Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Izgalmas szabadtéri kultúrkínálat

2013. május 27., hétfő, Kultúrkert

Nyárra hangoló tavaszi napoknak köszönhetően az elmúlt hetekben szabadtéri kulturális térfoglalás vette kezdetét Sepsiszentgyörgyön. A városnapok egyre népszerűbb, remek hangulatú helyszíneit esténként lelkes társaságok lakják be, a múzeumkerti koncertek, valamint az Erzsébet park pavilonjánál szervezett szabadtéri filmvetítések nem véletlenül népszerűek.

A szervezők ígérik, az előző évek produkcióitól a következő hetek-hónapok kínálata sem marad el, hiszen világhírű dzsessz zongoraművész és kivételes tehetségű, ifjú dobos is fellép majd a kultúrkert színpadán, de hagyományteremtő és egyben hiánypótló fesztivállal is gazdagodunk.
Az előző évekhez képest műfajilag sokszínűbb, szélesebb csoportot, több generációt megszólító fellépők mutatkoznak be a nyári koncertsorozaton – összegez érdeklődésünkre Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező. Az immár harmadik éve zajló nyári koncertek pozitívumaként említi, hogy az előző évben műfajtól függetlenül az előadásokon jelen volt minden korosztály, pici babáktól az idősebb generációig, ami valódi családias hangulatot kölcsönöz a múzeumkertnek. Kínálatukban a következő időszakban reneszánsz zene (Codex együttes), népzene (István Ildikó és barátai nyár végére időzítették lemezbemutató fellépésüket) és dzsessz egyaránt megtalálható. Utóbbiak többnyire kötődnek a sepsiszentgyörgyi nemzetközi dzsessztáborhoz is, melyet július 6–14. között hetedik alkalommal szerveznek. Bejelentkeztek az országban turnézó dzsesszzenekarok is, így június 12-én a múzeumkertben koncertezik a Benito Gonzales Trio. Az amerikai, energikus zongorista, bőgős társával, illetve a felvidéki, mindössze tizenöt éves „csodagyerekkel”, Hodek Dávid dobossal lép fel. A rockabilly műfaj visszatérő előadó, Tom White és barátai révén lép színpadra, majd június 22-én a csíkszeredai MeseHetes  koncertezik a múzeumkertben rajzfilmek dalaival dzsesszes feldolgozásban. Pakot István és társai Alias Sinatra című produkcióját is itt láthatja a közönség, de Tasi Nóra együttese is visszatérne a kultúrkertbe.
Újdonság a szabadtéri zenei programban az énekelt vers, melynek két nagy képviselőjét is hallhatjuk idén nyáron. Sebő Ferenc és a Misztrál zenekar Erdélyben turnézik, velük egyeztetnek, hogy Háromszéken is lépjenek fel – sorolja Lázár-Prezsmer Endre, megjegyezvén: ez egyben bemelegítője is lenne újabb, hagyományteremtő kezdeményezésüknek. „Szeptember végén címmel tervezünk egy énekelt verses fesztivált a múzeumkertbe, erre több helyi és magyarországi együttest szeretnénk meghívni. Ennek érdekében most pályázunk, de mindenképpen hagyományt kívánunk teremteni az énekelt vers műfajának, mely felénk eléggé mostohán kezelt” – magyarázta. Ez a rendezvény egyébként illeszkedik a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld kulturális fővárosa projektben meghirdetett Hang és szó évéhez, melyben az irodalom és a zene összekapcsolása elsőbbséget  élvez.
Többnyire helyi fellépők bevonásával, kapcsolódva a  magyarországi rendezvénysorozathoz, szeptemberben a magyar dal napját is szeretnék megünnepelni. „Híre megy a rendezvénynek, a jó koncerteknek és a jó közönségnek, a szervezéssel is többnyire elégedettek a művészek, felhívnak, s amennyiben lehet, akkor megszervezik a fellépést” – fejtette ki a művelődésszervező. Továbbá egy Spanyol­országban élő magyar lány gitáros társával jönne székelyföldi turnéra.
 A múzeumkerti koncertekhez hasonlóan sikeres a tavaly indított szabadtéri filmvetítés is (alkalmanként másfélszáz-kétszáz nézőt vonzott), mely idén az Európa-naphoz kapcsolódva május közepén rajtolt. Többnyire magyar, valamint néhány román filmet terveznek bemutatni. Regény­adap­tációkkal készültek – a Szindbád mellett olyan filmeket láthat majd a közönség, mint a Pál utcai fiúk, vagy a Woyczek Szász János rendezésében, a Jadviga párnája Deák Krisztina rendezésében, Szabó Istvántól pedig a Rokonok és Az ajtó filmet vetítik. A román produkciók közt A domb mögött várható, de látható lesz majd a Mesék az aranykorból című alkotás, mely tulajdonképpen harminc-negyven perces rövidfilmek sora, a volt kommunista rendszer most már húszéves távlatból való, iro­nikus és szórakoztató nézőpontból történő megközelítése. A Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi irodája és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület közös rendezvényén június 16-án levetítik Sepsi­szentgyörgyön Az ember tragédiája című animációs filmet, ebből az alkalomból a közönség a rendezővel, Jankovics Marcellel is találkozhat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 249
szavazógép
2013-05-27: Kultúrkert - Mózes László:

Pakot István a dzsessz vonzásában

Frank Sinatra dalait énekelve erőteljesen magára, illetve zenekarára irányította figyelmünket a sepsiszentgyörgyi Pakot István. Noha zenei pályája már évek óta követhető – fellép a Snaps Vocal Band és a TransylMania zenekarban is –, azt állítja magáról, egyelőre tanuló énekes, miközben egyértelmű, hogy hangjával már most igen magasan kiemelkedik. Zenetanári diplomáját szögre akasztotta, nemcsak azért, mert a szabadság számára fontosabb az intézményes korlátoknál, hanem főleg azért, mert folyamatosan muzikális adottságait fejleszti, útját dzsesszénekesként szeretné járni.
 
2013-05-27: Kitekintő - :

Segítséget kér a százegy éves tanítónő (Felvidéki jogfosztottak ügye)

A magyar európai parlamenti képviselők segítségét kéri a szlovák állampolgárságától megfosztott 101 éves felvidéki tanítónő, aki nem utazik Brüsszelbe, mivel az Európai Parlament petíciós bizottságának a jogfosztott felvidéki magyarok ügyét tárgyaló zárt ülésén az érintettek nem vehetnek részt – közölte az idős tanítónő lánya, Fehérné Tamás Judit.