Visszatért Thaiföldre az Osonó

2013. június 1., szombat, Közélet

Egy hónapos thaiföldi, majd onnan két-két hetes kambodzsai és vietnami turnéra indult  a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely három tagja, az ázsiai fellépéseken a thai és osonós színészek közös produkcióját, a két évvel ezelőtt készített Carnivalt mutatják be.
 

  • Jelenet a Carnivalból
    Jelenet a Carnivalból

Az Osonó Színházműhely munkájára négy esztendővel ezelőtt egy bécsi nemzetközi fesztiválon figyelt fel a szakma, azóta több külföldi meghívásnak tettek eleget, 2009-től állandó kapcsolatban állnak a thaiföldi Mora­dokmai Színházi Központtal, nemrég körbejárták Eu­rópát az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című, Fazakas Misi rendezte előadással. Most visszatérnek a thai társulathoz, hogy három országban mutassák be közös előadásukat, amelyben többek között arra hívják fel a figyelmet: hogyan foglalják el a jelen kor kihívásai a hagyományok helyét, miként próbál az ember megfelelni az elvárásoknak, és ezért maszkok mögé rejtőzik. A két hónapos turnét a bangkoki román nagykövetség fennállásának 40. évfordulója alkalmával tartott ünnepségen való részvétellel zárják, amit augusztus első két hetében két drámatábor követ az Osonó szervezésében. A társulat számára nagy kihívás, hogy augusztus második felében bemutatkoz­hatnak a legrangosabb amatőr színjátszó világfesztiválon Mona­cóban, ahonnan egy hónapos európai turnéra indulnak.
A Daragics Ber­nadette–Fazakas Misi–Mucha Osz­kár hármas (az Oso­nó állandó tagjai) ázsiai kiutazását támogatja a megyei tanács és a Mű­vé­szeti Nép­is­kola. In­dulásuk előtt arról is beszámoltak, hogy a Salamon András által felajánlott MOL Mentor-díj nyolcezer lejes anyagi juttatását egy európai pályázaton elnyert összeggel együtt kisbusz megvásárlására fordították a társulat számára. Salamon Andrást, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum nyugalmazott magyartanárát, az Osonó elődjeként számon tartott, 1993-ban alapított diákszínjátszó kör kezdeményezőjét áprilisban tüntette ki a MOL által működtetett Közösségért Alapítvány pedagógusi és tehetséggondozói munkája elismeréseként.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 573
szavazógép
2013-06-01: Közélet - Iochom István:

A világban szétszóródott magyarságról

A Kézdiszéki Székely Tanács (KSZT) szervezésében csütörtök este a kézdivásárhelyi Vigadóban Gazda József kovásznai nyugalmazott tanár, közíró, a Szé­kely Nemzeti Tanács alelnöke A harmadik ág – Magyarok a szétszórattatásban című szociográfiakönyvét mutat­ták be. A budapesti Hét Krajcár Kiadónál megjelentetett, közel 1200 oldalas könyv első kiadása 2008-ban jelent meg, a másodikat a szerző anyagi támogatásával adták ki. Az est házigazdája Péter János, a KSZT alelnöke volt.
 
2013-06-03: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Székely Akadémia
A sepsiszentgyörgyi Míves Házban szerdán 18 órától a Székely Akadémia programsorozatában bemutatják Ká­dár Gyula történész, publicista Sepsiszentgyörgy korai története és népessége * Szé­kely vértanúk című kötetét.