Mi, hol, mikor?

2013. május 10., péntek, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
* A sepsiszentgyörgyi Tein Teaház ma 19 órakor  megnyitja a Kultúr Teaház negyedik kiállítását. A magyarról románra, illetve románról magyarra „ferdített” szólások, közmondások, szókapcsolatok humoros grafikai ábrázolásából láthat válogatást a közönség.

Jelen lesz a két ötletgazda: Alexandra Damian és Sugár Teodor Dávid, a brassói George Roşu grafikus, a megnyitó külön meghívottja Lucian Mândruţă újságíró, médiaszemélyiség.
* A kézdivásárhelyi Vigadó művelődési házban 18 órakor megnyitják az I. Székelyföldi Fotóbien­nálét, mely a IV. Székelyföld Napok nyitórendezvénye. A Kovászna Megyei Mű­velő­dési Köz­pont autóbuszjáratot biztosít ma 17 órakor (indulás a színház elől, visszaindulás 20 órakor).Érdeklődni a 0267 351 648-as telefonon.
* Kézdivásárhelyen a Gyűjtemények Házában szombaton 11 órakor megnyílik Kovács Dénes székelyudvarhelyi képzőművész Szobrok-üvegek című egyéni kiállítása. A tárlatot méltatja Salamon Ferenc magyartanár. Közre­mű­ködnek: Gáspár Anikó (szavalat) és a Molnár Józsiás-iskola diákjai (zene).
Háromszéki építészeti hagyományok
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében a Háromszéki építészeti hagyományok című helytörténeti előadások mai témái: 18 órától Bordi Zsigmond régész – Háromszék középkori várai, Fehér János művészettörténész – Erdővidéki nemesi építészet.

Pallérozó
A sepsiszentgyörgyi Gombos Zoltán olvasónk közreműködésével megtartottuk Pallérozó című nyereményjátékunk sorshúzását. A Bagi-Nacsa páros vasárnapi előadására kétszemélyes belépőt nyert: Czompó Zsófia, Ráduly László, Györbíró Zsuzsanna, Nagy Annamária és Kiss Erzsébet (Sepsiszent­györgy). Gratulálunk a nyerteseknek, a belépőket holnap 12–15 óra között vehetik át a szerkesztőség titkárságán.

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a kamaratermében ma 18 órától a Neil LaBute: Valami csaj(ok) (rendező: Radu Alexandru Nica) című darabot játssza. Az idei évadban valószínűleg utoljára kerül műsorra szombaton 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Bocsárdi László által rendezett, A fösvény című előadás. Jegyek elővételben a Jegymester.ro honlapon és a Városi Kulturális Szer­vezőirodában. A színház vezetősége felhívja a bérletes közönség figyelmét, hogy aki szeretné megtekinteni ezt a produkciót, időben foglaltasson helyet.
* A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadását ma 20 órától a nyujtódi faluházában mutatja be.
*  Székelyföldön turnézik a Bagi Iván – Nacsa Olivér páros, a magyar paródia királyai vasárnap 17 órakor a kovásznai művelődési házban, 19.30 órakor a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium új konferenciatermében lépnek fel.

Őszinte barátok találkozója
Kézdivásárhelyen a Sin­kovits Stadion melletti füves területen vasárnap 10 órától tartják az Őszinte barátok találkozóját négy kézdivásárhelyi civil szervezet (Székely Kutya Klub, Benji Állatvédő Egyesület, Co­lumba Kisál­lattartók Egye­sülete és Bó­bita Egyesület) szervezé­sében. Egész napos programmal várják a gyerekeket és szülőket házi kedvenceikkel együtt. A szórakoztató programok mellett idén is megtekinthetik vagy akár örökbe is fogadhatják a kézdivásárhelyi Benji Állatvédő Egyesület által jelenleg örökbe fogadásra javasolt kutyusokat. A kicsik megismerhetik a helyes állattartás szabályait, a kóbor kutyákkal szemben ajánlott viselkedést is. Vár­nak mindenkit családias légkörben, barátok közt eltöltendő, igazi állatszerető napra!

Háromszéki diáknapok
A rendezvény mai programja: 12 órától a részt vevő csapatok felvonulása, Flashmob (Sepsiszentgyörgyön, a Kovászna Megye Tanácsa előtti téren), 13 órától műveltségi vetélkedő a Kovászna Megyei Művelődési Központban, 13 órától illemtúra a város kocsmáiban, 13 órától lóti-futi a város területén, 12 órától  közösségépítő játék a városi sportcsarnok mögötti téren, 20.30 órától ötletes helyvadászat a város területén, 20.30 órától tehetségkutató a Cimborák Bábszínház stúdiótermében, 20.30  órától gasztro-sokk a Kovászna Megyei Művelődési Köz­pontban, 21 órától Szarkaest a város területén. A vetélkedőről részletek olvashatók a www.diaknapok.ro honlapon.

Vigyázzunk egymásra!
A 2013-as év közlekedési mérlege nagyon szomorú. Gyalogosokat és motorosokat gázoltak el, gépkocsik ütköztek, emberek sérültek meg, és többen életüket veszítették. Ezért a Free Frog’s Riders baráti kör úgy döntött, civil megmozdulást szervez: megpróbálják ráébreszteni az embereket arra, hogy mennyire fontos a közlekedési szabályok betartása. A Vigyázzunk egymásra! akcióra Kéz­divásárhelyen a sportcsarnoknál kerül sor szombaton, ahonnan déli 12 órakor indulva motorosok vonulnak fel a város főbb utcáin, hogy kifejezzék szolidaritásukat a balesetben megsérült embertársaikkal, és felhívják a figyelmet a közlekedési szabályok betartására. A szervezők több száz résztvevőre számítanak. A felvonuláson jogosítvánnyal rendelkező motorosok vehetnek részt, kötelező a védőöltözet és a bukósisak viselése. Bővebb információ Török Sándornál a 0730 600 278-as telefonszámon.

