Mi, hol, mikor?

2013. július 5., péntek, Mi, hol, mikor?

Fotókiállítás a Mikó-tüntetésről
57 + 2 nap címmel fotókiállítás nyílik vasárnap 12 órá­tól a bikfalvi művelődési házban. A Toró Attila, Márkó László, Bagoly György, Ütő Gusztáv fényképeiből összeállított kiállítás alapját egy-egy releváns fénykép alkotja, mely az 57 nap és a 2 kiemelt esemény – az Igazság napja, illetve a Mikó körüli élőlánc – legjellegzetesebb, legmeg­ragadóbb, legmeghatóbb, vagy csak egyszerűen a legszebb pillanatait zárja a fotográfia időtlenségébe.

 Ezt meg­előzően 11 órától a bikfalvi református templomban ünnepi istentiszteletre kerül sor. A rendezvényre ingyenes autó­­busz indul 10 órakor Sepsiszentgyörgyről a Lábas Ház elől.

Megemlékezés és könyvbemutató
Ifj. Gödri Ferenc halálának 100. évfordulóján megemlékezést tartanak Sepsiszentgyörgy városépítő polgármesterének sírhelyénél ma 17 órától a Vártemplom cintermében. Ezt követően a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében 18 órától bemutatják Ifj. Gödri Ferenc Sepsiszentgyörgytől Turinig és vissza című útleírásának második, illusztrált kiadását. A könyvet Demeter Lajos, a kötet szerkesztője mutatja be,  részleteket olvas fel Darvas László színművész.

Koncert és tárlatlátogatás­
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kertjé­ben ma 20 órától a marosvásárhelyi Kush Kush világzenei együttes lép fel. A koncert a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program része. Ezt megelőzően, 19 órától kedvezményes árú, 5 lejes belépőjeggyel tárlatvezetést tartanak a Kós Károly világa, 1912 című kiállításon.

Helyi Termelők és Kézművesek Vására
A Tega Rt., Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, valamint Kovászna Megye Tanácsa július 6-án, szombaton második alkalommal szervezi meg a Helyi Termelők és Kézművesek Vásárát Sepsiszentgyörgyön, a Mikes Kele­men Főgimnáziummal szembeni udvarban (Kós Károly utca 4. szám). A kézművesek és hagyományos élelmiszer készítők jelentkezését július 5-ig várják a 0367 401 911-es telefonszámon. A helyek száma korlátozott.

Zene
* A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban a kolozsvári Visszhang kó­rus és kamarazenekar szombaton 19 órától bemutatja César Franck: Les Sept Paro­les du Christ en Croix (Jézus hét szava a kereszten) című művét. Szólisták: Starmüller Éva (szoprán), And­rei Şof­ron (tenor), Naphegyi Béla (basszus). Koncertmester: Vincze-Dallos Csilla. Vezé­nyel: Molnár Botond. A be­lépés díjtalan.
* Pink Floyd-emlékest lesz szombaton 21 órától a Bistro Kertben. A helyi Room of the Floyd Affection zene­kar a 60–70-es évek dalaiból ad elő. A zenekar tagjai: De­zső László Ke­restély (ének, basszusgitár), Tuzson István (dobok), Weinstein Csaba (ének, gitár).
* A kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt, Pakot István és a The Small Town Big Band zenekar Alias Sinatra című produkcióját július 8-án, hétfőn 20.30 órától mutatják be Sepsiszentgyör­gyön a Székely Nemzeti Mú­zeum kertjében. Ha esik az eső, a koncertet a színház új stúdiójában tartják.
* Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parki pavilonban a zenekarok hétvégi nagyon zsúfolt programja miatt elmarad a szokásos hangveseny.

Kiállítás
A Magma Kortárs Mű­vészeti Kiállítótérben Szom­bathy Bálint Vá­rosjelek 1971–2012 című kiállítása vasárnap 18 órától az M-Stúdió művészeinek begiNOend című előadá­sával zárul.

Hitvilág
* A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-altemplomban első pénteki virrasztás lesz ma 22 órától, mely reggel 7 órakor szentmisével zárul. A virrasztást a Mária Rádió közvetíti.
* Az Unitárius Vadas-találkozót szombaton a kő­röspataki Vadas-tetőn tart­ják, 11 órakor istentisztelettel kezdődik.
* A kézdivásárhelyi evangélikus templomban vasárnap 15 órától evangélikus istentisztelet lesz.

Kálvin-napok
A mai program: Alsócsernátonban presbiteri konferencia – 10.30 órakor érkezés, 11 órakor megnyitó, 11.15 órától istentisztelet, igét hirdet Sohajda Béla, a Szatmári Református Egyházmegye főjegyzője, szamosszegi lelkipásztor, 12 órakor a Kézdi–Orbai Református Egyházmegyei Presbiteri Szövetség új vezetőségének megválasztása, 13 órától A kálvini szellem a református egyház életében címmel előadást tart dr. Dézsi Zoltán, az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoka, 14.30 órakor a konferencia bezárása.
Holnap: Lécfalván gyülekezeti nap – 8.30 órakor sátrak felvonása, 9 órakor gyülekezés a focipályán, fellép a barátosi Ferencz Ernő Fúvószenekar, 10 órakor Szőcs László egyházmegyei főjegyző megnyitója, zászlófelvonás, az istentiszteleten igét hirdet Bartha Gyula, a Szatmári Refor­mátus Egyházmegye esperese, úrvacsorai ágendát tart Péter Barna József lécfalvi lelkipásztor, gyerek-istentisztelet Incze Hunor orbaiteleki lelkipásztorral, az ünnepi köszöntések után 12 órától kórustalálkozó a templomban, 12.30 órától szakácsművészeti vetélkedő, minifoci-bajnokság a 18 év alatti ifjak számára, gyermekprogram (táncház, kézműves-foglalkozás), 15 órától keresztyén zenei ifjúsági koncert, 17 órakor az ünnepség bezárása, zászlólevonás.
Vasárnap a nagykunsági és a szatmári egyházmegye lelkipásztorainak vendégszolgálata a gyülekezetekben.

