FUEN-állásfoglalás: Engedélyezni kell a székely zászlót

2013. március 1., péntek, Közélet
Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) aggodalmát fejezte ki a zászlóügy kapcsán kialakult román–magyar vita miatt, és kijelentette: az államoknak nem szabad a kisebbségek kárára vitatkozniuk. A FUEN szerint elfogadhatatlan a székely zászló használatának romániai tiltása.
Az európai nemzeti kisebbségek ernyőszervezete összefoglalta a román–magyar zászlóháború történetét. A 32 európai ország 94 szervezetét tömörítő FUEN dél-tiroli alelnöke, Martha Stocker által aláírt nyilatkozat megállapítja, hogy a román hatóságoknak a székely zászló betiltására irányuló kísérletei erős tiltakozást váltottak ki a magyar kormány részéről, s ezzel Budapest nemzetközi szintre emelte a kérdést.
  A FUEN közleménye szerint a Fidesz gyakran a határon túli magyarok szószólójaként lép fel, ami Magyarország és Románia viszonylatában különösképpen kényes, hiszen Budapest olyan témákat tart napirenden, amelyek nem minden esetben esnek egybe a romániai magyarság legitim képviseletének érdekeivel. A székely zászló használatát azonban engedélyezni kell Romániában, „európai kisebbségi jogi távlatból minden más megoldás elégtelen volna”. Martha Stocker úgy véli, ilyen kérdésekben az Európai Uniónak a kisebbségek védelmezőjeként kellene fellépnie. A FUEN jelezte: támogatja a romániai magyarság közösségi és politikai érdekképviseletét ellátó RMDSZ-t és annak több évtizedes kisebbségvédelmi politikáját. Az ernyőszervezet szerint a most zajló román–magyar nézeteltérések ismét rávilágítanak arra, hogy Európának foglalkoznia kell a nemzeti kisebbségek kérdéskörével, úgy ahogy azt a FUEN és partnerei – köztük az RMDSZ – a készülő kisebbségi európai polgári kezdeményezéssel célozzák.
Cikk megjelenési időpontja: 2013-03-01 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint kétirányúvá kellene-e tenni a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcát?eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2013-03-01: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tüntettek a postások

Jogaik védelmében sorakoztak fel tegnap reggel sepsiszentgyörgyi postások a kormánybiztosi hivatal előtti téren, a huszonnégyezer tagot tömörítő ágazati szakszervezet felhívására az ország többi megyéjében hasonló megmozdulásokat tartottak a Román Posta tervezett átszervezése okán.
 
2013-03-01: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Pénzekről és autonómiatüntetésről

Az áfából és a jövedelemadóból Kovászna megye számára elkülönített hányadok kiutalásáról döntött tegnapi soros ülésén a megyei önkormányzat. A projektcentrikus elosztásról az ülést vezető Henning László alelnök tájékoztatta a testületet, mely ellenszavazat nélkül elfogadta a határozatot.