Eladni és visszabérelni — az ,,őszödi modell”

2008. január 12., szombat, Világfigyelő

A Fidesz egyértelmű kormányzati állásfoglalást vár arról, mi történik az eladásra szánt minisztériumi épületekkel és a költségvetésben tervezett, ebből származó 30 milliárd forintos bevétellel, miután a kormányzati negyed beruházását leállították.

Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője szerint ugyanis az ,,őszödi modell" irányába mennek a dolgok, ami azt jelenti, hogy az állam eladja, majd visszabérli ezeket az épületeket, ahogyan korábban Gyurcsány Ferenc cégei és a balatonőszödi kormányüdülő esetében történt.

Cser-Palkovics András felszólította a kormányt, álljon el attól a szándéktól, hogy a visszabérlési technikával az ,,őszödi modellt" alkalmazza, és adjon egyértelmű választ arra, mi történik a 30 milliárdos bevételkieséssel. Mint mondta, ha a 30 milliárdból kivonjuk a kormányzati negyed mintegy 8 milliárdos telekvásárlását, akkor még mindig 22 milliárdos bevételkieséssel kell számolni.

A helyettes pártszóvivő utalt arra, hogy sajtóhírek szerint pénzügyminisztériumi források nem ítélik súlyosnak ezt a bevételkiesést. A fideszes politikus szerint viszont ez az érvelés aláássa azt a kormányzati kommunikációt, amely a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszűnése miatt kieső, közel azonos összeget súlyosnak ítéli a költségvetés szempontjából.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2008-01-12: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

NATO-csúcs lesz Bukarestben
A NATO történetének legnagyobb szabású csúcsértekezlete lesz az idei, amelyet április elején Bukarestben rendeznek meg — nyilatkozta tegnap Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár és Traian Băsescu államfő azt követően, hogy megbeszélést folytattak a fővárosban. A csúcsértekezlet szervezői egyebek között azt a célt tűzték ki, hogy megoldást találjanak Afganisztán helyzetére, a NATO bővítési terveire, valamint a tagállamok és a fekete-tengeri térség biztonságára. Románia teljes mellszélességgel támogatja a NATO kibővítését Horvátországgal, Macedóniával, Albániával — hangoztatta Băsescu, aki szerint a jelenleginél jobb megoldást kellene találni Grúzia és Ukrajna számára is.Közelíteni szeretnék Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát és Montenegrót is a NATO-hoz.
2008-01-12: Világfigyelő - x:

Pakisztán szembeszáll Washingtonnal

Megszállóknak tekintenék az amerikai katonákat, ha azok pakisztáni felhatalmazás nélkül az országba behatolva az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fegyvereseire vadásznának — figyelmeztette Washingtont Pervez Musarraf pakisztáni elnök.