy egy dunántúli ifjúsági szervezet, a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület 12 hónapos időtartamra keres két magyar ajkú, lelkes fiatalt, aki szeretne EVS-önkéntességet folytatni. Az EVS (European Voluntary Service) tulajdonképpen az Európai Unióban működő szervezet, a Fiatalok lendületben programja a fiatalok mobilitását célozza, és hozzájárul a nem formális tanulási lehetőségek bővítéséhez azáltal, hogy a jelentkezők megannyi országban végezhetnek önkéntes tevékenységet. Elsődleges célja, hogy ösztönözze a fiatalokat az aktív polgári szerepvállalásra. Az erre elkülönített pénzügyi keret biztosít elhelyezkedést, ellátást és bizonyos országokban 90 euró értékben zsebpénzt a teljes időtartamra. A program kiváló lehetőség arra, hogy az önkéntes megismerje az adott ország kultúráját. Az időtartam 1 és 12 hónap között változhat, amely idő alatt egy ifjúsági civil szervezet munkájának segítése a feladat. Nem igényel felsőfokú végzettséget, csupán nyitottságot, rugalmasságot és érdeklődést a civil szféra iránt. A nyelvtudás, vagyis inkább annak a hiánya nem akadály, a program úgy próbálja áthidalni az esetleges nyelvi problémákat, hogy elkülönít egy összeget, amelyet az adott ország hivatalos nyelvének tanulására lehet fordítani.
A programban egy akkreditált küldőszervezeten keresztül lehet részt venni, ehhez nyújt segítséget az Evsdatabase.eu portál. A küldőszervezet feladata felvenni a kapcsolatot fogadó szervezetekkel, és úgymond továbbítani az önkéntest az új célpont felé, valamint a leendő önkéntes egyéni igényeinek megfelelően biztosít felkészítést az indulás előtt. Az ügyintézés az önkéntes szemszögéből nézve egyáltalán nem bonyolult, mivel a pályázati eljárásnak csupán a töredéke az ő feladata, a többit a küldő és a fogadó szervezetek bonyolítják le. Természetesen, szükség van egy fogadó szervezetre is, amely biztosítja az önkéntes munkát. A munkakör széles skálán mozog – a leggyakoribb esetekben ifjúsági egyesületek civil vagy gyerekprogramjainak lebonyolításában kell segíteni heti 20–30 órában. Ez szervezetről szervezetre változhat, vannak fiatalok, akik hátrányos helyzetű gyerekeknek tanítanak idegen nyelvet, de ismerek néhány önkéntest, aki egy ifjúsági rádiónál lát el különböző feladatokat. Az én esetemben ez nem csupán az előkészületeket, plakáttervezést, a média bizonyos csatornáin történő népszerűsítést és a program lebonyolítását jelenti, hanem azok archiválását, fotók és videoanyag készítését, az azokkal történő utómunkát is. Némi adminisztrációs feladatok is rám hárulnak, mint például nyomtatás, fénymásolás, ügyfélfogadás, így egészen változatos a munkám.
Nagyon sok szervezet biztosít szabadidős tevékenységeket is, például sportolási lehetőségeket vagy közösségi programokat, és attól sem kell félnünk, hogy nem tudjuk majd tartani a kapcsolatot a családdal, ismerősökkel, mert a fogadó szervezet egyik kötelessége az internetkapcsolat és a hazatelefonálás lehetőségének biztosítása.
Véleményem szerint az EVS-önkéntesség olyan lehetőség minden fiatal számára, amely elegendő teret ad más kultúrák megismerésére és a civil szférában zajló munka kipróbálására. Ugyanakkor remek alkalom arra, hogy az önkéntes egyéni ambícióit megvalósítsa, megismerjen rengeteg, identitásban, vallásban, gondolkodásban tőle különböző fiatalt, és így európai és interkulturális látásmódot alakítson ki.

Máté Loránd

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2013-02-09: Kovakő - diákmelléklet - :

Őrizd meg a csodát

Ezzel a címmel indított közös programot a magyarországi Tótvázsonyi Ifjúsági Egylet és a csernátoni Csiporkázó Játszóház, 12–12 fiatalt bevonva. Feladatuk interjúk készítése idősekkel régi szokásaikról, meséikről, hiedelmeikről, szórakozási lehetőségeikről, dokumentálva az utókornak a régiek tapasztalatait, érzékeltetni, hogy amiért idős az ember, nem hasztalan, sőt, sok hasznos tanácsot rejt tarsolyában.
 
2013-02-09: Kovakő - diákmelléklet - :

Mandula Kézdivásárhelyen

Január utolsó napján a sepsiszentgyörgyi után a kézdivásárhelyi EMI is beindította ifjúsági rádióműsorát. Az első adásban bemutatkoztak a helyi EMI tagjai, majd interjú hangzott el az elnökkel, Incze-Borbándi Johannával.