BarótSzámon kér a volt polgármester

2013. július 4., csütörtök, Közélet

Egy éve vette át Barót város vezetését az RMDSZ, és ez idő alatt jóformán semmit nem sikerült felmutatniuk – véli Nagy István, aki előbb függetlenként, majd a Magyar Polgári Párt színeiben volt a város polgármestere. Kivárta az egy esztendőt, addig nem fogalmazta meg bírálatait, mert „ennyi idő mindenkinek jár, hogy bizonyítani tudjon” – fogal­mazott tegnap Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatóján.
 

Nagy István felidézte, mennyit ostoroz­ta őt Tamás Sándor megyeitanács-elnök, folyamatosan őt okolta A borvíz útja prog­ram és a városi strand elkészültének kés­lekedése miatt. Belerángatták Barótot a pályázatba 5 százalékos önrésszel, de végül 40 százalékot kellett törleszteniük, s más települések esetében bepótolt a megyei önkormányzat, Erdővidék központ­jában azonban nem. 2011. november 4-én nagy csinnadrattával átadták a strandot, amely azóta sem működik, pedig jó egy éve már nem az MPP irányítja a vá­rost, és a tanács is megszavazott minden szükséges határozatot – fejtette ki Nagy István. Elmondta, a nagyon sok pénzből (összesen 1,5 millió euróba ke­rült a létesítmény) nehezen elkészült medencénél még csatornázás sincs, a patakba vezették a mocskos vizet, s ellátása sem borvizes, hanem a város vízveze­ték­rendszeréből történik. Egyelőre senki nem tudja, mikor használhatják a város lakói.
Nagy István kifejtette azt is, hogy polgármestersége alatt Barót tízszer keve­sebb pénzt kapott, mint ami megillette volna, a megye RMDSZ-es vezetése az egész térséget büntette azért, mert az MPP-re szavaztak. Lázár-Kiss Barna András megválasztását számos ígéret előzte meg, ám az elmúlt esztendőben egyetlen pályázatot sem nyújtott be a város, és a kormánytól sem kaptak soron kívül pénzt, csak a megyei tanács utalt ki a korábbinál nagyobb összegeket. S bár a fejkvótarendszer miatt jelentősen megnőtt a tanügy finanszírozása is, a város költség­vetése mégis ugyanakkora, mint az ő idejében – magyarázta. „December végén 22,6 millió lej volt a megye tartalék­alapjában, de öt éve nincs híd Nagy­ajtán, három éve úttorlasz van Miklós­váron, és sok-sok éve nem javították már a 122-es megyei utat. Baróton idén 60 ezer lejt költöttek kátyúzásra, de egyetlen utcát sem újítottak fel” – sorolta.
Nagy István szerint az RMDSZ-nek azért volt olyan fontos az ő leváltása, hogy létrehozhassa a megye minden városában a monopóliumot a közszolgáltatások területén (egységes hulladékszállítás, víz- és csatornarendszer), egyesületeket alapítanak barátaiknak, ahová közpénzeket játszhatnak át, és magánszerződésekkel alkalmazhatják embereiket, hatalmas hitelek felvételével pedig azt mímelhetik, hogy fejlesztik a településeket. „A legjobban az fáj, hogy elveszik a hitünket. Elkergetik az erős embereket, elkergetik a személyiségeket, azokat a fiatalokat, akiket még nem tudtak megvásárolni, csak azok kapnak lehetőséget, akik behódolnak. Az idő pedig ellenünk dolgozik, egyre kevesebben vagyunk” – hangsúlyozta Nagy István.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2013-07-04: Közélet - Bokor Gábor:

Telt ház Besenyőn

Szeptemberig szinte folyamatosan foglalt a besenyői ifjúsági tábor. A hét épületben lévő 86 hellyel úgy próbálnak gazdálkodni, hogy a kihasználtság száz- százalékos legyen – mondta el érdeklődésünkre Kiss András István táborvezető, a megyei sport- és ifjúsági igazgatóság ifjúsági táborok osztályának munkatársa.
 
2013-07-04: Közélet - :

Csavargyári igazolások, Dacia-károsultak

A csavargyári munkaigazolások kibocsátásáról, valamint a Dacia-károsultak ügyéről tartott közös sajtótájékoztatót Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Fejér László Ödön képviselő.