Erdővidék piktora: Bodosi Dániel

2013. február 9., szombat, Közélet

Akkora érdeklődés övezte Banner Zoltán Erdővidék XX. századi legjelentősebb festőjéről, a száz esztendeje született Bodosi Dánielről írt monográfiájának bemutatóját, hogy a házigazda szerepét ellátó Erdővidék Múzeumában jóformán tűt sem lehetett leejteni.
 

Banner Zoltán úgy fogalmazott, igenis létezik székely festőiskola: nem programban vagy nagy festőtelepekben kell keresni, hanem közös ábrázolásmódban, szemléletben és lelkületben. Ennek az iskolának volt prominens képviselője Bodosi Dániel is – fejtette ki. Banner szerint ahogy a székely írók és költők a magyar irodalom szerves részét képezik, úgy a székely festőművészek munkássága is elszakíthatatlan az anyaországi képzőművészettől. A má­sodik nemzedéket képviselő „látomásos és nagy álmodozó” Bodosi Dániel alkotásainak mindegyike a közösségét évszázadokon át mozgató témákat dolgozza fel, egyetlen olyan képe sincs, melyet ne a látott vagy tapasztalt valóság inspirált volna – fejtette ki.
Banner méltatta a Demeter László vezette Tortoma Ki­a­dót is: napjainkban, amikor oly sok a kiadó, de kevés az olvasó, nem kis bátorság szükségeltetik egy hatvan színes reprodukciót tartalmazó kötetet megjelentetni – mint mondotta, kiállítást visz haza, aki a könyvet megvásárolja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2013-02-09: Közélet - Hecser László:

Vadrózsás alattvalóknál a király (Mesekunyhó vetélkedő)

Tegnap délután Nagyajtát kereste fel a király, s fogadta hódolóit: kegyes volt, hiszen nemcsak végignézte a székely ruhába öltözött óvodások és kisiskolások által összeállított táncos-zenés műsort, hanem többször mosolygott, sőt, tapsolva is kifejezte tetszését – minden bizonnyal emlékezetes marad a fenséges látogatás a helyieknek is.
 
2013-02-09: Közélet - Bogdán László:

Az autonóm létezés esélyei (Balogh László emlékezete)

Tíz éve halt meg egy zimankós, mintha baljós eseményekben bővelkedő regényeiből ideszakadó téli napon; sűrű hóesésben temettük. Régi barátjaként már a sírnál elmondhattam, a sorssal perelve, hogy nagy veszteség és igazságtalanság ért bennünket, ma még fel sem tudjuk mérni hiányát, tele bőrönddel ment el.