Mi, hol, mikor?

2013. március 22., péntek, Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Neil LaBute Valami csaj(ok) című előadását a kamarateremben (rendező: Radu Ale­xandru Nica) ma 18 órától mutatja be.

* Kézdivásárhelyen a Vigadóban ma a Csíki Játékszín vendégszerepel: 10 és 12 órától Budaházi Attila Tűzmadár – mesejáték orosz népmese nyomán című előadása látható.


Sepsiszentgyörgyi kulturális nyílt napok
A szombati műsor: 10 órától a Kónya Ádám Műve­lődési Házban Cserebere hobbiklub és kultúrbörze: bélyeg, szalvéta, kártyanaptár, jelvény, könyv, cd, dvd, bakelitlemez stb. csereberéje; 11 órától a Huhuu Alkotóházban zenei foglalkozás gyermekeknek Hána Lászlóval (előzetes bejelentkezés szükséges); az új stúdióban az M Stúdió Mozgásszínház és Fehér Ferenc budapesti rendező nyilvános próbája; 13–15 óráig a Keleti-Kárpátok Múzeumában hagyományos európai játékok: Mölk ky finn ügyességi játék; 15 órától a színházi büfében fotókiállítás – Henning János: Camino; 15–18 óráig a Míves Házban (Etna Alapítvány) nyilvános rajzkör minden korosztálynak (előjegyzés alapján); 15–21 óráig a Korzó Irish Pubban kétkezes arcképfestés; 16–17.30 óráig a színházi büfében Egy tea a kedvenc színészemmel: Mátray László és Pál Ferenczi Gyöngyi. Találkozás és beszélgetés a Tamási Áron Színház színművészeivel (előjegyzés alapján); 18 órától az unitárius templomban Mircea Tiberian (billentyűs hangszerek) és Liviu Butoi (fúvós hangszerek) közös szerzeményeket és improvizációkat ad elő; 20 órától az új stúdióban filmvetítés: az M Stúdió Mozgásszínház hétéves történetének áttekintése, Pina Bausch, Nagy József, DV8 mozgásszínházi előadásai, beszélgetés a társulat tagjaival; 20.30 órától az Erzsébet parkban folkest és lámpások felengedése – ECOU Ifjúsági Egyesület; 21.45 órától a Huhuu Alkotó­házban Hána László: A világ ritmusa, a ritmusok világa, utána ütőhangszeres jam session; 22 órától a Godó Caféban küb_beat & Blacky, DJ Goranga lép fel.
A szervezők felhívják a figyelmet, hogy bizonyos prog­rampontokra szükséges az előzetes bejelentkezés, ezt a fentiekben jeleztük. Az előjegyzéses programokra a kultura@sepsi.ro e-mail címen vagy telefonon lehet bejelentkezni: 0267 312 000, 0754 548 142 (9–20 óráig). A rész-letes mai programot tegnapi, az állandó programokat szer­dai lapszámunkban közöltük, és megtalálható a Sepsi­szentgyorgyinfo.ro honlapon is.
Műsorváltozás: a szervezők arra is felhívják a zene­kedvelők figyelmét, hogy a Di Stefano bárba ma estére tervezett Tiberian–Butoi jam session objektív okok miatt elmarad, viszont a szombati Hána-előadást követően a Huhuuban örömzenélésre kerül sor, amelyen részt vesz Mircea Tiberian és Liviu Butoi is. A Tribel vendéglőben ma nyíló Henning-fotókiállítás kezdete is megváltozott: egy órával korábban, 17 órakor nyílik.


Hitvilág
A Pro Vita Hominis Tár­saság második alkalommal kapcsolódik be az országos Élet Napja rendezvény­be: a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogo­lyán Kristóf kórház udvarán az Anyaság védelmében szobor körül szombaton 16 órakor rövid ünnepi programot tartanak. Köz­re­működik László Károly színművész. Aki részt szeretne venni a rendezvényen, vigyen magával egy szál virágot.(józsa)


Kiállítás
A Barabás Zsombor Há­romszéki Népművészeti Egye­sület tagjainak hagyományos húsvéti kiállítása és vására ma 17 órakor nyílik a kézdivásárhelyi Vigadó kistermében.


Műhelymunka
Az Erdélyi Tehetségsegí­tő Tanács a Teleki Oktatási Központ együttműködésével a tehetséggondozás módszertanához kötődő műhelymunkákat szervez pedagógusoknak. A 20–20 órás tematikus műhelymunkák: a tehetségfejlesztés lehetőségei a kooperatív tanulásban – 20 fő, a kémia terén tehetséges tanulók gondozása – 20 fő, a biológia terén tehetséges tanulók gondozása – 20 fő. A műhelymunkákat április 6–7-én Szovátán tartják a Teleki Oktatási Központban, a költségeket (oktatás, szállás, étkezés, utazás) a szervezők minden résztvevőnek pályázati forrásból fedezik. Részletes információk a Geniuszportal.hu oldal Képzé­sek menüpontjában. A jelentkezési lapot március 26-án 12 óráig a hunor@tok.ro e-mail címre kell elküldeni.


