Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosaLegfontosabb a derű

2013. március 23., szombat, Közélet

Ha színészként fanatikusan kizárólag a színházzal foglalkozol, nem veszed észre, mennyi minden van még azon kívül; amit a színház nyújt, azt a család, az együtt zenélés, a barátok is biztosítani tudják, de másként, olyan formában, amire a színház nem képes – sorolhatnánk két olyan sepsiszentgyörgyi színművész érvelését „a színész is ember” megállapítás mellett, akik mindezek ellenére a színházért élnek, a színház iránti elkötelezettségüket igyekszenek összehangolni családi életükkel. A sepsiszentgyörgyi kulturális nyílt napok rendezvényeként tartott tegnapi szabad kérdezgetősdin a Háromszék is jelen volt.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A Pálffy Tibort és Kolcsár Józsefet faggató kérdeződélutánon a fiatalok többek között arra voltak kíváncsiak: hogy lehet a magánéletet összeegyeztetni a színházival? A szép vagy a jó színész a sikeres? Mit csinál a színész, ha nem ért egyet azzal, hogy az előadásban káromkodnia kell, le kell vetkőznie pucérra, vagy meg kell erőszakolnia egy nőt?
Pálffy Tibor (Hobó) szerint fontos a nyugalom: a családra is lehet figyelni, a szakmára, a hivatásra is; úgy véli, a színházban is van olyan, amit az ember a családból visz oda, de fordítva is igaz. Ezért szerinte az életben a legfontosabb a derű. Kérdésre válaszolva, hogy a szép színész mennyit nyom a latban, Hobó azt válaszolta: a tökéletes külső lehet hátrány is, a lényeg: a jó színész megszépül a szerepében attól, ha hiteles, ha érzései belülről jönnek.
Kolcsár Jocót lány rajongói többek között arról kérdezték: hogy tudja megoldani azokat a helyzeteket, amelyekkel civilként ő sem ért egyet, például ká­romkodik, nőt pofoz fel vagy erőszakol meg, ha az előadás ezt megköveteli? A színművész azt válaszolta, ezek a helyzetek őt is megviselik, de ettől színész a színész, hogy tudjon az adott szereplő bőrébe bújni.
A Tea kedvenc színészeddel program bebizonyította: nem dőltek le csodálói falak, inkább emelkedtek azok a mér­cék, amelyeket meg kell ha­ladniuk azoknak, akik színészi pályára szeretnének lépni. Ez csak akkor sikerülhet, ha elfogadják: a színész is ember.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-03-23: Belföld - :

Hírsaláta

BÜROKRÁCIA MIATT AUTÓPÁLYA-SZAKASZ ÚSZ­HAT EL. A Temesvár–Lugos autópálya építésére szánt európai uniós támogatást elveszítheti a román állam a bürokrácia miatt. Tavaly ősz óta nem találtak kivitelezőt a munkálatok elvégzésére, mert a közbeszerzési tárgyaláson fellebbeztek a győztes ellen, és az újabb kiírást idénre halasztották.
2013-03-23: Közélet - Fekete Réka:

Szervezéskedvelők (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

Vannak, akiknek vérükben a szervezés, mások szeretnek szervezni, de nincs hozzá tehetségük, egy bizonyos réteg pedig inkább résztvevője az eseményeknek, és nem érdekli, milyen munka előzte meg az adott fesztivált, kiállítást, tábort, előadást, kisebb vagy nagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényt.