Nemzetközi böllérverseny BálványosonMi szem-szájnak ingere

2013. február 11., hétfő, Közélet

A hét végén nyolcadik alkalommal rendezték meg az Aporok vára alatt a nemzetközi disznótoros fesztivált, melyen idén tizenkilenc határon túli és hazai csapat vett részt. Helyszűke miatt több böllércsapatot nem tudtak fogadni. Az idei fesztivált a hagyományőrzés, európai identitás és gasztroturizmus jegyében szervezték meg. Daragus Attila magánvállalkozó, Torja község polgármestere, a rendezvény főszervezője és ötletgazdája nem titkolja: a gasztronómiai fesztivál révén a figyelmet Székelyföldre szeretné irányítani, hogy a térség vendégforgalmi látványosságait népszerűsítse.
 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A böllérversenyen Magyarországot Csanádapáca, Bálványos, Gádoros, Kis­tarcsa, Gödöllő, Nagyhalász és Makó, Horvátországot Szenlászló és Kopács, Románia történelmi vidékeit pedig Sar­maság (Szilágy megye), Brebu (Prahova megye), Konstanca, Marosvásárhely, Kolozsvár, Hargita megyét Parajd, Csíkkozmás és Lázárfalva, Háromszéket pedig Dálnok, Torja és Középajta képviselte. A legnépesebb szurkolótáborral Csíkkozmás és Lázárfalva közös csapata, illetve Gádoros, Torja egyik testvértelepülése érkezett. A horvátországiak most jártak először Romá­niában, ugyancsak első alkalommal vettek részt a fesztiválon a konstancaiak, a kolozsváriak és a szilágy­ságiak, Magyarországról pedig Csanádapáca, Makó és Nagy­halász nevezett be első alkalommal a böllérversenyre. A szlovákiai Érsekújvár és több magyarországi település polgármestere is jelen volt a fesztiválon, egyelőre csak terepszemlét tartottak, de jövőre ők is fontolgatják a részvételt. A csapatok péntek délután a Vár Panzió éttermében találkoztak, ahol a testvértelepülések találkozóját is megtartották. A bemutatkozást követően a sorshúzást is megejtették, két csapat egy sertést kapott, amit másnap testvériesen elosztottak.
A szombati nap a résztvevők felvonulásával kezdődött, a csapatok egy része népi zenekarral, saját címerével és zászlójával, népviseletbe öltözve vonult fel. Az előző este megejtett sorshúzás szerint ki-ki a maga módszerével – többségük áramütéssel – kábította el és áldozta fel a sertéseket, majd megperzselte és megtakarította azokat. Minden csapat egy-egy fél sertést dolgozott fel, készített belőle finomabbnál finomabb életkülönlegességeket. A délelőtt folyamán a kopácsi és szentlászlói hagyományőrző csoportok mutatkoztak be, majd a sóvidékiek és kerkaszentkirályiak (Magyar­ország) táncát láthatta a népes közönség. Amíg elkészültek a kötelező három ételféleséggel, a csapatok az otthonról magukkal hozott hidegtálakat, pékárut és pálinkát kínálták a közönségnek. A fesztiválon elkészített ínyencfalatokat a zsűri több szempontot figyelembe véve értékelte és díjazta öt kategóriában. Fontos volt az asztaldíszítés változatossága és a higiénikus munkafolyamat, a csapattagok öltözete, de az is szempont volt, hogy az elkészített fogások és az asztal hangulata tükrözze annak a tájegységnek a jellegzetességeit, ahonnan a versenyzők érkeztek – hangsúlyozta Daragus Attila főszervező a zsűrizést követően. Minden csapat serleget, érmet, díszoklevelet és a fesztivált jelképező szakácsruhába öltöztetett malacszobrocskát kapott. Az eredményhirdetést követően a kistarcsai hagyományőrzők léptek fel, majd az érsekújvári önkormányzat mutatkozott be. A közös disznótoros vacsora elfogyasztása után a nyolcadik böllérverseny tűzijátékkal ért véget.
Folytatásaként tegnap a Grand Hotel Bálványos konferenciatermében a Hátrányos helyzetű térségek turizmusa címmel tartottak tanácskozást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 179
szavazógép
2013-02-11: Közélet - :

A Háromszék Illyefalván

Kedd este hét órától az illyefalvi községháza tanácstermében lapunk munkatársai találkoznak az olvasókkal. A könyvbemutatóval egybekötött találkozón jelen lesz Farcádi Botond, Ferencz Csaba, Kádár Gyula, Kisgyörgy Zoltán, Kuti János. Kádár Gyula történész bemutatja legújabb, Múltunk kötelez című kötetét, amely a helyszínen megvásárolható. A találkozó mottója: Összetartozunk. A résztvevőket lapunk Szé­kelyföld-térképpel ajándékozza meg. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
2013-02-11: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Határozottságból elégtelen

Elcsitulni látszik valamelyest az elmúlt napok zászlóháborúja, végkifejletről pedig nehéz beszélni, annál is inkább, mert valóban hisztérikus reakció nyomán kirobbant, mesterségesen szított botrányról volt szó. Néhány következtetést azonban nem ártana levonnunk az elmúlt időszak történéseiből, annál is inkább, mert az ország területi-közigazgatási átszervezése még nagyobb próbatétel elé állítja majd az erdélyi magyar közösséget és annak vezetőit, a zászlóügyet tehát a régiósítási küzdelem afféle főpróbájaként is tekinthetjük.