Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

ÚszásA szárnyát bontogató úszósportklub

2013. augusztus 12., hétfő, Sport

2009-ben hívta életre Ciprian Grosu testnevelő és úszó szakos sporttanár, megyénk, városunk úszósporthoz kötődő sportegységét, a sepsiszentgyörgyi Ciprian Sportklu­bot.

 • Ciprian Grosu
  Ciprian Grosu
 • Tompa György Kadocsa
  Tompa György Kadocsa
 • Maria Raluca Artene
  Maria Raluca Artene
 • Ioana Hermenean
  Ioana Hermenean
 • Ioana Todoran
  Ioana Todoran
 • A csapat
  A csapat

Két évvel később már kezdte bontogatni szárnyait a klub, jelentkeztek is az eredményei, 2011-ben Tompa György Kadocsa korosztálya országos bajnokságáról három éremmel tért haza – egy ezüsttel és két bronzzal, Ioana Hermenean pedig egy bronzéremmel. 2012-ben Tompa György Kadocsa már két ezüstérmet szerzett, mindkettőt mellúszásban. Nem vitás, biztató kezdet. E biztató kezdetet igazolja 2013 első fél éve, amikor az országos bajnokságokon Grosu tanítványai szereztek egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet. Arany­érmes: Maria Raluca Artene (10 éves, 50 m hát), ezüstérmesek: Tompa György Kadocsa (13 éves, 50 m mell), Ioana Hermenean (13 éves, 50 m gyors), Ioana Todoran (13 éves, 50 m hát), bronzérmesek: Tompa György Kadocsa (100 m mell), Ioana Todoran (50 m hát). Túl a bajnokságokon, a különböző országos versenyeken, kupaküzdelmeken vagy éppen nemzetközi versenyeken, úszópalántáink szereztek még 33 érmet. A legszorgalmasabbnak  Becze Zétény Benedek (9 éves), Marina Todoran (7 éves), Mihály Zsolt Hunor (12 éves), Iustin Sece­leanu (9 éves) bizonyult, arany-, ezüs­t- és bronzérmeikkel igazolták, hogy elérkeztek az országos bajnokságok küszöbére, hogy mesterük a jövőben számíthat rájuk, hogy biz­tosan ott lesznek az éremszerzők között.
Ezek után csak természetes, ha megkerestük Ciprian Grosut, hadd mondja el sikereinek titkát, és hadd mondja el azt is, milyen munkafeltételekkel, milyen anyagi háttérrel érték el tanítványai előbbi sikereiket.
– Kezdeném a feltételekkel, az anyagi háttérrel – így Ciprian Grosu –, és már sorolom is a megyei tanácsot, a helyi önkormányzatot, nem utolsósorban a szülőket és az Arcon céget. És itt hadd említsem még meg a JAKED társaságot, mert Ioana Hermeneannak ajándékozott egy, a 2012-es olimpián használatos versenyruhát. Valamennyiüknek ezúton is köszönetet mondok a magam és sportolóim nevében... Nem dicsekedhetünk, de panaszra sincs okunk. Az összejött anyagi háttér mellett, hogy könnyítsünk helyzetünkön, lemondtunk több hazai versenyt, egy külföldi utat, és minden erőnkkel, idegszálunkkal az országos bajnokságokra összpontosítottunk, hangoltunk. A hat érem birtokában mondom, megérte. Azt hiszem, sőt, meggyőződésem, hogy az úszósport terén a Ciprian Sportklub megyénk és városunk nagykövete, vagy ha így jobb, zászlóvivője.
– Heti hány edzést tartanak?
– Eddig hatot tartottunk, ebből ötöt a medencében és egyet a medencén kívül, a szárazon, rendszerint valamelyik líceum, iskola sporttermében.
– Gondolom, ingyen, bérmentve használták a medencét.
– Á, dehogy, kemény pénzért, román lejekért. S ezt jórészt a szülők fizették. És most képzelje el azt is, hogy néhány tanítványom Bodza­for­dulóról, Kovásznáról jár be edzésekre...