Ügyeletes gyógyszertárak
Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Benedek Elek utcai Pro-Sana (telefon: 0367 407 567, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki!), szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Nicolae Iorga úti Sensi­Blu III. (0267 312 049), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9–12 és 16–20 óráig, illetve éjszaka a Salvator (0267 362 961), hétfőtől a Szent Anna (0267 360 015),  Kovásznán szombaton 8–16 óráig a Farmacom, 8–12 óráig a Vipera, vasárnap 10–14 óráig a Farmacom, Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0267 377 314) patika tart nyitva.


Képernyő
Az Erdélyi Magyar televízió ma 19 órakor kezdődő, Kultúrcsepp című műsorában beszélgetést sugároz a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatójával. Hogyan válhat a sepsiszentgyörgyi Székely Nem­zeti Múzeum Kelet-Európa Bilbaójává? Hogyan került az Erdélyi Művészeti Köz­pont Sepsiszent­györgyre, és hogyan adakozhat bárki ennek gazdagítására? Melyek a Múzeum Kós Károly Emlékévének fontosabb moz­zanatai? Milyen szerepet szeretne elfoglalni a város életében a múzeum? Egyáltalán hogyan működik a legnagyobb határon túli közgyűjtemény, és mit tesz hozzá Sepsiszentgyörgy kul­turális életének serkentéséhez? Ezek a főbb kérdés­felvetései az e heti Kultúr­cseppnek, amelyekre Vargha Mihály, a Szé­kely Nemzeti Múzeum igazgatója válaszol.


Húsvéti vásár
A sepsiszentgyörgyi Tega Rt. március 29–30-án húsvéti vásárt szervez a központi piac előtti téren. Olyan kézművesek, népművészek, kisállat-kereskedők jelentkezését várják, akik húsvéti jellegű termékeket árusítanának. A helyek száma korlátozott. Érdeklődni, helyet lefoglalni Székely Kincsőnél lehet a 0733 313 686-os telefonon.


Kékfény
Lopások. Szerdán újabb tolvajokat kapott el a járőr Sepsiszentgyörgyön a Május 1. utcában, akik a bezárt Lux mozi berendezését dézsmálták. R. L. (17), C. M. (17), D. C. (15), R. A. (14) és R. A. (17) tizenkilenc fém székvázat lopott el azzal a céllal, hogy ócskavasként eladja. * Szer­dán tett bejelentést a rendőrségen egy személy, hogy a decembertől eddig eltelt időszakban ismeretlenek a cége udvarán két éve állomásozó haszonjárműről nyolc piros felnit szereltek le abroncsostul és más, használt abroncsos felnivel cserélték ki. A céget folyamatosan őrzik, váltásokban. Az okozott kár 20 000 lej. Az ismeretlen elkövetőket keresik. * Az előpataki rendőrök szerdán megállapították, hogy L. G. M. (23) és R. M. (29) ára­pataki lakos huszonhárom gyertyán- és bükkfát vágott ki Előpatak Polgármesteri Hiva­talá­nak erdejében. A fát ára­pataki személyeknek eladták, csak két méter fát sikerült visszaszerezni tőlük. (Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Táncház. Sepsiszent­györgyön az új stúdióban ma 21 órától táncház. Zenél a Heveder zenekar és a Folker együttes. Házigazda-táncoktató: Gábor Ágnes és Horváth Tas. Szervező: Háromszék Táncegyüttes, Lajtha László Alapítvány, Kónya Ádám Művelődési Ház.
Díjátadó. Az Erdélyi Magyar Ifjak irodalmi pályázatának eredményhirdetése és díjátadó ünnepsége ma 18 órakor kezdődik a kézdivásárhelyi Vigadó kistermében. A helyszínen megtekinthető a kiadvány első nyomtatott példánya is, amelyben a nyertes pályaművek megjelennek.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 9 órától aerobik felnőtteknek, 19 órától férfiaknak, 20 órától koreográfiás aerobik. Érdek­lődni a 0722 243 234-es telefonon lehet.
Babatúra. Az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszé­ki osztálya babatúrát szervez szombaton Sepsiszent­györgy környékének tisztásaira. Útvonal: stadion–Bí­róné-puszta–Kölcze-pusz­ta–Marinka-puszta–5-ös km–Pacé–Büdöskút. A kirándulás alatt szalonnasütés is lesz. Indulás 9.30 órakor a stadiontól. Túravezető: Gás­pár László Zsolt. Érdeklődni a 0745 058 179-es telefonon lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-03-21: Világfigyelő - Farkas Réka:

Röviden

Elmarasztalja Ukrajnát az EU
Elmarasztalja Ukrajnát a szükséges reformok rendkívül lassú végrehajtása miatt az Európai Unió szomszédságpolitikai jelentése, amelyet tegnap hoztak nyilvánosságra Brüsszel­ben.
2013-03-22: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kovásznai
id. KÖNCZEY JENŐ
nyugalmazott tanár
életének 78. évében váratlanul elhunyt.
Temetése 2013. március 23-án, szombaton 14 órakor lesz a kovásznai ravatalozótól a helyi temetőben.
Részvétfogadás pénteken 18 órától és a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
du.