Orth István üde szakralitása

2013. április 23., kedd, Közélet
Egy ízig-vérig grafikusnak van bátorsága az olajfestmények világába átlépni, mostani, Szentképek című tárlatsorozatát Orth István az elmúlt három évben készítette – hangoztatta Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a nagyszebeni képzőművész tegnap délután megnyílt kiállításán a Lábas Házban.
 
  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele
Erdélyi magyar szórványbeli művészként Orth István festményeit, tusrajzait, rézkarcait hozta el Sepsiszent­györgyre, Damokos Csaba a kiállítás házigazdájaként úgy fogalmazott, kitüntetés, hogy végre vendégül láthatjuk. Tamás Sándor megyeitanács-elnök a Székelyföldön és a szórványban élő magyarok kapcsolatáról beszélt, vázolta az Összetartozunk programot, melynek részeseként Három­szék Szeben megyei magyarokkal is próbál emberi, lelki kapcsolatot ápolni, azt fontosabbnak tartják, mint az anyagi támogatást. Vargha Mihály kijelentette: Székely­földnek kulturális, képzőművészeti ér­telemben is belső anyaországként kell működnie, e gondolat jegyében született Orth István mostani egyéni kiállítása.
Mint Vargha Mihály fogalmazott, a szakralitás minden művésznél jelen van, Orth Szentképek sorozata mégis meglepte, azt kellemesnek és üdének tartja, az alkotó ugyanazzal a diszkrécióval reflektál a magyar szakralitásra, amelyet korábbi grafikáin megszoktunk (a szebeni művész elvégezte a kolozsvári Protestáns Teológiát, református segédlelkészként szolgált, mielőtt művészi pályára lépett – szerk. megj.). Orth István egyébként Baász Imre és Plugor Sándor kortársa, a tegnapi kiállításmegnyitón utaltak a szebeni dzsesszfesztivál általa készített nívós plakátjaira is. Megnyugtató, hogy modern víziókat a klasszikus grafika nyelvén is meg lehet fogalmazni, mondta végül Vargha Mihály, megjegyezve, nem kizárt, hogy a szebeni művész szobrászattal is próbálkozik majd. Orth István elmondta, amit kiállított, nem kizárólag keresztyén szempontból értelmezendő, szépnek tartja a belső anyaország kifejezést, s mint fogalmazott, ha ebben a tekintetben lesz egyszerűsített honosítás, ő lesz az első, aki kérelmezi, hogy ide tartozzon.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 203
szavazógép
2013-04-23: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Tájékoztatást és közvitát kérnek (Elakadt a rétyi beruházás)

Megfontoltan kíván dönteni a rétyi önkormányzat az osztrák Holzindustrie Schweighofer (HS) tervezett beruházásáról, ezért környezeti hatástanulmány elvégzését kérték a megyei tanácstól, az alaposabb tájékozódás kedvéért a cég szászsebesi üzemébe is ellátogatnak, és közmeghallgatást is tartanak – derült ki a Réty községi tanács tegnap reggel megtartott rendkívüli ülésén.
2013-04-23: Közélet - Kuti János:

Hogyan lehet pénzt keresni? (A múlt hét)

Tökéletesen igaz a mondás, hogy aki dolgozik, annak nincs ideje pénzt keresni! Viszont a pénzszerzés újabb és újabb módozatait találták ki azok, akik­nek erre lehetőségük adódott, és amire most derül fény. Ilyen módi a vagyon-visszaszolgáltatás, amelyből nem az egykori tulajdonosok vagy azok örökösei húztak hasznot, mivel ők megunták a visszaszolgáltatási hercehurcát és eladták jogosultságukat, mert ugyebár jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok.