Mi, hol, mikor?

2013. május 29., szerda, Mi, hol, mikor?

Zene
* A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében csütörtökön 17 órakor a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjainak fuvola-zongora hang­versenyét hallhatják.

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében pénteken 19 órától a Brassói Filharmónia szimfonikus koncertje, karmester: Constantino Martinez Orts (Spa­nyolország), szólógitár: Albert Rodríguez Martí.
* A Bikkmakk Kulturális Egyesület minden érdeklődőt vár a X. bikfalvi reneszánsz zenei napok harmadik hangversenyére, melyre pénteken 19 órától kerül sor a bikfalvi kultúrotthonban. Fellép a sepsiszentgyörgyi Mini­consort együttes, a Flauto dolce fuvoladuó, a Bianca–Hanna Duó és a baróti Kájoni Consort. Művészeti irányítók: Pet­raschovits Eszter, Krecht Emese, Császár Katalin, Cons­tantin Rozália, Simon Rodica és Gyulai György Éva.


Színház
A sepsiszentgyörgyi Ta­má­si Áron Színház kamaratermében ma 18 órától Ny. V. Go­gol: Egy őrült naplója – Mátray László egyéni előadása.


Könyvbemutatók
* Bárth János néprajzkutató, történész könyveinek bemutatójára, író-olvasó találkozóra és a kecskeméti Libelli Transsilvanici kiadványsorozat ismertetőjére ke­rül sor ma 18 órakor Sepsiszentgyörgyön a Szé­kely Nemzeti Múzeum Bar­tók Termében. A köteteket Kinda István és Szőcsné Gazda Enikő méltatja.
* Balla Ede Zsolt Oltáron az Olt című színes, fotókkal illusztrált könyvét ma 19 órától mutatják be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bábstúdiójában. A filmvetítéssel egybekötött bemutatón a szerző be­szélgetőtársa Nagy-Ko­pecz­ky Kálmán, a Cimborák Báb­szín­ház vezetője.
* Gazda József nyugdíjas tanár, író, az SZNT alelnöke A harmadik ág – Ma­gyarok a szétszórattatásban című könyvét holnap 18 órától mutatják be a kézdivásárhelyi Vigadó kistermében. Há­zi­gazda: Péter János.


Székely Akadémia
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gá­bor Áron Termében ma 18 órától a Székely Akadémia programsorozatban Balázs Lajos, a csíkszeredai Sa­pientia EMTE egyetemi docense Rituális szimbólumok a székely-magyar jelképkultúra világából címmel tart előadást. Az előadót Kádár Gyula történész mutatja be.


Pro Historia
Az Erdélyi Magyar Ifjak Háromszéki Szervezete csütörtökön 20 órától a Pro His­toria sorozatban újabb előadást szervez. A meghívott, Zsigmond Zoltán Ká­roly történelemtanár Elmélet és gyakorlat a lovas íjász hagyományőrzésben címmel tart előadást Sepsiszentgyörgyön a Lábas Ház 8-as termében, ahol bemutatják a honfoglaló magyarok eszközeinek használatát is. A belépés díjtalan, a programot Sepsiszentgyörgy Város Tanácsa támogatja.


Heti sürgősség, mentő
Május 20. és 27. között a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban nyolc lány és nyolc fiú született. A kórházban összesen 618 személy jelentkezett a sürgősségen: szív- és érrendszeri panaszokkal tizenegyen, agy-érrendszeri panaszokkal huszonegyen, agyi traumával öten, sürgősségi sebészeti beavatkozásra szorultak tizenöten, belgyógyászati sürgősségi kezelésre harminchatan, gyermekgyógyászati sürgősségi beavatkozásra volt szüksége kilencvennégy gyermeknek. Az említett 168 órában huszonnégy beteg jelentkezett a sürgősségen kullancscsípéssel.
Ugyanebben az időszakban a Kovászna Megyei Mentő­szolgálat 342 hívást kapott, és ugyanennyi esethez szálltak ki a mentők. A hívások 35 százaléka nagyfokú sürgősség (agy­vérzés, szívinfarktus, autóbaleset, kómás állapot, szülés), 65 százaléka kisebb fokú sürgősség, mely nem veszélyezteti közvetlenül a beteg életét (hasi görcsök, epe- és vesegörcsök, diabéteszroham, kisebb traumák, esés okozta törések). A 342 esetből 191-et a sepsiszentgyörgyi állomás látott el.


Kékfény
Rablás. Az egységes 112-es hívószámon értesítették a megyei rendőrséget, hogy három álarcos férfi hétfő éjszaka betört a zalánpataki P. I.-hez (71), akit megfenyegettek, és elvették 6000 lejét. Az idős férfit nem bántalmazták. Az ügy kivizsgálása folyamatban. (Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Roncsfilm. Szabadtéri film­vetítés lesz ma este a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park­ban. A Huszárik Film­klub és a MUKKK Kulturális és If­júsági Egyesület szervezé­sében Szom­jas György Roncsfilm című al­kotása látható 21.30 órától. A rendezvény része a Sepsi­szent­györgy Székely­föld kul­turális fővárosa programnak.
Mozgásművészet. A sep­siszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti Táncstúdiójában ma társasági tánctanfolyam fiataloknak és felnőtteknek: 19 órától A-csoport, 20 órától B-csoport. Telefon: 0722 233 774.
Kézműves-foglalkozás. A Guzsalyas Alapítvány a sepsiszentgyörgyi Míves Ház­ban ma 17.30 órától nemezkészítő tanfolyamra vár fiatalokat, felnőtteket, 18 órától fazekastanfolyam fiataloknak, felnőtteknek.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik, 9 órától nyugdíjastorna, 18 órától aerobik V–VIII. osztályosoknak, 19 órá­tól felnőtteknek, 20 órától a haladó diákcsoportnak. Tele­fon: 0722 243 234.
Cserebere-hobbiklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház hobbiklubjába ma 16 órára várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
Jogi szolgálat. Szerkesz­tő­ségünkben ma 13–15 óráig Balogh Klára jogtanácsos fogadja a jogi tanácsot igény­lőket. A szolgáltatás ingyenes.
Ballagás. Pénteken 9 órá­tól a sepsiszentgyörgyi Cons­tantin Brân­cuşi Szak­közép­is­ko­lában, 10 órától a kézdivásárhelyi Nagy Mó­zes Lí­ce­um­ban, 11 órától a kézdivásárhelyi Apor Péter Szak­középiskolá­ban búcsúznak a végzősök.
Hulladékgyűjtő karaván. A héten a következő településeket keresik fel: ma és holnap Zágon és Barátos, pénteken Papolc és Páké.
Orbán-napi vásár lesz ma Uzonban.
Találták. Sepsiszent­györ­gyön az Esthajnalcsillag sétány 60/H tömbháza előtt feltűnt egy szürke foltos, bozontos farkú, világos színű fajmacska. Szemmel láthatóan lakásban élt. Aki keresi, a jelzett helyen megtalálja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-05-28: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Meglepetés a Kossuth téren
Második világháborús, feltételezhetően magyar és német katonák földi maradványait találták meg a Kossuth tér átépítésének földmunkálatainál hét végén.
2013-05-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy
id. MIKE LÁSZLÓ
életének 58., özvegységének 14. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2013. május 29-én 14 órakor lesz a lemhényi ravatalozóháztól a Szent Mihály-hegyi temetőben.
A gyászoló család
6397