Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosaSzívdobbanástól az esőhozó dalig

2013. március 25., hétfő, Közélet

Mesepárnán vagy széken, anyu-apu ölében vagy még biztonságos távolságban tőlük, dobok mellé kuporodó, kíváncsi gyerekek zenei foglalkozás kezdetét várták szombat délelőtt a Huhuu Alkotóház színes-kedves termében.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Izgal­muk érthető, a mindennapokban ritkán adódik alkalom ütőhangszert egyáltalán kézbe venni, nemhogy megszólaltatni. Hána László dobművész pedig finom humorral, türelemmel, kiváló pedagógiai érzékkel kalauzolta az egyre gyarapodó, ifjú tanoncok seregét. Utazásuk a ritmus világában a dob-nyelv születését idéző mesével indult, a hangszerekkel történő ismerkedés tanulságos-mókás fordulata igazolta, szavait figyelemmel követi a gyermeksereg, így a dobművész kérdésére egészséges, székely fantáziáról árulkodó válaszon is közösen derülhettünk – akadt ugyanis, aki úgy vélte, az afrikai dobon bizony medve bőre feszül...
Szóra bírni egy ütőhangszert csak távolról tűnt hétköznapi feladatnak, ki-ki megbizonyosodott a foglalkozáson, „nem egyszerű mes­terség” – fogalmazta meg Hána László. Mindeközben három és fél évtizednyi tapasztalatát úgy tette gyermekközelivé, hogy a mind­annyiunk által megtapasztalt legelső ritmustól, a szívdobbanástól az esőhozó dalig, az egymást váltó mély és magas hangokon át, az egyszerű és cifrázott ritmusokig még a szellő és a csermely hangját is megsejtette lelkes követőivel. A közös zenélés öröme innen már csak lépésnyi távolságra volt, a mesternek pedig kicsikkel-nagyokkal egyaránt sikerült megértetni annak lényegét: „itt ugyanis az a legfontosabb, hogy egymást lássuk, egymás szemébe tudjunk nézni”.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2013-03-25: Közélet - :

Közös fellépés az autonómiáért (Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács)

A határon túli magyar közösségeket képviselő szervezetek kiállnak az autonómia mellett, amely érdekében közösen lépnek fel – közölte Tőkés László elnök, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) ülését követő sajtótájékoztatón szombaton Hódmezővásárhelyen.
 
2013-03-25: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Ellenzék nélkül

Hogy végül a hét végi kongresszuson botrányos választások után Vasile Blagát kiáltották ki a Demokrata Liberális Párt elnökévé, legfőbb kihívója, Elena Udrea és a mögötte álló Traian Băsescu államfő csatát vagy tán háborút vesztett, Monica Macovei volt igazságügyi miniszter pedig labdába sem rúgott – nos, mindez számunkra majdhogynem mindegy.