Thaiföldiek osonós élményei

2013. június 15., szombat, Magazin

A Moradokmai Színházi Központ két fiatal színésze, Wongwai A Tawirak és Sukkaew Bas Phanuwat fél éven keresztül erősítette az Osonó csapatát. A két thai fiatal önkéntesként érkezett Sepsi­szentgyörgyre, és részt vett az Osonó Színházműhely projektjeiben. A mindkét fél környezetében egyedinek számító, de a két társulat közti kulturális-oktatási együttműködést erősítő programról Janaprakal Chang Chandruang, a thaiföldi Moradokmai Szín­házi Központ vezetője beszélt.
 

  • Thaiföldön az Osonó
    Thaiföldön az Osonó

– Milyen tapasztalatokkal gaz­dagodhat egy ilyen projektben a színházat tanuló thai fiatal?
– A diákok turnéztak Olasz­országban, Németországban és meg­annyi európai országban, így lehetőségük volt más megvilágításban látni saját magukat. Nálunk csak egy évszak van. Áldottak vagyunk e föld által, mert itt egész évben van termés, nem, mint Európában. Az európai embernek fel kell készülnie a télre, itt nem kell a tél miatt aggódnunk. Ha más a klíma, a környezet, az életmód, akkor arra a művészet is más módon reflektál. Mi rengeteget tanulhattunk az Osonótól: a figyelmet, a koncentrációt, a belső energiát és érzelmi lefödöttséget... A diákok képessége is lenyűgözően gyarapodott, kiváltképp az összpontosításban. Thaiföldön enyhe szét­szórtságban élnek az emberek, nem csak egy dologra figyelünk, hisz sok minden van körülöttünk. Európában az embereknek az előkészítés és az összpontosítás jobban megy. Azt szoktuk mondani, ha Thaiföldön elszalasztasz egy nyulat, nem baj, mert hamarosan jön egy másik.
– A színházi vonatkozásokon túl hogy látja, miként alakult a fiatalok személyisége?
– Folyamatos kapcsolatban álltunk a fiúkkal, és egyikük, Wongwai A Tawirak írt nekem angolul. Azt gondoltam: „Ó, Istenem, a fiunknak sikerül elérnie valamit a színészeten túl is.” Elérte, hogy tudjon kommunikálni, hogy nyisson az emberek felé. A színészeten túl nyelveket tanulhattak, és megannyi dolgot megtapasztalhattak az európai kultúrából. Amikor hazatértek, Wongwai odajött hoz­zám, és megkérdezte, megmutathatja-e azt a székely néptáncot, amit tanult. Aztán nagyon komoly tekintettel azt kérdezte, gond lenne-e, ha csak ő táncolna, mert ehhez a tánchoz külön cipő kell, és abból csak egy pár van, így a másik fiú, Sukkaew Bas Phanuwat nem tud táncolni. Természetesen azt mondtam neki: Persze, semmi gond, hadd lássam! Ami ebből a történetből fontos, hogy figyeltek arra, mit hogyan kell bemutatni. Igényesekké váltak. Mi­előtt elmentek az Osonóhoz, ez nem volt így, de most az apró dolgokra is megtanultak figyelni. Új tulajdonságok is rögzültek szokásaikba. Az itteni fiataloknak példaképekre van szükségük, és ők már lehetnek példaképek.
– Van-e valamilyen terv a jövővel kapcsolatosan? Egyszeri alkalom volt, vagy valamikor még lesz folytatása ennek a projektnek?
– Igen, az Osonóval abban maradtunk, hogy ennek a projektnek lesz folytatása. Jövő évadban is küldünk két másik fiatalt, majd a rá következő évben saját fiamat szeretném elküldeni, hogy mindezeket megtapasztalhassák. Ez egy csodálatos projekt.

Kérdezett: Fazakas Misi

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 333
szavazógép
2013-06-15: Magazin - Demeter Virág Katalin:

Magyar dobvirtuóz Háromszéken

Nemzetközi, elismert zenészhármas varázsolt régen tapasztalt, hangulatos estét szerdán a sepsiszentgyörgyi Di Stefano bárban, ahol a világ egyik legkiemelkedőbb dzsesszzongoristája, New York egyik legkeresettebb nagybőgőse, illetve egy ifjú, magyar dobvirtuóz kápráztatta el a műfaj iránt érdeklődő közönséget. New York és Budapest után Sepsiszentgyörgyön adott nagy sikerű koncertet a Benito Gonzales Trio.
 
2013-06-15: Magazin - :

Deák Krisztina filmsikere Monte-Carlóban

Négy díjjal Deák Krisztina Aglaja című filmje a nagy nyertese az idei monte-carlói televíziós fesztiválnak, amelyen csütörtök este jelentették be a legrangosabb európai televíziós elismerés nyerteseit.