Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosaHangoskönyv, ha olvasni nincs időnk

2013. március 25., hétfő, Közélet

A hangoskönyv nem pótolhatja a valódi kiadványt, mert az olvasás élményé­hez hozzátartozik a könyv szaga is, de ar­ra mindenképpen jó, hogy akik időhiányra hivatkozva nem olvasnak, közelebb kerüljenek egy-egy irodal­mi alkotáshoz – derült ki a sepsiszentgyör­gyi Tein teaházban lezajlott péntek esti beszélgetésen, amelyen B. Szabó Zsolt új­ság­író és Szabó Róbert Csaba író bemu­tatta az első erdélyi hangoskönyv-antológiát.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A kezdeményezés hátterében nemcsak ez áll, hanem hogy gyakori tapasztalat mifelénk: erdélyi magyar írók magyarországi kiadónál megjelentetett köteteit hazai könyvesboltokban nehéz meg­találni – magyarázta B. Szabó Zsolt, miután az érdeklődők meghallgatták Szabó Róbert Csaba egyik novellájának hangoskönyvváltozatát (ezek amúgy a Transindex portálon megtalálhatók és ingyen letölthetők). Hogy milyen ne­hézségeket okoz például egy hosszú mon­datokat kedvelő szerző alkotásának felolvasása, miként kell azt előadni, hogy ne legyen unalmas, de ne legyen modoros sem, milyen érzés a szerző számára visszahallgatni a művét, kap-e új értelmezést az alkotás az olvasás, a zenei aláfestés révén – mindezekről a kérdésekről érdekes beszélgetést hallhattak a kulturális nyílt napok eseménykavalkádja közül a bemutatót választó érdeklődők. S talán az est ahhoz is hozzájárult, hogy kifogások keresése helyett legalább hallgassunk meg egy novellát, ha már olvasni nincs időnk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-03-25: Belföld - :

Hírsaláta

ÚJ ROMÁN NEMZETI HŐS SZÜLETETT. Öröm volt hallgatni Vadim Tudort a román nemzetiszín hajpántot viselő kovásznai Sabina Elena dicsőítése kapcsán. A nyilvánvalóan feltűnési viszketegségben szenvedő kamaszlányt Szent Johannának nevezte a nagyromán bárd.
2013-03-25: Közélet - :

Zarándokélmények

Időutazásra is alkalmasak Henning Jánosnak a Tamási Áron Színház büféjében kiállított fotói, melyek az olaszországi Szent Ferenc-zarándokút élményeibe engednek bepillantani.