Merjünk nagyot álmodni

2013. március 13., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Sokan megmosolyogják, m'sok hevesen lehurrogják, mások csupán túlságosan elrugaszkodottnak tartják azt a kezdeményezést, mely arról szól, hogy 2021-ben Sepsiszent­györgy Szé­kelyföld nevében megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet. Minden bizonnyal kapcsolódik ehhez a tegnap meghirdetett Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa programsorozat, mely a következő négy évet ölelné fel.

Pedig ha alaposabban belegondolunk, az önkormányzat voltaképpen azt teszi, amit kell. Mindenekelőtt szakít a merjünk kicsik lenni elvvel: egyrészt stratégiai célokat fogalmaz meg, előre tervez, másrészt maximálisan megpróbálja kiaknázni a város erősségeit. Iparunk nem nagyon van, és a világgazdaság jelenlegi állapotát tekintve sok esély nincs arra, hogy ez a közeljövőben változzék. Egyetemi várossá aligha válhat Sepsiszentgyörgy, egyhamar turisztikai központ sem lesz – de az kétségtelen, hogy a közösségi élet látványos fej­lődésen ment keresztül az elmúlt években, és ezt kár nem kihasználni. Erősségeink közé tartoznak az aktív civil szervezetek, művelődési egyesületek, a világ mozgását érzékenyen követő, nyitott és dinamikus fiatalság – különösen a középiskolások körében tapasztalható élénk közösségi élet –, meg­annyi kórus, zenekar, de kulturális intézményeink is igyekeznek felzárkózni. Persze, mindez nem elég ahhoz, hogy egyáltalán eséllyel pályázhassunk. De ebben a pillanatban talán nem is ez a legfontosabb. Sokkal jelentősebb lehet és többet érhet az az energia, amely felszabadulhat egy ilyen, fölöttébb merésznek tűnő cél érdekében kifejtett munka során, hisz voltaképpen a lokálpatriotizmus az alapja a település fejlődésének: egy várost lakói tehetnek naggyá, lakhatóvá, otthonossá, és csak akkor, ha magukénak érzik azt – a közös célok rögzítése pedig ebben segíthet.
 Mindezeken túl a kezdeményezés leglényegesebb hozadéka az lehet, hogy újabb alkalom kínálkozik Székelyföld népszerűsítésére, értékeink, történelmünk, kultúránk bemutatására. Hogy amikor Európában a székelyföldi autonómiatörekvésekről hallanak, akkor mind többen tudják: arról a varázslatos vidékről van szó, amelyet azok a békés, de eltökélt, vendégszerető, hagyománytisztelő, de nyitott, büszke, de művelt és kultúraszerető emberek lakják…

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-03-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Március 15-i ünnepségek
Sepsiszentgyörgyön. Csütörtökön a Kó­nya Ádám Művelődési Házban 16 órától kokárdakészítés, 12 órától az ’56-os emlékparkban a Plugor Sándor Művészeti Líceum vonós­zenekarának ünnepi koncertje Sebestyén La­jos vezényletével. 18 órától a Székely Nem­ze­ti Múzeumban ünnepség a Nyugdíjasok Su­gás Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében, előadást tart Kádár Gyula történész, közreműködik: B. Piroska Klára, Vásárhelyi Katalin, Darvas László színművész, Nagy Zoltán, Lőfi Gellért, Sebestyén Lázár Enikő szoprán, a Vox Humana Kamarakórus.
2013-03-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Járhatóbb utak szűk tarsolyból

A nemrég teljesen felújított, Kézdivásárhelyt Kovásznával összekötő 121-esen kívül szinte nincs olyan megyei út Háromszéken, mely ne szorulna feljavításra. Az idei esztendő prioritásairól, beütemezett munkálatokról, a saját erőforrásból megoldható feladatokról, a rendelkezésre álló anyagiakról lapunk érdeklődésére Kovács Ödön megyemenedzser számolt be.