Ezernél is több székely leány Csíkszeredában

2013. július 8., hétfő, Közélet

A szervezők több mint 2500 székely ruhás leányt vettek nyilvántartásba szombaton a csíksomlyói Nyeregben, mások szerint azonban ennél is jóval többen érkeztek népviseletben az Ezer székely leány napjára, melyet minden évben július első szombatján tartanak Csíkszeredában.
 

  • Sok száz székely ruhás fiatal ropta a táncot Csíkszereda központjában
    Sok száz székely ruhás fiatal ropta a táncot Csíkszereda központjában

Délelőtt székely ruhába öltözött Csíkszereda központja, ahol több mint ezer leány és legény ropta a közös táncot a Szabadság téren az Ezer Székely Leány Napja rendezvény nyitányaként. Az ünnepélyes megnyitón Hargita és Kovászna megye tanácselnöke értékeink, hagyományaink megőrzésére hívta fel a figyelmet. A közös tánc után lovakkal, szekerekkel, hintókkal vonultak a résztvevők a kegytemplomba, ahol Urbán Erik ferences testvér celebrálta a szentmisét. Szent­beszédében a találkozó jelmondatára hívta fel a figyelmet, vagyis arra, hogy hitében erős, erkölcsében tiszta és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk. Elmondta, a Jóisten ide teremtett minket, ide álmodott meg, és itt van feladata mindannyiunknak.
A szentmise után a csíksomlyói Nye­regben folytatódott a találkozó programja, ahol házigazdaként Császár Attila, Csíkrákos polgármestere és Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd átvette a főszerepet a tánc, elkezdődött a hagyományőrző csoportok fellépése. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 15 órától adta elő gálaműsorát, a János vitézt. A darab végén a Tündérországban játszódó táncba meghívtak minden jelenlevőt, ezután pedig elkészítették a már hagyományos közös fotót, majd folytatódott a hagyományőrző néptánccsoportok fellépése. A rendezvény ideje alatt idén is volt kézműves-kiállítás és -vásár, amelyen több mint hatvan kiállító szebbnél szebb termékei közül válogathattak az érdeklődők. Az idei találkozóra legtöbben, 185-en Csíkszent­simonból érkeztek, így ők vehették át az esketőszékeket, és ők lesznek a 2014-es találkozó házigazdái.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2334
szavazógép
2013-07-08: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Hagyományok színe, íze (Helyi termelők vására)

Jobbára sajtimádóknak kedvezett a hét végi sepsiszentgyörgyi hagyományos termékvásár, ahol székelyföldi gazdálkodók és kistermelők fantáziája köszönt vissza a kínált harapnivalókban. S bár a második alkalommal szervezett rendezvényen több kézműves sorakozott fel, mint hagyományos élelmiszert kínáló vásáros, a Testvértelepülések utcájába betévedő érdeklődő így sem csalódott.
2013-07-08: Közélet - Farkas Réka:

A hétvége hírei

Teljesítmény szerint fizetnének
Új bérezési rendszert dolgoz ki a kormány az állami köztisztviselők számára, a nyilvánosságra került tervezet szerint jövő évtől fizetésük egy részét teljesítményük alapján kapják a közalkalmazottak. A fizetéseknek továbbra is lesz állandó alapja, amely esetében minimális és maximális értéket határoznak meg, és lesz egy változó összeg, amelyet az illető teljesítménye alapján állapítanak meg.