Szakad vagy nem szakad?

2013. május 22., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond
Politikai elemzők serege boncolgatja a kormányzó szövetségen belüli viszonyokat, politikusok hada nyilatkozik, kalkulál, pártállástól függően aggódik vagy reménykedik, riporterek csapata lesi Crin Antonescu és Victor Ponta legújabb kijelentéseit, a hírtelevíziók percről percre bombasztikus címekkel sugallják: itt a vég, szakad a koalíció, ha ideig-óráig még csak-csak együtt maradnak, de hetek, hónapok kérdése, és szétválnak útjaik.
Ez a legfontosabb kérdés most Romániában – pontosabban ezt a szappanoperát igyekeznek az ország legégetőbb gondjaként beállítani mindazok, akiknek érdekében áll elterelni a figyelmet a valós problémákról.
 Mert kinek is jó ez a cirkusz? A lassan önmagát is felszámoló ellenzéknek aligha, hisz minden hír vetélytársaikról szól. Traian Băsescu államfő a demokrata-liberálisokkal történt szakítása után új párt építésén fáradozik a háttérben, s ha a nagy játékosnak érdeke is éket verni a kormányzó alakulatok közé, nehezen hihető, hogy Ponta és Antonescu ily könnyedén belesétál e csapdába. És akkor nem is marad más, csak a két főszereplő: Victor Ponta és Crin Antonescu. Alaposabb elemzés után ugyanis kiderül, a koalíciós viták voltaképpen az ő malmukra hajtják a vizet: uralják a közbeszédet, mindketten kialakítják saját arcélüket, az ellenzék gyengesége folytán keletkező űrt pedig betöltik, mintegy kisajátítják az ellenzék szerepét is. Hogy majdan – mert jól tudják, ez a szövetség sem örök –, amikor valóban elválnak útjaik, ők maradjanak legerősebbek a porondon. Valószínűnek tűnik hát, hogy a mostani koalíciós válság csak egy állomása az ellenőrzött, békés válás felé vezető útnak, melynek végén a liberálisok és a szociáldemokraták is győztesként szeretnének kikerülni.
Aztán meg arra is jó minduntalan a politikai élet boszorkánykonyhájába csalogatni a választókat, belerángatni őket annak illúziójába, hogy átlátnak a szitán, mert közben szó sem esik például az egyre gyakoribbá váló sztrájkokról – a postások után most a közúti szállítóvállalatok készülnek tiltakozásra, a diákok japánsztrájkot kezdeményeztek –, a beruházások leállításáról, az uniós pénzek lehívásának kudarcáról, a gazdaság gyengélkedéséről, az állam eladósodottságának növekedéséről.
S amíg lélegzet-visszafojtva figyeljük, szakad vagy nem szakad a kormányzó szövetség, talán észre sem vesszük, hogy szakad nyakunkba a baj, a szegénység, a keserűség.
Cikk megjelenési időpontja: 2013-05-22 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 71
szavazógép
2013-05-22: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal, a gondviselő Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, rokon, ismerős, jó szomszéd,
id. NAGY JÓZSEF
életének 91. évében átadta lelkét Teremtőjének.
Drága halottunk földi maradványait 2013. május 23-án, csütörtökön 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a családi háztól az eresztevényi temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4266477
2013-05-22: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Tánc
* A Háromszék Tánc­együttes A tékozló fiú című előadása ma 19 órától tekinthető meg a Tamási Áron Szín­ház új stúdiójában. Rendező-koreográfus Ivácson László.