– Lassan, de biztosan rohan az idő, öregszenek a tanítványok, s ezzel együtt nő, emelkedik a velük szembeni elvárások mércéje. Többet kell edzeni, nagyobb intenzitással, elengedhetetlen a napi két edzés.
– Így van, így igaz. Ezért aztán úgy határoztam, hogy szeptembertől rátérünk a heti nyolc úszóedzésre, és bevezetjük a heti két száraz­edzést. A medencében hétfőn két edzést tartunk (délelőtt, délután), kedden, szerdán, csütörtökön egyet-egyet (délutánonként), pénteken kettőt (egyet délelőtt, egyet délután), szombaton egyet (délelőtt). Ezért kértem, kértük (a szülőkkel együtt) a helyi önkormányzat – vagy tanács, ha így jobb – anyagi támogatását. Kértem, kértük, mert korábban, amíg heti öt vizesedzésünk volt, sokszor megpróbáltam szabad belépőt szerezni legalább az éltanulóimnak, azaz úszóimnak, de egyszer sem sikerült. Bezzeg az ország más városaiban, ott, ahol olimpiai méretű medencéket működtetnek, kedvezményekben részesítik a legjobb, legeredményesebb úszókat, mindenekelőtt azért, mert eredményeikkel hírnevet szereznek a város úszósportjának, öregbítik a város sporthírnevét.
– Mi igaz abból, hogy a Sepsiszentgyörgyi MSC megkereste önöket azzal a céllal, hogy átvigye a Ciprian Sport­klubot zászlaja alá?
– Igen, tárgyaltunk George Carcadia igazgatóval. Nem egyeztünk meg semmilyen konkrét ügyben, lépésben. A tárgyalás az én szemszögemből nyitott maradt.
– E pillanatban hány úszót számol a klub?
– Tizenkettőt. Szeptem­bertől beindítunk egy 6–8 évesekből álló kezdőcsoportot. Kell biztosítanunk az utánpótlást, na és a sportág folytonosságát.
– A Ciprian Sportklub céljai?
– Több célunk is van. Kezdem azzal, hogy célunk az előttünk álló időszak minden országos bajnokságán részt venni s az eddig elért országos érmeink számát növelni, mindenekelőtt az aranyérmekét. Megcélozzuk legjobbjainkkal a válogatottság megszerzését, mert véleményem szerint a különböző korosztályok válogatottjaiban végzett munkával, edzésekkel közelebb kerülnek úszóink a felnőtt korosztály teljesítményi szintjéhez. Ha Európa-, világ- és olimpiai bajnokságokról álmodunk, az álmunk valóra válásáért edzeni, edzeni, még többet kell edzeni. És olyan szinten. Utoljára hagytam az október 5-re tervezett rendezvényünket, a Sprint Kupát. Megkezdtük már az előkészületeket, szeretnénk minden szempontból, minden tekintetben az elvárások szintjére emelni versenyünket. További kapcsolataink egyik lépcsőfokának tekintjük a Sprint Kupát.
Jó tudni, hogy végre van egy kimondottan úszósporthoz kötődő sportklubunk. Jó tudni... Kívánunk tagjainak jó munkát, kitartást és természetesen sok sikert. Hadd fokozza szárnybontogatását, s ezáltal hadd emelje egyre fennebb az értékskálán a Ciprian Sportklubot.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2356
szavazógép
2013-08-12: Sport - :

Őrségváltás az elnöki székben (Labdarúgás)

Szombat délelőtt százszázalékos jelen­léttel és a Román Labdarúgó-szövetség képviselője, Octavian Goga részvételével került sor a megyei labdarúgó-szövetség választási közgyűlésére.
2013-08-12: Sport - Áros Károly:

Egyetemes magyar sport – Lapozgató (33.)

Mi, magyarok együtt jöttünk a Kárpát-medencébe, s bár szétszéledve élünk a nagyvilágban,
mégis együvé tartozunk.