Mi, hol, mikor?

2013. július 31., szerda, Mi, hol, mikor?

Zene
Sepsiszentgyörgyön a  Szé­kely Nemzeti Múzeum kertjében holnap 20 órától a NemEZ együttes koncertezik.

  • A NemEZ együttes
    A NemEZ együttes

A sepsiszentgyörgyi zenekar 2007-ban alakult, amikor az öt tagot még több mint 500 km választotta el egymástól. De legyőzték az akadályokat, és miután kialakították zenei koncepciójukat, az új dalok gyors egymásutánban születtek. A nemEZes stílus egyedi módon ötvözi a magyar népzenét és a dzsesszes harmóniákat. A zenekar tagjai: Kátai Judit (ének), Orbán Ferenc (hegedű), Könczey Jenő (billentyű), Kerezsi Csongor (basszusgitár), Kátai József (dob). A koncert a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld kulturális fővárosa prog­ram része, szervező a Kónya Ádám Művelődési Ház és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület.


Képernyő
Az Erdély Tévében ma 21.30 órától Lakatos Iván A szibériai halott című, 2005-ben készült dokumentumfilmjét láthatják, mely Petőfi Sándor halálának körülményeivel foglalkozik. Öt órakor még látták a költőt a Sárpatak hídján. Lengyel József székelykeresztúri katonaorvos lóhátról kiáltott neki, hogy fusson, mire Petőfi futva elindult. Meg­halni nem látta senki. A tudomány mai álláspontja szerint Petőfi elesett a segesvári csatában. Időnként azon­ban felröppen a hír, hogy szibériai hadifogságba ke­rült, és ott halt meg. A film ezt az álláspontot részletesen és tudományos alapon is cáfolja.


Könyvkiállítás
A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban augusztus 1–31. között könyvkiállítás tekint­hető meg Gárdonyi Géza (1863–1922) születésének 150. évfordulója tiszteletére.


Emlékkönyv
A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Mikó Kollégium és a Leánylíceum 1954-ben tíz osztályból végzett diákjai 60. érettségi találkozójuk alkalmából emlékkönyvet szeretnének kiadni. Kérik a volt osztálytársakat, valamint az elhunytak hozzátartozóit, hogy vegyék fel a kapcsolatot Molnár Gyulával, e-mail: molnar.gyula75@gmail.com, telefon: 0741 656 836, 0267 351 337.


Heti sürgősség
Július 22–27. között a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban tizenöt lány és tizenhárom fiú született. A kórházban összesen 678 személy jelentkezett a sürgősségen: szív- és érrendszeri panaszokkal húszan, agy-érrendszeri panaszokkal hu­szon­egyen, a traumát szenvedettek száma nyolc, sürgősségi sebészeti beavatkozásra szorultak tizenöten, belgyógyászati sürgősségi kezelésre huszonhatan, gyermekgyógyászati sür­gősségi beavatkozásra volt szüksége száz gyermeknek. Az említett 168 órában tizenhárman jelentkeztek kullancscsípéssel.


Köz-ép-pont
Sepsiszentgyörgyön holnap Értékes vagy! mottóval megkezdődik a négynapos Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozó. A holnapi program: 18 órától nyitó istentisztelet az evangélikus templomban, 21 órától a Mikó Kollégium nagyszínpadán Equinox-koncert és nyitóbuli (belépti díj 10 lej). Jegyek a Székely Mikó Kollégium bejáratánál található regisztrációnál kaphatók.


Európai melanómanap
A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház ma az európai melanómanap megmozduláshoz csatlakozva 17 órától rendezvénysorozatot tart a sepsiszentgyörgyi Inkubátor­ház gyűléstermében. Az európai melanómanap páneurópai prevenciós kezdeményezés a bőrrák ellen. A bőrgyógyász orvosok által tartott előadásokat követően ingyenes anyajegyvizsgálatot végeznek. Az előadások: 17 órától dr. Mild Edit: A melanómáról általában; 17.20 órától dr. Gáspár Eszter: A melanóma kezelése, 17.40 órától ingyenes anyajegyvizsgálat.


Filmvetítés
A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban ma 21.30 órától a Transylvania című francia filmdrámát láthatják.
A szenvedélyes Zingarina Romániába utazik a barátnő­jével, Marie-val. Eltökélt célja, hogy megkeresse szerelmét, Milánt, kinek gyermekét a szíve alatt hordja, és aki egy szó nélkül elhagyta őt. Ám a várva várt találkozás csak fájdalmat tartogat számára, a férfi durván elutasítja. A szerelmében elárult lányt az őrület kerülgeti, képtelen hazamenni a barátnő­jével, helyette a hontalanok cigányéletét választja. Hamarosan megismerkedik Csangolóval, a saját törvényei szerint élő vándorkereskedővel. A férfi oltalmába veszi a terhes nőt, és egyre szorosabb szálak szövődnek közöttük. Az algériai származású Tony Gatlif filmes munkássága főleg a cigányság sorsának, mindennapjainak a bemutatására irá­nyul. A filmet a Kónya Ádám Művelődési Ház Huszárik filmklubja és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében vetítik a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld kultu­rális fővárosa program részeként.


