Incze Ildikó estjeMíg a gyertya ég

2013. április 27., szombat, Közélet

Első alkalommal Gyurkovics Tibor 75. születésnapján adta elő Incze Ildikó a Szeretőket, és a krónikák szerint a költő – aki igencsak kényes volt arra, verseit hogyan adják elő, meggyőződése szerint azokat csakis maga tudta hűen tolmácsolni – elégedett volt az eredménnyel. Nem ok nélkül.

A Szeretőket Gyurkovics egyik novellájának, A bíborosnak alapötletéből, szerelmes verseinek mintegy betétként alkamazott felhasználásával írta monodrámává Szakonyi Károly, az „eredményt” csütörtök este láthatta a sepsiszentgyörgyi közönség. Egymagában kiállni a színpadra – nemcsak kihívás a színművésznek, de nehéz feladat is. És ha próza és vers váltakozása a produkció, hát kétszeresen megnehezedik feladata. Incze Ildikónak azonban sikerült olyként megoldania, hogy az átmenet a történet elbeszélése és a rímes beszéd közt észrevétlen legyen.(Férjes asszony szerelmes lesz egy rejtélyes férfiba, szerelmük beteljesül, ám boldog egymásratalálásuk váratlan fordulattal szakad meg: a férfit bíborosi ruhában misét celebrálni látja.) 
Ez annak köszönhetően is lehetséges, hogy a Szakonyi által kiválasztott Gyurkovics-versek mint­egy kiegésztik, sőt, felerősítik a történetet, mert bár az azokban kifejezett érzéseket prózában is el lehetne mondani, színészi eszközökkel is meg lehetne jeleníteni, de akkor a várható eredmény a közönség sűrű közbeköhögése, állandó mocorgása lenne. Így lélegzetvisszafojtva figyeli a néző a színművészt, issza szavait, lelki szemei előtt megjelenik az estély, a vendéglő, a szoba, a kert, a székesegyház – holott csupán egy fotelt, asztalon pohár bort használ kellékül az előadó. És egy gyertyát. Míg lángja lobog,  tart a szerelem.
Az est első felében, mintegy bemelegítésként, ráhangolóként a monodrámára egy másik Szakonyi-színmű, a Hentes szerepelt a Fejezetek egy házas­ságból címmel összefoglalt műsorban, a kétszereplős kamaradarabot Szakonyi Károly Incze Ildikó kérésére írta, a feleség szerpét kimondottan a színésznő alkatához igazította. Incze Ildikó partnere ezúttal – első alkalommal – Kilyén László, a Marosvásárhelyi Nemzeti Szín­ház Tompa Miklós Társulatának színművésze, műfajként felolvasószínházi keretet választottak.

Incze Ildikó a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet elvégzése után 1982-ben a sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színházban kezdte pályáját. 1985-ben Magyar­országra települt át, és a Népszínház tagja lett, ahonnan egy év múlva a József Attila Színházhoz szerződött. Színpadi alakításai mellett több játék- és televíziós filmben szerepelt. Ő játszotta a dúsgazdag Klarissza szerepét a Szomszé­dok című teleregényben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2013-04-27: Közélet - Váry O. Péter:

Csapdahelyzet kikerülve

Valamikor az ősidőkben, a videokorszak kezdetén volt slá­ger a Kramer kontra Kramer, akkoriban a hazai mozik nem vetít(h)ették a filmet, pedig sem­mi olyan benne (mai szemmel legalábbis), ami a szocialista rendet felforgatta volna.
2013-04-27: Közélet - Váry O. Péter:

Hú, ez tényleg színház

Illendően negyed óra várakozás, hogy hátha valaki még, aztán ajtó kulcsra, mert azért mégis komoly dolog a színház, mégha kocsmai is.