Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosaNépi hagyományok világa

2013. március 23., szombat, Közélet

Népi mesterségek és hagyományok világába tekinthettek be a sepsiszentgyörgyi Míves Házba betérők tegnap délután.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A  Guzsalyas Alapítvány játszóházában tojásíró-bemutatón lehetett részt venni. A szervezet munkatársai és barátai gyimesi és árapataki mintákat írókáztak a tojásokra. A mintát forró viaszba már­tott írókával, ún. kesicével rajzolták, az így elkészült tojásokat pirosra fes­tették, majd forró ronggyal meg­törülgették, a viasz le­ol­vadt, s fehéren virított a szép minta. Emellett a kesice készítésének titkát is elárulták.
A fazekasműhelyben Kolo­zsi Attila vezetésével épp tanfolyam folyt (fotó), így az érdeklődők a fazakalás minden fá­zisába bepillantást nyerhettek. Volt korongozás, díszítés, mázazás, meg lehetett csodálni temérdek kész edényt.
Az Osztováta Egyesületnél a szövés rejtelmeibe vezetett be Kovács Ágnes, aki, mint mondta, Sepsiszentkirályban tanulta meg a mesterséget, látva, hogy a még szövő nénikkel kihalóban a hagyomány, mert lányaik nem tanulták el a szakmát. A bekukkantók leülhettek a szövőszékhez, s kezdetben akadozva, de pár mozdulat után már ügyesebben kezelték a vetélőt, váltót.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-03-23: Közélet - :

Kenyérsütés havazásban (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

Az első két középiskolás lány már nyitás – reggeli kilenc óra – előtt ott volt a Park vendéglőben, és – az uzoni szakácsnő irányítása alatt – pár perc múlva gyúrták is a faragott fatekenőbe szórt lisztet, főtt krumplit, amiből ebédidőre nagyanyáink receptje szerinti, felséges házikenyér lett a kinti kemencében.
2013-03-23: Közélet - Szekeres Attila:

Ősi minták nyomában (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

Óránként váltották egymást a csoportok, sepsiszentgyörgyi ele­mista osztályok tegnap a Székely Nem­zeti Múzeumban.