Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Székelyudvarhely — a vízválasztó?

2008. január 15., kedd, Máról holnapra

Az RMDSZ mai csúcsvezetése felismerte, hogy Székelyudvarhely, a ,,székely anyaváros" amolyan próbaköve lehet annak az erdélyi magyar—magyar hatalmi harcnak, amely az önkormányzati választások során mindenképpen jelentkezni fog, de lehetséges, hogy a parlamentiek során is.

Ha egyáltalán bejegyzik Szász Jenő polgármester pártját, a Polgári Szövetségből párttá gyúrandó tömörülést. A kifogás egyelőre annyi, hogy miért szerepel elnevezésében a ,,magyar" jelző. Az autonómia igénylése nem szerepel programjában, ez tehát nem lehet jogi akadály. Elgondolkodtató, de hadd tegyük túl rajta magunkat, s inkább arra figyeljünk, hogy a magát hol ,,belső ellenzéknek", hol ,,jobboldalnak" nevező csoportosulások háza táján megjelentek a személyi torzsalkodások, s csoportocskák nézetkülönbségei, törekvései is ütköznek egymással. Ez eleddig abban a véleményeltérésben került felszínre, mely Tőkés László vagy Szász Jenő elnökségét óhajtotta a még be sem jegyzett párt élén, de ezt Tőkés hamar tisztázta: nem óhajt az MPP elnöke lenni, neki elég a püspöki tisztség, az európai parlamenti képviselőség, az EMNT elnöksége.

Szász Jenő tehát joggal remélheti, hogy ha lesz pártja, annak ő lesz a prezidentje. Mert hogy továbbra is Székelyudvarhely polgármestere lehet, az ugyancsak kétséges. Bár ki tudja...? Az RMDSZ mindenesetre felismerte a cselekvés pillanatát, s azt a Birtalan Józsefet helyezte az anyaszéki szervezet élére, akinek a nevétől ugyan nem visszhangzott a sajtó, de helybeli, fiatal, rokonszenves, szakmailag jól felkészült ember, s államtitkárként immáron elég politikai tapasztalatot is szerzett ahhoz, hogy — ha kell — Szász Jenőt legyőzze a polgármesteri székért vívandó harcban. Ami teljesen megváltoztatná az anyaváros ,,politikai arculatát". Székelyudvarhelynek idestova két esztendeje nincs helyi tanácsa, Szász Jenő úgy irányítja hivatalnokaival, ahogyan úri kedve tartja. Hát ennek akarja végét vetni az RMDSZ, s keresett egy hiteles ellenjelöltet, belátván, hogy Udvarhely polgármesteri tisztsége sokkal fontosabb, mint bármilyen gyorsan múlandó államtitkári (sőt: miniszteri!) beosztás. Borbély László is hasonló meggondolásokból pályázik Marosvásárhely bírói székére, s bár az első menetben leszavazták a belső megmérettetésen, a mérkőzés még nincs lejátszva.

Ha lassan is, de megyünk kifelé a télből, s elközeledik a választások évada, tehát indokoltan kezdődött meg a mozgolódás, s nem csak Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, hanem Gyergyószentmiklóson, Székelykeresztúron és megyénkben is sok helyütt.

Hogy csak a városokról beszéljünk. Kétségtelen, hogy sok helyen nem árt, nem ártana a változás, a kérdés viszont nyitott marad: hol, milyen nagy jókat hozhat?

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2008-01-15: Közélet - Simó Erzsébet:

Februárban újabb drágulás

Rosszul indult és úgy is folytatódik az év. Folyamatosan nőnek az árak, épp azok, melyek legérzékenyebben érintik az embereket. Szakértők szerint e folyamatos áremelkedés egyik oka a lej leértékelődése; tegnap folytatta két hónapja tartó szabadesését: már 3,7130 lej ért 1 eurót, ami további egyszázalékos gyengülésnek felel meg.
2008-01-15: Közélet - Farkas Réka:

Jobb együttműködésre van szükség (Beszélgetés György Ervin prefektussal)

— Sokan rendkívül viharosként értékelik az elmúlt esztendőt. Mennyire hatott ki a sok csatározás a prefektúra életére?
— Gyakorlatilag apolitikusak vagyunk, de a mindenkori kormányprogramot képviseljük, tehát politizálunk is, mert a kormánypolitikát nekünk kell érvényesítenünk a régióban. Tehát ez egy kettős játszma. Politikamentesnek kell lennünk, de politikai döntéseket kell életbe ültetnünk.