Mi, hol, mikor?

2013. június 5., szerda, Mi, hol, mikor?

Zene
* A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Bartók Termében fuvola- és furulyahangversenyt adnak csütörtökön 18 órától I–XI. osztályos tanulók. Felkészítő tanár: Csá­szár Katalin, zongorán kísérő tanárok: Pavel Gina Mihaela és Simon Vil­mos. Műsoron: M. Praetorius-, J. S. Bach-, Francois Devienne-, Chopin-, Dvorak-, Sigis­mund Toduţă-, Zemplényi László-művek, gyermekdalok és népdalok.

* A sepsiszentgyörgyi Bist­ro Kertben Pink Floyd-emlékest lesz pénteken 21 órától. A helyi Room of the Floyd Affection zenekar a 60–70-es évek dalaiból ad elő. A zenekar tagjai: Dezső Lász­ló Kerestély (ének, basszusgitár), Tuzson István (dobok), Weinstein Csaba (ének, gitár).
* A HuHuu alkotóházban június 7–9. között zenei works­hopot tart Kovács Ferenc budapesti dzsessz­zenész. Érdeklődni és jelentkezni az endrelazar@yahoo.com e-mail címen vagy a 0742 769 628-as telefonon lehet.

Hitvilág
A sepsiszentgyörgyi Krisz­tus Király-plébánia hittantermében csütörtökön 19 órától a Háló klubban a Művészeti Líceum drámatagozata tart előadást. Szívesen látják az érdeklődőket, a fiatalokat is.   (józsa)

Barót-napok

Ma 13 és 15 óra között a Városi Művelődési Ház nagy­termében III. Zöldikék környezetvédelmi vetélkedőt tar­tanak a Zöld Ifjak Kör­nye­zetvédő Egyesülete szervezésében. Holnap 19 órakor Erdővidék Múzeuma Ká­szoni Gáspár Termében Ré­gen volt, igaz volt címmel népi gyermekjáték kiállítás nyílik a Székely Nem­zeti Múzeum és magánszemélyek gyűjteményéből. A kiállítást megnyitja Hoff­mann Edit.

Tanfolyam a Vöröskeresztnél
Június 10-én 16 órától ingyenes tanfolyamot tartanak minden számítógép- és internethasználónak, Internetbiz­tonság címmel. Az előadó Patrick Leech amerikai származású szakember, aki a következő témákat boncolgatja: alapvető számítógépes biztonság és online-biztonság, illetve tudatosság és személyi biztonság a hálón. A helyek száma korlátozott, bejelentkezés szükséges a 0267 313 802-es telefonszámon vagy a crucearosiecovasna@yahoo.com e-mailen.

Székely Akadémia
A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 18 órától Szekeres Attila István heraldikus, lapunk belső munkatársa bemutatja Kádár Gyula történész, publicista Sepsiszent­györgy korai története és népessége * Székely vértanúk című kötetét.  A találkozó végén a szerző dedikálja az elmúlt két és fél évben megjelent könyveit. Ezzel zárul a Székely Akadémia idei előadás-sorozata. Minden érdeklődőt szívesen látnak.

Felvételi
A sepsiszentgyörgyi Mű­vészeti Népiskola felvételit hirdet a 2013–2014-es tanévre a következő szakokra: hangszerek, ének (népi és klasszikus), rajz-festészet-grafika, né­pi bútorfestészet, népi díszítőművészet, néptánc, népi gyermekszokások, balett. Jelent­ke­zőket várnak Baróton, Kézdi­vásárhelyen, Kovásznán is, és igény szerint új szakok beindítását tervezik a megye más településein. A felvételi vizsgát június 17–21. között tartják, amelyre iratkozni az iskola székhelyén, a Szabadság tér 9. szám alatt lehet. Az iratkozási díj 50 lej. További információ a 0267 351 560-as telefonon, honlap: www.artecovasna.ro.

Rendhagyó irodalomóra
A nagyváradi Szigligeti Színház Liliput Társulata vasárnap  19 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház új stúdiótermében bemutatja Arany János: Toldi rendhagyó irodalomóráját. Nemcsak a bábszínház eszközeit használják, vannak benne táncos elemek, rajzfilm, ötvözik a mozgásszínházat, a bábszínházat, a színművészetet és a költészetet. Rendező: Bartal-Kiss Rita. Szereplők: Daróczi István, Hanyecz Debelka Róbert, Szőke Kavinszki András, Varga Imre. Szervezett csoportok jelentkezését várják a  0757 047 717-es telefonszámon, Péter Orsolyánál. (Ajánlott életkor: tíz éven felül.)

Heti sürgősség, mentő
Május 27. és június 2. között a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban kilenc lány és tizenöt fiú született.
A kórházban összesen 596 személy jelentkezett a sürgősségen: szív- és érrendszeri panaszokkal tízen, agy-érrendszeri panaszokkal tizennégyen, traumával kilencen, sürgősségi sebészeti beavatkozásra szorultak tizenhárman, belgyógyászati sürgősségi kezelésre huszonkilencen, gyermekgyógyászati sürgősségi beavatkozásra volt szüksége száztíz gyermeknek. Az említett 168 órában huszonkét beteg jelentkezett kullancscsípéssel.
Ugyanebben az időszakban a Kovászna Megyei Mentő­szolgálat 337 hívást kapott, és ugyanennyi esethez szálltak ki a mentők. A hívások 33 százaléka nagyfokú sürgősség (agyvérzés, szívinfarktus, autóbaleset, kómás állapot, szülés), 67 százaléka kisebb fokú sürgősség, mely nem veszélyezteti közvetlenül a beteg életét (hasi görcsök, epe- és vesegörcsök, diabéteszroham, kisebb traumák, esés okoz­ta törések). A 337 esetből 157-et a sepsiszentgyörgyi állomás látott el.

