Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosaVadhús a tányérban, vadászok a falon

2013. március 22., péntek, Közélet

Fácánleves gazdagon, utána vaddisznópörkölt zsemlegombóccal – ezt a menüsort ízlelhette, aki tegnap este ellátogatott a Szent­györgy Pincébe. A vendéglő is csatlakozott a nyílt napok programhoz, s az ABS Hunting vadászatszervező társasággal együttműködve vadhúskóstolót szervezett. Három napon át esténként vadhúst kínálnak a vendégeknek. A mai menü vadraguleves és szarvasgerinc erdeigomba-mártással, holnap fácán erőleves gombás táskával és őzpörkölt nokedlivel.

Jánosi Ferenc, a vendéglő vezetője elmondta, régen hagyománya volt a vadászatnak és vadhúslakomának Háromszé­ken, de a múlt rendszerben csak néhányak kiváltságává zsugorodott, így feledésbe merült. A vadlakomát hagyományteremtő szándékkal szervezték, továbbá idénynek megfelelően a menübe is felvesznek vadból készült ételeket. Ez alkalomra Blaskó János magyarországi mesterszakácsot fogadták meg, a jó ételhez István Ildikó és zenekara szolgáltatja a nótát.
A vendéglőben háromszéki vadászatok témájú fotókiállítást rendeztek be Henning János gondozásában. A fényképek felét az ABS Hunting szolgáltatta, felét a Székely Nemzeti Mú­zeum. Utóbbiak zömét Bortnyik György fotózta, s megjelenik rajtuk Nicolae Ceauşescu, Ilie Verdeţ, Király Károly, de vannak száz évvel ezelőtti archív felvételek is. A mai képeken többek között arab sejk, luxemburgi herceg, spanyol torreádor (fotó), Ion Ţiriac volt teniszező, üzletember, Wolfgang Porsche német üzletember, János Károly spanyol király látható. (sz.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 292
szavazógép
2013-03-22: Közélet - Fekete Réka:

Újraértelmezett alkotások (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

A gyermeki képzelet határtalan – ezt bizonyították tegnap azok az óvodások és kisiskolások is, akik a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben délelőtt tartott műhelyfoglalkozáson színes folyóiratokból kivágott alakokból, virágokból, tájfotókból, rajzfilmfigurákból raktak össze képeket saját ötletük alapján Szabó Lehel grafikáinak mintájára. Délután a felnőtteké volt a terep: Molnár Zoltán fényképeire árnyjátékkal reagáltak, Baász Orsolya, zömében túlsúlyos alakokat megjelenítő munkáit értelmezték újra, gondolták tovább hús-vér valóságban.
 
2013-03-22: Közélet - :

A bábu mögött (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

Több tucatnyi kisiskolás látogatott el tegnap a sepsiszentgyörgyi Cimborák bábszínházba, ezúttal nem előadást nézni – pedig a bábszínház és a gyermekszínjátszás egymást követő világnapjaira azzal is készült a háromtagú társulat –, hanem bepillantani a színfalak mögötti világba, ahol a csoda készül.