Nyelvőrzés-díj Hegyeli Attilának

2013. április 22., hétfő, Közélet

A moldvai nyelv védelme, a csángó oktatási program elindítása és működtetése érdekében végzett munkájáért az Anya­nyelvápolók Erdélyi Szövetsége a Sütő Andrásról elnevezett Nyelvőrzés-díját adta át Hegyeli Attilának a hét végén Csík­szeredában tartott Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat ünnepi mozzanataként. Hegyeli 2000-ben kezdeményezője és elindítója volt a moldvai magyar oktatási programnak, amelyben közel ötezer csángó gyermek fordult meg az évek során.
 

A csángó gyermekek az iskolában, illetve délutáni magánoktatásban ismerkedtek a magyar nyelvvel, fejlesztették a családból hozott nyelvtudást, sokan közülük a középiskolát is magyar nyelven folytatták, folytatják erdélyi iskolákban, némelyek felsőfokú tanulmányaikat is anyanyelven végzik. Említett oktatási programot tavalyig a Moldvai Csángó­magyarok Szövetsége működtette, a magyar állam mint fő tá­mogató egy évvel ezelőtt bízta a Romániai Magyar Peda­gó­gusok Szö­vetségére, amelynek elnöke, Burus-Siklódi Botond a Háromszék érdeklődésére elmondta, a Nyelvőrzés-díj jó helyre került, hisz szövetségük arra a tizenkét éves munkára építkezve folytatja a moldvai magyar oktatási programot, amelyet Hegyeli Attila elindított és kitartó munkával eredményessé tett. A díj átvételekor Hegyeli hangsúlyozta, az elismerés az egész csapatot illeti, amellyel együtt dolgozott, és amely szívügyének tekintette a csángó gyermekek anyanyelvi oktatását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2013-04-22: Közélet - Fekete Réka:

Hazajáró gyermekfilharmónia

Jöttek, hódítottak, vonatra ültek, és otthon folytatják a harmincegy esztendeje megkezdett zenei csodautazást – a Szentegyházi Gyermek­filharmónia tegnap délután a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban bizonyította: nemcsak a székely ruhába öltözött negyven diákmuzsikus és száznegyven kórustag látványa ragadja magával a közönséget,
2013-04-22: Közélet - Ferencz Csaba:

Fuvolával szárnyalva (Megkezdődött a huszonkettedik városünnep)

A fuvola bársonyos, de Horgas Eszter virtuóz előadásában a hangszer korlátait tágító, egyedi hangzása nyitotta meg a huszonkettedik Szent György Napokat. A városünnepet, amely – Antal Árpád András polgármester szerint – a merjünk nagyot álmodni megközelítés sikertörténete.