Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosaVadhús a tányérban, vadászok a falon

2013. március 22., péntek, Közélet

Fácánleves gazdagon, utána vaddisznópörkölt zsemlegombóccal – ezt a menüsort ízlelhette, aki tegnap este ellátogatott a Szent­györgy Pincébe. A vendéglő is csatlakozott a nyílt napok programhoz, s az ABS Hunting vadászatszervező társasággal együttműködve vadhúskóstolót szervezett. Három napon át esténként vadhúst kínálnak a vendégeknek. A mai menü vadraguleves és szarvasgerinc erdeigomba-mártással, holnap fácán erőleves gombás táskával és őzpörkölt nokedlivel.

Jánosi Ferenc, a vendéglő vezetője elmondta, régen hagyománya volt a vadászatnak és vadhúslakomának Háromszé­ken, de a múlt rendszerben csak néhányak kiváltságává zsugorodott, így feledésbe merült. A vadlakomát hagyományteremtő szándékkal szervezték, továbbá idénynek megfelelően a menübe is felvesznek vadból készült ételeket. Ez alkalomra Blaskó János magyarországi mesterszakácsot fogadták meg, a jó ételhez István Ildikó és zenekara szolgáltatja a nótát.
A vendéglőben háromszéki vadászatok témájú fotókiállítást rendeztek be Henning János gondozásában. A fényképek felét az ABS Hunting szolgáltatta, felét a Székely Nemzeti Mú­zeum. Utóbbiak zömét Bortnyik György fotózta, s megjelenik rajtuk Nicolae Ceauşescu, Ilie Verdeţ, Király Károly, de vannak száz évvel ezelőtti archív felvételek is. A mai képeken többek között arab sejk, luxemburgi herceg, spanyol torreádor (fotó), Ion Ţiriac volt teniszező, üzletember, Wolfgang Porsche német üzletember, János Károly spanyol király látható. (sz.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-03-22: Közélet - Fekete Réka:

Újraértelmezett alkotások (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

A gyermeki képzelet határtalan – ezt bizonyították tegnap azok az óvodások és kisiskolások is, akik a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben délelőtt tartott műhelyfoglalkozáson színes folyóiratokból kivágott alakokból, virágokból, tájfotókból, rajzfilmfigurákból raktak össze képeket saját ötletük alapján Szabó Lehel grafikáinak mintájára. Délután a felnőtteké volt a terep: Molnár Zoltán fényképeire árnyjátékkal reagáltak, Baász Orsolya, zömében túlsúlyos alakokat megjelenítő munkáit értelmezték újra, gondolták tovább hús-vér valóságban.
 
2013-03-22: Közélet - :

A bábu mögött (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

Több tucatnyi kisiskolás látogatott el tegnap a sepsiszentgyörgyi Cimborák bábszínházba, ezúttal nem előadást nézni – pedig a bábszínház és a gyermekszínjátszás egymást követő világnapjaira azzal is készült a háromtagú társulat –, hanem bepillantani a színfalak mögötti világba, ahol a csoda készül.