Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Rétyi fűrészüzemEgyüttműködést ajánlanak

2013. június 1., szombat, Közélet

Sem jogilag, sem a szabadpiac törvényei miatt nem tudják megakadályozni a rétyi beruházást, ezért arra törekednek, hogy szakmai és gazdasági együttműködést alakítsanak ki az osztrák céggel – így összegezhető a háromszéki faipari vállalatokat tömörítő szövetség, a KoFa és az osztrák cég megbízottjának csütörtöki találkozója, amelyről tegnap tartottak sajtótájékoztatót.

Bagoly Miklós Asim­cov-elnök, valamint Kádár Rezső, a faipari szövetség vezetője kérésére a talál­kozón Herbert Sattler, a Holzindustrie Schweighofer (HS) rönkfelvásárlásért és hulladék-újrahasznosításért felelős vezetője, a szövetség több tagja, Réty polgármestere, valamint a helyi Pro­Wood és a székelyudvarhelyi Régió faipari klaszter képviselői ültek tárgyalóasztalhoz.
A kezdeményezők teg­napi sajtótájékoztatójukon hang­súlyozták, szakmai meg­beszélésre került sor, amelyen a feltett és helyénvaló kérdések többségére kielégítő választ kaptak a résztvevők. Ők elsősorban a leendő együttműködés lehetőségeit keresték, így ígéretet kaptak, hogy a vállalat tagja lesz a ProWood klaszternek, a belföldi piacra szánt, mintegy tízszázaléknyi fűrészárut igyekeznek a helyi késztermékgyártóknak értékesíteni. Az is felmerült, hogy a gyár olyan fűrészáruval bővíti termékskáláját, amelyből a faházakat előállító helyi vállalkozók vásárolhatnak, de más helyi beszállítók, illetve szolgáltatók együttműködésére is számítanak.
A találkozón elhangzott, a HS tavaly 74 ezer köbméter Háromszékről és 200 ezer köbméter Hargita megyéből származó rönkfát vásárolt, ezt a szászsebesi gyárban dolgozták fel. Ugyanakkor a cégcsoport négy romániai telephelyén összesen 2,8 millió köbméter rönköt dolgoztak fel, ez a hazai rönkforgalom mintegy öt százaléka (17 millió köbméter rönkfát termelnek ki évente), ezért Bagoly Miklós szerint nem beszélhetünk az osztrák cég monopolhelyzetéről.
Herbert Sattler megerősítette a gyár kapacitására, szociális és környezetvédelmi elkötelezettségére, valamint a munkahelyigényére vonatkozó vállalásait, sőt, egy innová­ciós program beindítását is ígérte. Ugyanakkor – bár nem ő az illetékes a döntésben – megígérte, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a beruházás kivitelezése, a fűrésztelep beindítása után önálló jogi személyként Rétyre jegyezzék be a vállalatot.
Kádár Rezső hangsúlyozta, a HS betelepedésével elsősorban a fűrésztermékek piaca rendeződik radikálisan át, a mintegy 30–40 hasonló profilú háromszéki vállalkozás kemény konkurenciára számíthat. De kell keresni és lehet is találni együttműködési lehetőségeket, számukra a fennmaradást a szövetkezés, az érdekcsoportba tömörülés jelentheti. A kész termékeket (például bútort) előállítók számára a jobb minőségű nyersanyag jelenthet előnyt. A beruházást megakadályozni nem tudják, ezért arra törekednek, hogy minél szélesebb együttműködést alakítsanak ki az osztrák vállalkozással – összegezte a találkozó tanulságait Bagoly Miklós és Kádár Rezső.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2013-06-01: Kultúra - Kádár Gyula:

A Nemzeti Összetartozás Napja

Valóban legyőztek?
Mi történt Trianonban? Miért kell emlékezni rá? Miért jó, ha tudjuk: nem mi kértük hazánk szétverését? Miért kell tudni arról, hogy egy igazságtalan békediktátum eredményeképp kerültünk – szülőföldünkkel együtt – egy idegen kultúrájú ország kellős közepébe? Miért mondhatjuk, hogy Tria­nonban békeszerződés helyett diktátum történt?
2013-06-01: Közélet - :

A tűzoltókocsi nyert (Gyereknap Sepsiszentgyörgyön)

Fel lehetett ülni a mentőre, be a rendőrautóba, még a kukásautóra is, de a piros tűzoltókocsi mindegyiknél vonzóbbnak bizonyult. Igaz, csak rövid ideig, mert e­zer­féle csábítás várta az előrehozott gyermeknapon a kicsiket: a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park egyik végétől a másikig, a megyei könyvtártól le a Sugás Áruházig minden sátorban más-más játékok, festeni-, kóstolni- és kipróbálni-, elnyerni-, esetleg megvennivalók, léggömbök, ugrálók, nyalánkságok, táncra perdü­lő bohócok és bámulatos élő szobrok, má­szófal és gokart, és zene minden irányból.