Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Illyefalvi apró győzelmek

2013. február 12., kedd, Riport

A sepsiszéki Alvég – Illyefalva, Sepsiszentkirály és Aldoboly térsége – patinás őstörténetével, épített örökségével, nemkülönben szellemi és kultúrtörténeti hagyatékával, sok szempontból figyelemre méltó, hasznos gazdasági és oktatási programjaival hívja fel magára a figyelmet. Fodor Imre polgármester év eleji beszélgetésünk során utalt arra, a vidékfejlesztési program ré­vén van remény, hogy járhatóak legyenek az utak, utcák, megújuljanak Aldo­boly és Sepsiszentkirály kultúrházai, vendégforgalmi látnivalóvá varázsolják a szentkirályi kőhidat, beindíthatják a gyerekek számára megpályázott délutáni programot.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Illyefalvi győzelemként emlegethetjük azt a valóságos áldást, amit a fennállásának 20. esztendejét ünneplő LAM Alapítvány munkássága eredményezett régiófejlesztési programjaival, segítve a székelyföldi és háromszéki magán mezőgazdákat, a kis- és középvállalkozói réteget, nemkülönben azt, hogy Kató Béla püspökké választásának háromszéki és illyefalvi kisugárzása is van, hiszen negyedszázados helybeli lelkészi működésének egyik fontos eredménye éppen a LAM Alapítvány létrehozása.
Klárik Attila, a LAM Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: januárban két mezőgazdasági tanfolyamot zártak állattenyésztők és növénytermesztők számára, és jelenleg is fut egy 720 órás vadgazdatan­folyam, amelyen zömében háromszéki hallgatók vesznek részt, és beindításához a Bethlen Gábor Alapítványtól is nyertek támogatást. A napokban újabb képzés indul kezdő vállalkozók számára. A statisztika azt mutatja, hogy húszéves működése alatt mintegy 7700 felnőtt részesült szakképzésben a Szent Illés fészkeként emlegetett illyefalvi felnőttképzési központban.
Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az alapítvány két évtizedes évfordulójáról megjelent kötet szerzője lapunk munkatársa, B. Kovács András, miként az is sokatmondó, hogy a Kincses városban lezajlott püspökavatón több mint félszáz illyefalvi tette tiszteletét.
A háromszéki egyháztörténeti tudományos kutatás színtereként emlegetjük most Illyefalvát és a sárkányölő Szent György városát, Sepsiszentgyörgyöt, hiszen Csáki Árpád történetkutatónak és történetírónak jutott az a szerencsés felfedezés és hálás munka, amely az illyefalvi pálosok irat- és könyvtára felkutatásából, értékeléséből és történe­tének megírásából áll. A Pálos misszió Há­romszéken a XVIII. században – Az illyefalvi rendház és könyvei című kötet bemutatóját február 22-én tartják a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban tudományos konferencia és kiállítás részeként, amelyen tiszteletét teszi P. Bátor Botond, az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesközösség, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, aki február 3-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén mondott szentbeszédet a budapesti Sziklatemplomban.
Csáki Árpád elmondta: az első illyefalvi pálos fatemplom és rendház a plébánia épülete mögötti Nagyavas nevű teraszpárkányon állott. A rendet 1786-ban feloszlatták. Köszönet illeti – mondta –  Kacsóh Sándor jelenlegi illyefalvi plébánost, aki rendelkezésére bocsátotta a kéziratokat-könyveket. A jelenlegi római katolikus templom tornyában őriznek egy korabeli műkincs értékű harangot is, amelyet felirata szerint a rend öntetettet: ILLYEFALV. ORD. M.S. PAULI. IN HONOREM MATRIS DEI RESID. TAE CUM AUDITORIO FIDELINUM FUNDI ANNO 1776. Csáki Árpádtól azt is megtudtuk: megkezdték a református egyház helybeli levéltárának átkutatását abból a célból, hogy egy kötetben újat mondhassanak nemcsak a protestáns időszakról, hanem a teraszormon trónoló műemlék illyefalvi vártemplomról is.
A helybeli református egyházközség egy svájci felajánlás nyomán nyert pályázattal megelőzte a 3.22-es integrált programba foglalt délutáni iskolai tevékenység beindítását. Ez három évig futó, itt már működő Csiga-biga tanoda néven ismert hasznos rendezvénylánc, amelyet az egyházi alkalmazott, hitoktató tanár és programvezető, Jakab Éva irányít, aki elmondta, hogy ez sérült gyerekek, nyugdíjasok és 20–40 éves asszonyok, feleségek számára ajánl interaktív és nagyon hasznos, építő jellegű szórakoztató programokat. Nagy az érdeklődés – mondta Jakab Éva. Munkájában segítenek a helybeli nyugdíjas pedagógusok, a mindenkori lelkész és kántor. Tizennégy gyerek, húsz-huszonkét nyugdíjas és tizenhárom-tizennégy fiatal­asszony vesz részt a sokarcú programokon, beszélgetéseken, társasjátékokban, kézműves-foglalkozásokon, önismereti gyakorlatokon, ének és ima révén részesülnek lelki feltöltődésben. Illyefalván megalakult a nyugdíjasok klubja, sikeresen működik a református nőszövetség is.
Illyefalva községnek négy testvértelepü­lése van: Nagyszénás, Taliándörögd, Lovas­berény és Halásztelek. A hármas település ezen kapcsolatairól azért is beszéltünk a köz­ségvezetővel, mert leszámítva Nagyszénást, amely kissé hivatalos indíttatású kezdeményezés volt, a többi civil szerveződés nyomán alakult ki, így működésükhöz nem kell irányító, vezető szerepet vállalnia az önkormányzatnak. És ez a legfontosabb, jó példa erre Sepsiszentkirály és Halásztelek egyházi vonalon szerveződő kapcsolata, amelynek nyomán megszületett a Garabonciás Egyesület. Lovas­berény és Illyefalva kapcsolata a két település könyvtárosainak egymásra találása folytán kezdődött. Nem arról szólt a kapcsolat, hogy megy és jön a díszes delegáció, eszünk-iszunk – hanem mélyebben szántó baráti, kulturális és nemes közösségformáló emberi viszonyokról. A Fodor Imrével folytatott beszélgetésünkből az is kiderült: az ilyen kapcsolatok révén a helyiek megtapasztalhatják, hogy van más értékrend is, amilyen érvényesült például a taliándörögdi, országos szintűvé terebélyesedett művészeti fesztiválon. Az illyefalvi ember is megtapasztalhatja, hogy egy-egy itthoni falunapi ünnepségnek lehet más mércéje is, mint az üveges sör és a mititej. Újdonság továbbá, hogy az aldobolyi egyháziak felújították svájci kapcsolataikat, s a település küldöttségével április 14-én együtt ünnepelik közösségi házuk avatását-szentelését.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2013-02-12: Máról holnapra - Farkas Réka:

Helyi ízek vonzásában

Egyre nagyobb sikernek örvend Kézdivásárhelyen a helyi termékek vására, hónapról hónapra nő a kereslet és kínálat egyaránt. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, nemcsak ott, de a megye más városaiban is lenne helye a hasonló kezdeményezésnek.
2013-02-12: Közélet - :

A Háromszék Illyefalván és Gelencén

Ma este hét órától az illyefalvi községháza tanácster­mé­ben, szerda este hat órától pedig a gelencei Bodor György Művelődési Otthon kistermében lapunk munkatársai találkoznak az olvasókkal.