Kékfény
Verekedés. A csernátoni rendőrséget hétfőn este értesítették, hogy két helybeli összeszólalkozott egy régebbi nézeteltérés miatt, és V. S. ismerősét ököllel hasba vágta.  Szintén hétfőn értesítették a bardoci rendőr­séget, hogy 23-án két szé­kely­száldobosi személy ittasan összeszólal­kozott. Egyi­kük 25–30 nap alatt gyógyuló sebeket kapott, kezelésre szorult. Mindkét esetet vizsgálják.
Figyelmetlenségből bal­eset. Az egységes 112-es telefonszámon értesítették a bodoki rendőröket, hogy hétfő délután V. Z., miközben egy pótkocsira szalmabálát rakodott, elvesztette egyen­súlyát, és megütötte ma­gát. A sérültet a sepsi­szentgyörgyi kórházba szállították.


Órarendváltozás
A sepsiszentgyörgyi bűnügyi nyilvántartó (cazier) irodában tegnaptól új nyitva tartási rend érvényes: hétfőn 9–11.30 és 14–15.30 óráig, kedden 9–11.30 és 15–17 óráig, szerdán 9–11.30 és 14–15.30 óráig; csütörtökön 9–11.30 és 14–15.30 óráig, pénteken 9–10 óráig fogadják az ügyfeleket. (Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma tár­sasági tánctanfolyam fiataloknak és felnőtteknek: 19 órától A-csoport, 20 órától B-csoport. Telefon: 0722 233 774.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja: 8 órától aerobik, 9 órától nyugdíjastorna, 18 órá­tól aerobik gyerme­kek­nek Kele­men Szende vezetésével, 19 órától tánc­aerobik felnőttek­nek. Telefon: 0722 243 234.
Hobbi Cserebereklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház hobbiklubjába ma 16 órára várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
Jogi szolgálat. Szerkesztő­ségünkben ma 13–15 óráig Balogh Klára jogtanácsos fo­gadja a jogi tanácsot igénylő­ket. A szolgáltatás ingyenes.
Éjszakai ügyelet. Sepsi­szentgyörgyön ma 20–8 óráig a Nicolae Iorga utcai SensiBlu (telefon: 0267 312 049), Kéz­­divásárhelyen a Dona patika teljesít éjszakai szolgálatot. Csak a sürgősségi recepteket adják ki!
Áramszünet. Ma 8–12 óráig Csomortánban az 1-es transzformátorállomás kör­ze­tében, 9–12 óráig Sepsi­szent­­györgyön a 77-es transz­for­mátorállomás körzetében (1918. December 1. út, a Păiuş David út 42–51-ös tömbházainak földszintjén az üzletekben, az állomási postán és a tömbházak mögötti házakban), holnap 9–13 óráig Kézdivásárhe­lyen a 23-as transzformátor­ál­lomás körzetében (Állo­más utca) szünetel az áram­szolgáltatás.
Elzárják a vizet Sepsi­szentgyörgyön ma és holnap 23–2 óráig a Vadász, Füle­müle, Akácos, Tavasz, Haj­nal, Fenyves és Rózsa ut­cában.
Hulladékbegyűjtő karaván. Az újrahasznosítható hulladékokat begyűjtő kara­ván a héten a következő településeket keresi fel: ma Nyáraspatak, ma és holnap Bölön, csütörtökön és pén­teken Nagyajta, pénteken és augusztus 5-én, hétfőn Vargyas.
Vásár. Ma Uzonban hagyományos Anna-napi vásárt tartanak.
Találtak hétfőn egy Su­zuki-autókulcscsomót Sep­si­­szentgyörgyön a Híd utcában, a Partisa klinika előtt. Érdeklődni a szerkesztőség titkárságán naponta 9–15 óráig.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-07-31: Sport - :

Mo Farah kihívta Usain Boltot (Atlétika)

Mo Farah, a britek kétszeres olimpiai bajnok hosszútávfutója versenyre hívta ki Usain Bolt hatszoros ötkarikás aranyérmes sprintert. A tavaly Londonban 5000 és 10 000 méteren is győztes Farah jótékony céllal csapna össze a jamaicai sztárral.
2013-07-31: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
özv. MADARÁSZ LŐRINCNÉ
ÁZBÉ ARANKA
életének 84., özvegységének 6. évében 2013. július 29-én hosszas betegség után visszaadta lelkét Teremtő­jének.
Temetése 2013. július 31-én 15 órakor lesz a kézdivásárhelyi római katolikus ravatalozóháztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
6601