Bechterev-kórosok figyelmébe!
A Kovászna Megyei Krónikus Reumás Betegek Egye­sülete a Hajnal utca 2. szám alatti  Covamed Egészségügyi Központtal együttműködve kinetoterápiás csoportokat szervez. Az első csoporttal július 12–26-ig foglalkoznak. A részvétel díjmentes. Iratkozás a 0267 313 078-as vagy a 0771 708 173-as telefonszámon.

Kékfény
Tolvajt fogtak. A sepsiszentgyörgyi és a kézdivá­sárhelyi bűnügyi nyomozók együttműködve kedden azonosították S. I. (38) zoltáni lakost, akit azzal gyanúsítanak, hogy március 22. és április 1. között, valamint május 24–25-én éjszaka összesen négy kerékpárt lopott el Sepsi­szent­györgyön, amelyeket utólag Gyergyószentmikl­óson és Ma­rosvásárhelyen adott el ismeretlen személyeknek. A nyomozás folytatódik a gyanúsított minden bűncselekményének felderítéséért.
Tetten érték. Csütörtökön riasztotta a rendőrséget egy 43 éves sepsiszentgyörgyi lakos, hogy valaki a tömbház alagsorában lakatokat tör fel. A legközelebbi közrendészeti járőr a helyszínre sietett és tetten érte P. N. (30) sepsi­szentgyörgyi lakost, aki fe­szítővassal addig már több pincefülkét feltört. Lopási kísérlet vádjával indult eljárás.

Ügyeletes gyógyszertárak
Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai (Sugás Áruház) HelpNet (telefon: 0367 802 977, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki!) szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Bánki Donát utcai Salvia III. (0267 310 424),  Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap, illetve éjszaka a Szent Anna (0267 360 015),  hétfőtől az Ambrózia (0267 360 608), Kovásznán szombaton 8–16 óráig  a Farmacom, 8–12 óráig a Vipera, vasárnap 10–14 óráig a Farmacom, Baróton szombaton 9–13 óráig a Her­mann (0267 377 366) patika teljesít ügyeletet.

Képernyő
A bukaresti televízió ma­gyar adásában (RTV2) ma 14.30 órától: A két kisgyermekét Csíkpálfalván neve­lő Bányász Dorottya saját tapasztalataiból kiindulva pénztárca- és környezetkí­mélő mosható pelenkákat talált ki. Ezek gyártására és forgalmazására vállal­ko­zást alapított, munkahe­lyeket teremtett, és ezzel elnyerte a Romániai Ma­gyar Üzleti Egyesület Inno­váci­ós díját.

Rádió
A Marosvásárhelyi Rádió ma 10.15 órakor kezdődő, Miben segíthetünk? című mű­sorának meghívottja Ko­vács Artúr, az Electrica Rt. Hargita megyei fiókjának vezetője, aki a villanyáram számlázá­sával és kifizetésével, a kü­lönböző illetékekkel kapcso­latos kérdésekre vála­szol. A műsor idején hívható telefonszám: 0265 222 022 vagy 0365 424 434, sms-szám: 0740 274 165. Kér­déseiket – a műsort meg­előzően is – feltehetik a mibensegithe­tunk@marosvasarhelyiradio.ro e-mail címen is. Műsorve­zető: Agyagási Levente.

Röviden
Területmérési szünet. A szentivánlaborfalvi mező­gazdasági területek mérését augusztus 15-től folytatják.
Elzárják az ívóvizet ma 8–20 óráig Sepsiszentgyör­gyön a Bánki Donát, Rét (Gyümölcsös), Textil, Gyár (Bánki Donát–Császár Bá­lint utca közötti szakaszon), az Ág utcában (a Bánki Do­nát utca és a Tega Rt. közötti szakaszon) utcában, valamint a Mikes Ke­lemen Lí­ce­um bentlakásában és a Gyár utcai 7-es tömbházban.
Áramszünet. Sepsiszent­györgyön kedden 9–10.30 óráig az Építők úti 59-es transzformátorállomásnál (a Cristo, Caritas, Dreiconf, Flexo, Panonbeton cégek­nél) szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-07-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a csernátoni születésű málnási
id. KELEMEN JÓZSEF
erdésztechnikus
életének 79., házasságának 53. évében hosszú beteg­ség után csendesen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2013. július 5-én, pénteken 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a málnási református temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4267663
2013-07-05: Sport - :

Ma sorsolnak az európai kupákban (Női kosárlabda)

Ma a németországi Münchenben rendezik meg az Európai Kosárlabda-szövetség (FIBA Europe) égisze alatt zajló nemzetközi kupák (Európa-kupa, Euroliga) sorsolását, amelyen egy háromszéki és öt magyarországi csapat érdekelt. A Sepsi-SIC, a PINKK Pécsi 424, a Work Force DVTK Miskolc és a PEAC-Pécs az Európa-kupában, míg az Uniqa Euroleasing Sopron, illetve az Uni Győr az Euroligában indul.