Székelyföld kulturális fővárosaOtthon a kultúrában, a kultúra otthonában

2013. március 13., szerda, Közélet

Otthon a kultúrában a jelszava az elkövetkező négy évnek, Sepsiszentgyörgy vá­rosvezetése ugyanis arra a kö­vetkeztetésre jutott, a Sepsi­szentgyörgy, Székelyföld kul­turális és ifjúsági fővárosa rendezvénysorozatot érdemes folytatni, kiterjeszteni az el­következő négy évre is. A mot­tó szavainak sorrendjét fel­cse­rélve, azt igazából kie­gészítő, teljessé tevő jelszava alakul ki a két hét múlva kezdődő fo­lyamatnak, hiszen mostanára nemcsak kivívta a Székely­föld kulturális fővárosa címet és rangot Sepsi­szentgyörgy, de valóságos otthonává is vált a művelődésnek.
 

Kiemelkedő eredményeket ért el Sepsiszentgyörgy a művelődési élet terén, erős, konszolidált kulturális in­téz­ményrendszerrel rendel­kezik, melyet még bővíteni szándékszunk az elkövetkezőkben, mindezek indokolják a tematikus évek foly­tatását – jelentette be Antal Árpád polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján.
Ennek megfelelően az elkövetkező négy év keretét a Székelyföld kulturális fővárosa adja, a tematikák pedig idénre a hang és szó éve, amikor a zenére, irodalomra, az olvasás fontosságára hívják fel elsősorban a figyelmet a szervezendő rendezvények, 2014 a játék éve (a Reflex Nemzetközi Színházi Biennále lesz az év legnagyobb eseménye), 2015 a hagyomány éve (népművészet és népi kultúra, építészeti hagyomány), 2016 pedig – a soron következő Grafikai Biennále okán – a kép éve (képzőművészet, film, fotó).
Mindezt jól meghatározott startégiai célkitűzéseket szem előtt tartva szándékszik megvalósítani a városvezetés, Knopp Ildikó, a programsorozatért felelős városimázs-iroda munkatársa szerint három ilyen célt határoztak meg: a kulturális nevelés (mely alatt nem csak a közönség-utánpótlás értendő, hisz a fiataloknak nemcsak a „magas kultúrát” akarják eladni, de keresik a kapcsolódási pontokat az általuk éppen népszerűnek tartott műfajokkal, míg a felnőtteket célzott üzenetekkel próbálják becsalogatni kulturális intézményekbe, terekbe); művészet az utcán (ez a Mohamed és a hegy esete, s azon túl, hogy olyan közönségréteghez szól, mely színházba, kiállításra, hasonló eseményekre önszántából nem jár, lehetőséget biztosít az alternatív kulturális megnyilvánulásoknak is); értékgyarapítás, kulturális nagykövetek (fiatal művészek felkarolása, kulturális tranzakciók – értékeinket Székelyföldön és határain túl is megmutatni, illetve a székelyföldi értékeknek itteni bemutatkozási lehetőséget biztosítani; olyan „nagykövetek” kinevelése, akik méltán képviselik Sepsiszent­györgyöt, Háromszéket, Székelyföldet szerte a nagyvilágban).
A hang és szó évének nyitórendezvénye a március 21–23. között sorra kerülő kulturális nyílt napok – amolyan múzeumok éjszakája –, melybe majd minden sepsiszentgyörgyi művelődési intéz­mény bekapcsolódik különféle programokkal, többnyire megmutatva „rejtett arcát”, azaz mindazt, amit például egy színházi előadás elkészülte folyamatából nem láthat a közönség.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-03-13: Közélet - Bokor Gábor:

Tejellenőrzés Háromszéken is

Háromszéken is ellenőrzik a megtermelt és feldolgozásra kerülő tej minőségét, esetleges aflatoxin-tartalmát. Szúrópróbaszerűen farmokról, begyűjtő központoktól és feldolgozóktól vettek tejmintát, a vegyelemzést Gyula­fehérváron végzik.
2013-03-13: Közélet - :

Băsescu: Nyugati elkötelezettségünknek nincs alternatívája

Romániának nem szabad kétségeket ébresztenie nyugati elkötelezettségét illetően, és az európai integráció kiteljesítését a pártpolitikán felül álló nemzeti érdekként kell kezelni – hangsúlyozta Traian Băsescu államfő tegnap a parlamenthez intézett beszédében.