Húszéves az Osonó színházműhelyHobóval ünnepelnek

2013. március 4., hétfő, Kultúrkert

Húszéves a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely, az évforduló alkalmából több kulturális rendezvényt szerveznek. Nyitányként szerda este Hobo mutatja be Hármasoltár című műsorát a megyeszékhelyi unitárius templomban.

 • Hobo Sepsiszentgyörgyön 2011-ben          Fotó Henning János
  Hobo Sepsiszentgyörgyön 2011-ben Fotó Henning János

A hatvannyolc esztendős, Kossuth-díjas Földes László, azaz Hobo legutóbb 2011 májusában lépett fel Sepsi­szentgyörgyön, Szent György-napi szabadtéri koncertje mellett előadta a Hármasoltárt is. E műsorát mesterei – József Attila, Jim Morrison és Vlagyimir Viszockij – tiszteletére készítette. Lapunknak akkor azt mondta, a legnagyobb lázadóknak tekinti őket, „dalaik és verseik olyan szabadságélményt sugároznak, ami számomra gyógyító erő, nagyon sokat köszönhetek mindhármuknak”.
Térségünkben Viszockij (1938–1980) kevésbé ismert, az idén lenne hetvenöt esztendős. Nemrég jelent meg Hobo második, Farkashajsza című Viszockij-albuma, ugyanakkor Ballada a két sebzett hattyúról címmel Földes zenés drámát írt Marina Vlady és Viszockij szerelméről, ezt a debreceni Csokonai Színházban mutatták be decemberben. Vlagyimir Viszockij 1964-ben került a moszkvai Taganka Színházba, amelyhez élete végéig hű maradt – írja az MTI. Első dala 1962-ben született, rövid élete során több mint 600 verset írt, ezek nagy részét meg is zenésítette. Énekelt klubokban, színházban, szabadtéren, utcán és lakásokban – ahol éppen engedték. Fő témája és élménye a szabadság, megénekelte az örömöt és a bánatot, a háborút és a békét, kigúnyolta a hatalmat, az emberi gyarlóságot, éltette az egyszerű embereket, sza­bad érzéseiket és gondolataikat, őszinte volt és kíméletlen. Tizenhárom éven át volt élete társa Marina Vlady, az orosz származású francia színésznő. Kapcsolatukról Vlady a költő halála után könyvet írt. Viszockij az állandó feszültséget alkohollal próbálta elviselhetővé tenni, 1980. július 25-én végzett vele a harmadik szívinfarktus – alig 42 éves volt. Sajátos művészete csak halála után, a glasznoszty idején lett legálisan, széles körben hozzáférhető, kultusza az idők folyamán nőtt.    (mózes)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2013-03-04: Kultúrkert - Mózes László:

Csáki Árpád történész arcvonásai

Két év alatt öt könyvet írt, főképp az egyháztörténet érdekli, leginkább az erdélyi, székelyföldi felekezetek közötti kapcsolatokra kíváncsi, a nemrég bemutatott, az illyefalvi pálos szerezetesrendről írt könyve pedig egy igen szűk, ám annál sajátosabb szelete Székelyföld múltjának – Csáki Árpád sepsiszentgyörgyi történész sok mindent írhat még önéletrajzába, miközben legtöbben egyszerűen csak a szakma fiatal, ígéretes képviselőjeként ismerik.
 
2013-03-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a gyimesközéploki születésű fotosmartonosi
POPOVICS BERTA
(szül. TANKÓ)
életének 80. évében hosszú betegség után hirtelen elhunyt.
Temetése március 5-én 14 órakor lesz a családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
12444