Megjelent
az Erdélyi Gyopár idei harmadik, májusi-júniusi száma. A tartalomból: Felavatta várát az EKE (Várhíradó-melléklettel); Az Erdélyi Kárpát-Egyesület XXII. vándortáborának túrái; EKE-osztályok hírei; Búcsú Bajtai Erzsébet asszonytól; Az egyeskői menedékház: a nomád élet hajléka; A bibarcfalvi Baross-forrás; Fűzfák és vasmadarak Vidombákon; Ke­lemen-havasok Nemzeti Park; Horgá­szó hódok vagy hódászó horgászok?; GPS… az íróasztaltól az eltévedésig: XV. Programok – Óz(i), a térképvarázsló. A kiadvány az EKE helyi szervezeténél vásárolható meg.

Kékfény
Betörés. Sepsiszent­györ­gyön hétfőn értesítették a rendőrséget, hogy vasárnap-ról hétfőre virradó éjszaka betörtek a Wunder ifjú­sági szórakozóhely épü­letébe. Az ismeretlen tettesek az ajtón keresztül hatoltak be, és több üveg italt elvittek. Az ügy kivizsgálása folyamatban.
(Rendőrségi tájékoztató)

Közlekedés

Elütötte, otthagyta. Hét­főn 19.30 órakor értesítették a kézdivásárhelyi rendőröket, hogy az Achim András utcában közúti baleset történt. Mint kiderült, a helybeli Z. L. (27) tolatási manővert végzett, nem volt figyelmes, és az autó jobb oldalával elütötte a helybeli K. E.-t (23), aki egy másik személygépkocsi mögött várakozott. A hölgy leesett, kisebb horzsolásokkal megúszta, sérült a jobb bokája és lába. A figyelmetlen sofőr elment a baleset helyszínéről, nem értesítette a rendőrséget. Gondatlanságból elkövetett sérülés, a baleset színhelyének elhagyása miatt folyik a vizsgálat.
(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden
Filmvetítés. A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban a szabadtéri vetítések soron következő filmje a Molnár Ferenc híres ifjúsági regényéből készült A Pál utcai fiúk. A színes magyar-amerikai filmet Fábri Zoltán rendezte. A román feliratos vetítés ma 21.30 órakor, sötétedés után kezdődik (rossz idő esetén a vetítést újratervezik).
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti Táncstúdiójában ma társasá­gi tánctanfolyam fiataloknak és felnőtteknek: 19 órától A-csoport, 20 órától B-csoport. Telefon: 0722 233 774.
Kézműves-foglalkozás. A Guzsalyas Alapítványnál a sep­siszentgyörgyi Míves Ház­ban ma 18 órától fazekastanfolyam fiataloknak, felnőtteknek.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik, 9 órától nyugdíjastorna, 18 órától aerobik V–VIII. osztályosoknak, 19 órától felnőtteknek, 20 órától a haladó diákcsoportnak. Te­lefon: 0722 243 234.
Cserebere-hobbiklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház hobbi-klubjába ma 16 órára várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
Jogi szolgálat. Szerkesz­tő­sé­günkben ma 13–15 órá­ig Balogh Klára jogtaná­csos fogadja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
Szívbetegek találkozója. A sepsiszentgyörgyi Szív­betegek Egyesülete csütörtökön 17 órától tartja összejövetelét a megyei kórház étkezdéjében.
Meseklub. A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban csütörtökön Meseklub  lesz 15–16 óráig az óvodásoknak, 16–17 óráig az I-IV. osztályosoknak.
Kezdő internetezők klub­ja. A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós városi könyvtárban pénteken 10–11 óra között internethasználati útmutató vehető igénybe. Részvételi szándéku­kat jelezzék a 0267 363 018-as telefonszámon.
Hulladékgyűjtő karaván. A héten a következő településeket keresik fel: ma Gelencét és Székelypetőfalvát, csütörtökön Szörcsét és Haralyt, pénteken Székelytamásfalvát és Ozsdolát.
Áramszünet. Sepsiszent­györgyön ma 9–13 óráig a Martinovics utca 5-ös, 7-es, 9-es, 11-es, 13-as házainál szünetel az áram.
Szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön ma 9–13 óráig a Mihai Viteazul tér 3-as tömbházában és ma 9–20 óráig a Kossuth Lajos, Palló és Dakó utcában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-06-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalommal tudatjuk, hogy
TÖK ANDRÁS
87 éves korában csendesen elhunyt.
Temetése 2013. június 6-án, csütörtökön 13 órakor lesz a komollói családi háztól.
A gyászoló család
4266843
2013-06-05: Máról holnapra - Szekeres Attila:

Erőt merítsünk az emlékezésből

Három éve, a trianoni diktátum 90. évfordulójára nyilvánította a magyar országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává június 4-ét.