Hitvilág
Kézdivásárhelyen vasárnap 12.30 órától unitárius istentiszteletet tartanak az evangélikus templomban.

Családi nap a Székely Nemzeti Múzeumban
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban szombaton újra megünneplik a madarak és fák napját. A családi nap minden korosztálynak hasznos és szórakoztató kikapcsolódást tartogat. A színpompás és kevéssé ismert, hazánkban költő madár, a gyurgyalag kapja a főszerepet, sok más érdekesség mellett a madarak és fák világából. Izgalmas előadások, kézműves-tevékenységek, madaras fotók és kerti kalandozás várja azokat, akik ezen a napon a múzeumba látogatnak. A program: 10–15 óráig kézműves-foglalkozások; madaras érdekességek a természetrajzi kiállításon (madártollak nagyító alatt, A gyurgyalag és rokonai – minikiállítás, Webkamera – élő közvetítés egy gólyafészkből); 11 órától Keresd a fát! – kalandozás a kertben (óránként indul), 11 órától előadások: Lázár-Prezsmer Kinga – Egy 17. századi madármintás úrihímzés restaurálása, Ambrus László – Ragadozó madarak, Majos Andrea – Madárhangokról általában, Gaál Zsuzsa – Madáretetés, madáritatás, 14 órától beszélgetés Moldován Zsolt kézdivásárhelyi fotóssal madaras felvételei kapcsán, 14.15 órától cserjeültetés a múzeumkertben, 14.30 órától pályázat meghirdetése Fogadj örökbe egy fát! címmel. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Zene
* Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 10 és 17 órától az Eufónia Kulturális Egyesület szervezésében megtartják a XII. Ifjúsági kamaraegyüttesek fesztiválját. Meghívottak sepsiszentgyörgyi, kolozsvári, kézdivásárhelyi és székelyudvarhelyi kamaraegyüttesek.
* Az Árkosi Kulturális Központ George Enescu halálának 58. évfordulója alkalmából zongorahangversenyt szervez Nagy Gergő fellépésével szombaton 18 órakor. Bemutatja: Stan Katalin zenekritikus.

Rádió
A Sepsi Rádió kihelyezett stúdiós műsorsorozata ma 11 és 14 óra között Udvarhelyről, a Transilvanian Music Awards zenei díjátadó helyszínéről jelentkezik. A műsorban megszó­lalnak a szervezők és a gála sztárvendégei. Há­zigaz­dák: Ménessy Kitty, For­ró Gyöngy­vér és Grubisics Levente.

Röviden
Egészségügyi asszisztensek világnapja.
A Ko­vászna megyei egészségügyi asszisztensek rendje szervezésében szakmai tanácskozást tartanak ma 13 órától a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben: 13 órától regisztráció, 13.30 órakor megnyitó és a nyugdíjas asszisztensek köszöntése, kiválósági oklevelek átadása, 14.30 órától szakmai előadások, 19 órától záróbeszéd és svédasztal.
Elzárják az ivóvizet. A Közüzemek Rt. javítási munkálatokat végez, ezért Sepsiszentgyörgyön ma 9–15 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás az Olt utca 1-es, 2-es tömbházaiban, a Puskás Tivadar utca Olt és 1918. December 1. út 15-ös tömbháza közti szakaszán, az  1918. December 1. út 15-ös tömbházában és a Nagy György utcában. Ma 8–20 óráig a Kolcza negyed Millennium, Akácos, Cserei Jánosné, Vadász, Diószeghy László, Világlátó, Andrád Sámuel, Lósy-Schmidt Ede, Farkasverem, Visky Árpád, Mikszáth Kálmán, Szabédi László, Ion Luca Caragiale, Ibolya és Hóvirág utcáiban nem lesz ivóvíz.
Áramszünet. Uzonban ma 8–9 és 14–15 óráig, illetve 8–15 óráig a 4-es transzformátorház körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
Túra. A Járjuk be Erdővidéket! honismereti túrasorozat 39. kirándulására szombaton kerül sor, amikor az erdőfülei Kankós­kertbe látogatnak. Túra­vezető: Lő­rincz Sándor. Gyülekező 9 órakor Erdő­vidék Múzeuma előtt. További információk a www.erdovidek.weebly.com honlapon vagy Demeter Zoltánnál a 0746 089 140-es telefonon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-05-10: Nyílttér - :

Csernátonban (Hatvanévesek ünnepe)

Május 4-én Csernátonban 60 éves kortárstalálkozón vettünk részt. Szép ünnepély volt, a főszervező, Ágoston József most is bizonyított. 14 órakor gyülekeztünk a Petőfi Sándor kultúrotthon előtt.
2013-05-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk, hogy a maksai
OLÁH BADI JÓZSEFNÉ BOÉR MÁRIA
életének 86. évében május 9-én elhunyt.
Temetése május 11-én, szombaton 14 órakor lesz a családi háztól a maksai református temetőben.
A gyászoló család
4266132