Otthoni beteggondozó Baróton

2008. január 17., csütörtök, Közélet

Várhatóan májustól az önkormányzattal együttműködve Baróton és a közigazgatásilag hozzá tartozó falvakban is otthoni beteggondozó szolgálatot indít a Diakónia Keresztyén Alapítvány.

A tervek szerint napi rendszerességgel 40—50, kórházból hazakerült, mozgásában korlátozott idősnek nyújtanak ellátást, valamint havi 150—200 bejáró személyen segítenének. Az alapítvány Baróton regionális szociális mosodát is indít, ahol falvanként 7—10 személy holmiját tisztítanák.

Az alapápolással (mosdatás-fürdetés, ágyneműcsere, etetés), az egészségügyi ellátással (vérnyomásmérés, kötözés, injekciók beadása) és a szociális segélynyújtással (háztartási teendők, gyógyszerkiváltás, gyógyszerszedés felügyelete) járó feladatokat pontos órarend szerint egy asszisztens és három nővér látná el. Mivel az alkalmazottak csak meghatározott számú beteget tudnak ellátni, a háziorvosokkal és a polgármesteri hivatal szociális osztályával is szoros kapcsolatot ápolnak majd.

Mint az alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetőjétől, Tóth Annától megtudtuk, a Baróton bérelt központjuk berendezésére és a költségek egy részének fedezésére az önkormányzattal közösen pályázatot nyújtottak be a Román Szociális Fejlesztési Alaphoz. Mivel a pályázati iratcsomó már két ellenőrzésen átesett, bíznak benne, hogy siker koronázza folyamodványukat. Nagy István polgármester elmondta: a pályázat megnyerése azt jelentené, hogy az első hat hónapban a hivatalnak csak havi ezer lejjel kellene a költségekhez hozzájárulnia, azt követően pedig 3500 lejbe kerülne az alkalmazottak fizetésének biztosítása. Véleménye szerint, tekintettel a szolgáltatás hasznosságára is, az összeg biztosítása nem jelenthet gondot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 160
szavazógép
2008-01-17: Közélet - Fekete Réka:

Érkezési sorrendben írják be az első osztályosokat

Az iskolák nem tarthatnak válogatást az első osztályba iratkozók számára, nem kötelező eleget tenniük a szülők igényének, hogy gyermekük melyik tanítóhoz kerüljön, és amelyik osztály jóváhagyott helyei az iratkozás sorrendjében beteltek, oda nem vehetnek fel több tanulót. A beiratkozást februárban tartják, a tanfelügyelőség január 28-án dönt a helyek elosztásáról.
2008-01-17: Közélet - Fekete Réka:

Fejlesztik a sürgősségi ellátást

A sürgősségi ellátás 1990 utáni legnagyobb fejlesztési hulláma ér véget idén — közölte múlt heti videotájékoztatóján Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter.