Elakadt a rétyi beruházásTájékoztatást és közvitát kérnek

2013. április 23., kedd, Közélet
Megfontoltan kíván dönteni a rétyi önkormányzat az osztrák Holzindustrie Schweighofer (HS) tervezett beruházásáról, ezért környezeti hatástanulmány elvégzését kérték a megyei tanácstól, az alaposabb tájékozódás kedvéért a cég szászsebesi üzemébe is ellátogatnak, és közmeghallgatást is tartanak – derült ki a Réty községi tanács tegnap reggel megtartott rendkívüli ülésén.
A szombaton összehívott testület tagjain kívül Klárik László szenátor, az EMNP teljes megyei vezetősége és az óriás fafeldolgozó építését ellenző háromszéki civil szervezeteket képviselő Toró Attila is megjelent a másfél órás késéssel kezdődő megbeszélésen.
Teljes nyíltsággal, felelősen és tisztességesen kívánunk eljárni – szögezte le mindjárt az elején Dálnoki Lajos polgármester, mind­össze annyit kifogásolva, hogy az érdeklődők kopogtatás nélkül érkeztek, ezért is késett az ülés. A lényegre térve elmondta: március 28-án a megyeházán hivatalosan bejelentették, hogy a HS csoport 150 millió eurós beruházást akar indítani Réty község határában, és ezzel 650 új munkahelyet hoz létre. A helyieket azóta foglalkoztatja ez a terv, hallottak jót és rosszat is a már meglévő romániai telephelyekről, de döntés még nem született. Ha a helyi érdekeket tekintik, egy nagy befektetés nagy jövedelmet hoz, azt azonban nem tudni, hogy milyen áron, mennyire lesz környezetkárosító a tevékenység: ezt szakembereknek és szakcégeknek kell kinyilvánítaniuk. A rétyi önkormányzatnak lépnie kell, mert a megyei tanács április 12-én átiratban kérte az urbanisztikai bizonylatot, és erre öt napon belül kellett válaszolni. Ezalatt a háromtagú bizottság kétszer is összeült, de sem igent, sem nemet nem tudott mondani, így hát a válaszban – amelyet 17-én küldtek el – kérték a felmerült kérdések tisztázását.
A mintegy 70 hektárra kiterjedő övezeti rendezési tervben ugyanis a község területén levő fúrt kút is szerepel, amiről a vállalkozó nem rendelkezhet; ezenkívül egy környezeti hatástanulmány elkészítését és a közvitát, az emberek megkérdezését is elengedhetetlennek tartják a rétyiek. A bizottság eljárására kérik a tanács jóváhagyását, mert ez nagy horderejű ügy – Dálnoki Lajos szerint nemcsak helyi, hanem megyei, sőt, nemzeti érdekekről van szó –, és mielőtt bármiféle engedélyt kiadnak, tudni akarják, hogy az emberekre, a környezetre, a Nyírre nézve káros lehet-e a fafeldolgozó működése. A bizottság és a tanács törvényesen és felelősen dolgozik – hangsúlyozta a polgármester, aki bízik abban, hogy a szakintézmények véleményezése után tisztábban fognak látni, hiszen a végső döntés mégis erre a tizenegy tagú tanácsra hárul. Dálnoki Lajos közölte még, hogy egy küldöttség az osztrák cég szászsebesi, esetleg még a radóci gyárába is ellátogat, a helyszínen méri fel, hogy hány embert foglalkoztatnak ott, és mivel jár a fűrésztelep üzemeltetése. Végül megköszönte az érdeklődést, az aggodalmat, és megismételte, hogy megalapozottan, megfontoltan kívánnak dönteni. Ezt Klárik László is üdvözölte: úgy véli, hogy egyelőre nincs elegendő tudás a felelős határozathoz, de egy ekkora üzem évtizedekre befolyásolhatja az itt élők életét, ezért nem szabad elhamarkodni a dolgokat. Tamás Dénes tanácstag hozzátette: mind­annyian őrlődnek az új helyzet miatt, de az erdőt folyamatosan kitermelik most is, csupasz hegyoldalak vannak mindenütt.
Az óriás feldolgozó idetelepítésének káros hatásaira az EMNP vezetői próbálták felhívni a figyelmet: Nemes Előd szerint a 650 új munkahely nem igaz, hiszen alig pár – szakvégzettségű mérnök – alkalmazottra van szükség a beharangozott csúcstechnológia kezelésére, olyanok pedig nincsenek Rétyen; nagyobb baj azonban, hogy a felhasznált vegyszerektől akár napi 1500 kilogramm rákkeltő hatású finom por kerülhet a levegőbe, és ez már nemcsak egy-két falut, hanem az egész térséget sújtja – ezért tart számot szélesebb körű érdeklődésre a beruházás. Az emberek egészségét fenyegető veszélyekre már az orvosok is figyelmeztetnek, hiszen Szászsebesen nőtt a légúti megbetegedések száma (ott éjjel nagyobb a füstkibocsátás), de a mezőgazdaság is ellehetetlenül, ahol ilyen anyagok szállonganak. Úgy tűnik, hogy a radóci üzemben ukrajnai, valószínűleg a csernobili atomrobbanás miatt szennyezett (radioaktív) fát is feldolgoznak, nem tudni, hogy ide mit hoznak majd. Arról nem beszélve, hogy maga a rönkszállítás is mennyire teszi tönkre amúgy sem jó útjainkat, gyengíti az út menti házakat, szennyezi a levegőt, rontja a térség turisztikai vonzerejét is. Gondoljanak a jövőre is: letarolt erdőket hagyunk a gyermekeinknek? Abban a hozzászólók megegyeztek, hogy nem kívánják politikai síkra terelni a vitát.
A Szászsebesre tervezett második, 80 százalékban már elkészült gyárat civil tiltakozás hatására kellett lebontani, tehát ez az út még akkor is járható marad, ha a kormány különböző hivatalai nem kívánnak szembeszegülni az egykor Adrian Năstase által monopolhelyzetbe hozott céggel – hívta fel a figyelmet Toró Attila, aki közel ötszáz aláírással ellátott petíciót is hozott; a beruházás ellen tiltakozó magánszemélyek mellett eddig tizenkét, megyénkben bejegyzett egyesület és alapítvány elnöke is csatlakozott a kezdeményezéshez.
Cikk megjelenési időpontja: 2013-04-23 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 21
szavazógép
2013-04-23: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Koalíciós civódások

Különös kéjjel követi a bukaresti román sajtó a Szociál-Liberális Szövetségen belüli viszonyt, s hangzatos címekkel minduntalan a válás előjeleként tálalnak egy-egy nyilatkozatot, politikusi elszólást.
2013-04-23: Közélet - Mózes László:

Orth István üde szakralitása

Egy ízig-vérig grafikusnak van bátorsága az olajfestmények világába átlépni, mostani, Szentképek című tárlatsorozatát Orth István az elmúlt három évben készítette – hangoztatta Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a nagyszebeni képzőművész tegnap délután megnyílt kiállításán a Lábas Házban.